aanmeld knop
dot

Schubdieren

schubdieren_2.jpg
Tot de wonderlijkste wezens die op onze aardbodem rondscharrelen, behoren zonder twijfel de schubdieren of pangolins, bepantserde, langstaartige en laag op de zware poten staande bewoners van merendeels tropische gebieden in Azie en Afrika.

Het zijn heel primitieve dieren die miljoenen jaren geleden al op vele plaatsen in de wereld voorkwamen, ook in Europa. Toen zagen ze er praktisch hetzelfde uit als de 7 soorten (3 in Azië en 4 in Afrika), die wij nu kennen. Veel mensen denken dat het reptielen zijn door de grote schubben, die, dakpansgewijs over elkaar liggend, het hele lichaam bedekken, met uitzondering van buik, keel en binnenkant poten, die donzig behaard zijn.

 

Reuzenschubdier

Schubdieren zijn echte zoogdieren die naast de gordeldieren en miereneters een aparte plaats in de dierenwereld innemen. Ze variëren in de lengte van een centimeter of 70, 80 tot ongeveer anderhalve meter, de staart inbegrepen, die meer dan de helft van hun afmetingen uitmaakt. De grootste is het reuzenschubdier uit tropisch Afrika.

 

Schubben van schubdieren

De schubben, eigenlijk uitwassen van de lederhuid, vormen een prachtige bescherming, vooral als de dieren zich hebben opgerold. Dat is dan meestal overdag, want vrijwel allemaal zijn ze echte nachtdieren. De dag brengen ze slapend en soezend door, hetzij in de mik of een andere plaats in een boom, de boombewoners, hetzij in zelf gegraven holen en gangen in de grond. Opgerold zien ze er, door de wat overeind staande schubben, als kolossale denappels uit. Ze zijn dan voor vijanden een moeilijke bereikbare buit; alleen grote rovers als leeuw, panter of tijger schijnen door de bepantsering te kunnen heenkomen. De kracht waarmee ze zich opgerold houden is verbluffend. De kleine soorten kan men met moeite nog wel stekken, maar met de grote lukt dat een mens niet. Ook de voorpoten zijn geweldig sterk; een dier van gelijke grootte kan er in een omhelzing best mee worden doodgedrukt. Die krachtige voorpoten hebben de bodempangolins ook wel nodig want het zijn goede gravers die met grote snelheid onder de grond kunnen verdwijnen.

 

Afrikaanse boomschubdier

De meeste kunnen ook klimmen; de typische bosbewoners, zoals het Afrikaanse boomschubdier, zijn er zelfs ware meesters in. Door de klauwen in de bast van een boom te slaan kunnen ze, in een soort spanrupsbeweging, snel tegen een rechte stam opklimmen, daarbij gesteund door de lange staart, waaraan ze zelfs kunnen hangen.

 

Voeding

Schubdieren zijn uitgesproken voedselspecialisten die vrijwel uitsluitend van mieren en termieten leven. Hebben ze dankzij hun voortreffelijke reukvermogen een mieren of termietennest geroken, dan wordt de zaak met de krachtige klauwen opengebroken. Ook de hardste termietennesten worden stukgehakt, althans door de grondbewoners. De klauwen van de - tussen de takken levende soorten - zijn op dit zware grondwerk niet berekend; de nesten die zij plunderen zijn veel minder solide gebouwd. De insecten worden met behulp van de kleverige en heel lange tong van wel ongeveer 20 centimeter, bij de grote soorten zelfs het dubbele, als het ware opgelepeld. Ze kunnen heel wat wegwerken. In de natuur schijnen reuzenschubdieren per maaltijd wel 2 liter mieren en termieten te kunnen verorberen.

 

Javaanse Schubdier

Een Javaanse schubdier in Artis, een van de grootste soorten, werkte in 4 etappes van enkele minuten totaal ongeveer anderhalve liter voedsel naar binnen, natuurlijk geen insecten, maar een papje van water met cornflakes, gecondenseerde melk, gemalen vlees, tarwekiemolie, gedroogde mierepoppen en een paar druppeltjes mierenzuur. Tanden hebben de pangolins niet, de insecten komen dus heel in hun maag. Daar bevindt zich echter een dubbele rij hoornen uitsteeksels, waarvan de ene rij door sterke spieren tegen de ander wordt gewreven. Het voedsel wordt zo in de maag grondig gekauwd.

 

Voortplanting schubdieren

Over de voortplanting is weinig bekend. Het schijnt dat bij de Afrikaanse soorten slechts 1 jong per keer wordt geboren; de Aziaten zorgen zo nu en dan voor een 2 of drieling. Bij de echte grondbewoners schijnen de jongen de eerste tijd in een hol te verblijven. De baby's van de andere soorten klampen zich kort na de geboorte aan de staartwortel van de moeder vast en rijden zo met haar mee. Bij het slapen gaan, of bij gevaar, kruipt de kleine op de buik van het wijfje, waarna ze zich inrolt. De baby zit dan veilig opgeborgen.


Tags: schubdieren, grondbewoners, bosbewoners, schubben, reuzenschubdieren, boomschubdieren, voedsel, voortplanting
Artikel geschreven door: kyara.
Publicatie datum: 2013-06-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving