aanmeld knop
dot

Prostaatvergroting, symptomen en behandeling

artsen.jpg
Prostaatvergroting komt veel voor. Vooral oudere mannen hebben er last van. Dat er iets niet helemaal in orde is, is vaak te merken aan het plassen. Dat kan een branderig gevoel geven, of de plas komt moeilijk op gang, vaker plassen of wat bloed bij de urine, dat kan allemaal voorkomen.

Als u klachten heeft die met de prostaat kunnen samenhangen, of sowieso als u medische klachten heeft, moet u naar de huisarts gaan om te laten uitzoeken wat er aan de hand is.

 

Hoe ontstaat een prostaatvergroting?

De prostaat groeit vanaf de puberteit heel langzaam door. Bij ongeveer een derde van de mannen leidt dit tot een goedaardige vergroting, wat in meer in mindere mate ook klachten zal veroorzaken. Het urineren kan op den duur zodanig bemoeilijkt worden door een grote prostaat dat de urinebuis geen urine meer doorlaat, dit is echt een gevaarlijke situatie waarbij een (spoed) operatie nodig kan zijn. Zover moet u het zeker niet laten komen. Als u last heeft van uw prostaat, of u heeft het vermoeden dat u daar last van heeft, maak dan een afspraak bij uw huisarts. De huisarts zal dan de prostaat onderzoeken en u vertellen wat de uitkomst is.

 

Ontsteking prostaat

De prostaat kan ook ontstoken raken. De prostaat ligt onder blaas en om de plasbuis heen en als de prostaat ontstoken is wordt plassen extra bemoeilijkt. Ook pijn bij plassen komt voor. Een ontstoken prostaat hangt vaak samen met een blaasontsteking. Een ontstoken prostaat die plotseling ontstaat kan behandeld worden met (bijvoorbeeld) antibiotica en geneest dan meestal weer. Er bestaat ook een chronische vorm van prostaatontsteking. De klachten zijn dan continu aanwezig.

 

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om prostaatvergroting te behandelen. Een arts kan het beste besluiten wat voor u de beste methode is. Er zijn veel verschillende medicijnen, die bijvoorbeeld ruimte scheppen, maar ook kan een arts besluitend at u het beste geopereerd kunt worden. Ook eenvoudige hulpmiddelen die een positieve invloed kunnen hebben op de klachten, zijn ruimschoots verkrijgbaar. Zoek voor meer informatie over medicatie en middelen eens naar het woord prostaat bij dr. online 

 

Is het geen kanker?

Problemen met de prostaat kunnen op den duur tot prostaatkanker leiden. Ga daarom in elk geval altijd met uw klachten naar de huisarts.


Tags: prostaatvergroting, prostaat, prostaatvergroting, prostatitis, verschijnselen, symptomen, behandeling
Bronnen: wikipedia, youtube, prostaat.nl
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-06-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving