aanmeld knop
dot

Veel plassen of vaak plassen. Hoe komt dat?

Verboden.jpg
Als je veel moet plassen, of vaak moet plassen, kan je daar behoorlijk last van ondervinden. je hebt steeds het gevoel dat je moet plassen er steeds aandrang, en het kan voorkomen dat er dan slechts kleine plasjes zijn, of pijn bij plassen, of dat de plas er niet gemakkelijk uit lijkt te willen komen. Wat kan de oorzaak zijn?

Er is een verschil tussen veel plassen en vaak plassen. Als je veel plast produceer je veel urine en daarom is er dus ook veel urine. Dit gaat bijvoorbeeld samen met veel vocht drinken. Als je dus gewoon veel water of thee of ander vocht gedronken hebt, is het op zich logisch dat er ook veel urine geproduceerd wordt. Als je echter meer drinkt dan gewoonlijk omdat je steeds dorst hebt, kan dat wijzen op suikerziekte. Eens een keertje veel drinken op een warme dag, of na lichamelijke inspanning (sporten), vallen hier natuurlijk niet onder, want dan heb je gewoon behoefte aan meer vocht. Maar wel als je elke dag merkt dat je meer dorst hebt dan gewoonlijk, terwijl daar geen duidelijke oorzaak voor lijkt te zijn, is het een reden om eens met je huisarts te overleggen. Je kunt ook veel moeten plassen omdat je vocht kwijtraakt wat opgehoopt zit in je lichaam. Mensen die veel zout eten houden ook vaker vocht vast. Eten ze dan enkele dagen wat minder zout kan het zo zijn dat je vaker gaat plassen. Ook bepaalde vochtafdrijvende medicijnen zorgen ervoor dat je vaak moet plassen. Als je vaker moet plassen, zijn er ook vaak een of meerdere andere klachten, zoals pijn bij plassen, moeite met plassen of een veranderde geur van de urine.

 

Vaker plassen vrouwen

De urinebuis van vrouwen is korter dan de urinebuis van de man, daarom heeft een vrouw sneller een blaasontsteking dan mannen. Bacteriën hoeven immers een kortere weg af te leggen als zij via de urinebuis opkruipen naar de blaas. Een blaasontsteking kan spontaan ontstaan bij vrouwen, maar sommige dingen maken de kans groter dus neem de volgend tips in acht om blaasontsteking te voorkomen:

  • Ga na het vrijen altijd meteen plassen. Bacteriën die door wrijving langs de plasbuis, omhoog gekropen zijn tijdens de vrijpartij, worden door goed de blaas leeg te plassen, weer naar buiten gespoeld. Drink na het uit plassen meteen ook een extra glas water
  • Heb je snel last van blaasontsteking? Zorg dan dat je urine zuur blijft door zure producten te drinken, zoals cranberrysap of dagelijks water met vitamine c bruistabletten of water met het sap van een uitgeperste citroen.
  • Neem de tijd om te plassen zodat je de blaas zo goed mogelijk leeg plast bij elke keer dat je plast
  • Drink regelmatig water extra, en drink regelmatig zure drankjes zoals water met vitamine c bruis
  • Draag katoenen ondergoed en liever geen inlegkruisjes
  • Zodra je de eerste verschijnselen van een beginnen blaasontsteking voelt, drink dan meteen een paar glazen extra water, bij voorkeur aangezuurd met vitamine C. Ongeveer de helft of meer van de blaasontstekingen kunnen zo weg 'gedronken' worden
  • Ga met je klachten naar de dokter als ze niet overgaan. Een blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica

Vaker plassen man

Als een man vaker moet plassen is de prostaat niet zelden de oorzaak. De prostaat wordt in de loop der jaren groter en aangezien de prostaat rondom de plasbuis groeit, kan plassen daardoor steeds moeilijker gaan. Er komt dan minder urine, de straal van de urine is niet meer zo krachtig, de straal van de urine kan zelfs een beetje gaan rond sproeien, plassen kan steeds moeilijker worden met zeer vaak kleine beetjes urine en daarom ook zeer veel wc bezoeken. 

  • Vaker plassen en pijn bij plassen. Pijn bij plassen, vaak in combinatie met kleine beetjes plassen wijst vaak op een blaasontsteking. Dat kan komen door bacteriën, maar bij mannen kan een ontstoken prostaat ook de achterliggende oorzaak zijn. Met dergelijke klachten is het het beste om naar de huisarts te gaan. Een prostaatvergroting kan leiden tot prostaatkanker en de klachten van prostaatkanker en prostaatvergroting lijken veel op elkaar
  • Branderig gevoel bij plassen: branderig gevoel bij plassen kan wijzen op een (blaas)ontsteking, of op een ontsteking van de prostaat, maar ook op een soa.
  • Veel plassen kan wijzen op suikerziekte, omdat er dan meer gedronken wordt wegens toegenomen dorst. Ook spelen bij suikerziekte meerdere processen een rol waardoor er meer geplast wordt.

Oorzaken die met klachten bij plassen kunnen samenhangen

Heeft u medische klachten, ga dan naar de huisdokter.


Tags: vaker plassen, veel plassen, man, vrouw, blaas, moeite met plassen, plassen lukt niet, weinig plassen
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-06-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving