aanmeld knop
dot

Verzorging van het paard.

Paard.jpg
Poetsen is niet alleen bedoeld om het paard schoon te maken, het is ook van belang voor zijn gezondheid. Paarden op stal hebben een andere behandeling nodig dan de dieren die buiten verblijven.
DierDier

Vreemd genoeg schijnen paarden modder heerlijk te vinden, want ze rollen er graag in. Waarom zij dit doen is niet bekend, maar waarschijnlijk voorziet het hen van een extra isolatielaag bovenop hun toch al zware vacht.

 

Is vuil en modder schadelijk voor de paardenhuid?

Opgedroogde modder schijnt paarden in de wei geen kwaad te doen. Wanneer deze droge modderplekken echter nat worden irriteren zij de huid, en als het paard dan de huid open schuurt kunnen allerlei huidinfecties optreden. Daarom moet bij paarden die 's winters buiten lopen de modder van kruis en benen regelmatig verwijderd worden. In het algemeen is het beter de modder te laten drogen en dan met een borstel weg te halen, in plaats van natte modder met water af te wassen.

 

Mok

Voortdurend wassen ontneemt de huid zijn natuurlijk vet en dan kunnen in een natte wei nog meer huidbeschadigingen optreden, zoals mok. Dit is een nat eczeem in de kootholte, dat slechts moeilijk geneest omdat het gewricht steeds in beweging is, en, zo dicht bij de grond, steeds verontreinigd wordt.

 

Onder het zadel reinigen

Modder en vuil onder het zadel en andere tuigdelen veroorzaken eveneens moeilijkheden, en het minste wat men kan doen is vooral de plekken onder het zadel, de singel en het hoofdstel goed reinigen voor men opzadelt en uitrijdt. En alweer, opgedroogd zweet en vuil borstelt men uit als het droog is, niet bij thuiskomst na de rit.

 

Hoe vaak moet een paard gepoetst worden?

Regelmatig poetsen houdt niet alleen het paard schoon, het is tevens massage voor de huid. Het bevordert de bloedcirculatie en zodoende de gezondheid van de huid, en van het hele paard. Paarden op stal behoren minstens eenmaal per dag grondig gepoets te worden. Daarenboven kan het gewenst zijn het dier enige keren per dag een borsteltje te geven, dit hangt af van de conditie van de vacht of robe, het seizoen (verharen) en het werk dat het dier verricht. Paarden in de wei worden in het algemeen niet gepoetst, slechts af en toe 's winters om te voorkomen dat hun vacht te veel aan elkaar kleeft.

 

Waaruit bestaat het meest noodzakelijke poetsen?

 

  • Kleine poetsbeurt: Voordat men uitrijdt bestaat uit het uitkrabben van de hoeven, het schoonborstelen van de plekken onder zadel, singel en hoofdstel, uitborstelen van de staart en manen en het uitsponzen van ogen, neus en aars met een vochtige spons.
  • Grote poetsbeurt: De grote poetsbeurt kan gegeven worden na het werk, als het paard droog is. Eerst worden de voeten uitgehaald, waarbij vooral de straal groeven en de zool grondig van alle mest en vuil ontdaan worden. Vervolgens wordt met de harde of manenborstel het opgedroogde vuil verwijderd. Men kan hier ook een rubber of plastic roskam voor gebruiken, maar hiermee mag men niet het hoofd poetsen. Het zware werk begint met de zachte of rosborstel, waarmee het hele paard met lange ronde vegen schoongepoetst moet worden. De borstel wordt af en toe over een ijzeren roskam ( die niet voor het paard zelf gebruikt mag worden) gestreken om het vuil eruit te halen. Ten slotte neemt men een staldoek om de laatste restanten stof weg te vegen en de glans op het haar te brengen. Sommigen gebruiken voor het poetsen graag een wis stro of hooi, waarmee het paard gemasseerd wordt in de richting van de haargroei. Zo nodig kan men 's avonds bij het wisselen van de dekens vuile plekken afborstelen.

Mag je een paard met zeep wassen?

Met wassen ontneemt men de huid het vet dat dient om het dier tegen water en vocht te beschermen. Regelmatig wassen is dus niet gewenst, een enkele shampoobeurt voor de keurig kan geen kwaad. Daarvoor moet echter wel speciale voor paarden geschikte shampoo gebruikt worden. Bepaalde zeer vuile plekken, links en rechts op het achterbeen, vooral bij schimmels, en de staart kan men af en toe wassen met water en zachte zeep.

 

Hoe houd ik staart en manen netjes?

  • Manenkam: Een manenkam behoort voldoende te zijn om manen en staart uit de klit te houden en om dode haren uit te kammen. Wanneer het paard heel dikke manen heeft, die niet vlak blijven liggen, kan het weleens nodig zijn deze uit te dunnen. Men neemt dan enkele van de langste manenharen tussen de vingers, windt deze om de kam en trekt ze met een klein rukje uit. Ook aan de onderzijde van de staartwortel kan de haargroei te weelderig staan, waardoor de mest hier aan de haren kleeft. Op dezelfde wijze trekt men deze 1 voor 1 uit, men begint aan de onderzijde en werkt naar de zijkant zodat de staart er uiteindelijk keurig uitziet.
  • Staartbandage: Soms gebruikt men een staartbandage om staartharen vlak te laten liggen, eerst borstelt men de haren glad met een waterborstel en daarna legt men de bandage om. Deze mag nimmer gedurende de nacht of zelfs langer dan enkele uren blijven zitten en moet vanzelf afglijden. Indien deze bandage zo vast wordt aangelegd dat hij blijft zitten, dan wordt de staartwortel afgebonden en sterft af, waardoor onherstelbare schade aan het paard wordt aangericht.

Moet de staart geknipt?

De staart van het paard is zijn wapen tegen vliegen en moet daarom zo lang mogelijk blijven. Een goed getoiletteerde staart reikt wanneer hij gedragen wordt tot de hak van het paard.

Sommige minder edele paarden hebben dik lang haar onderaan de kogel. Men kan deze haren met een schaar wegknippen, maar pas op dat daarbij niet de spoor ( het eeltknobbeltje onderaan het kogelgewricht) afgesneden wordt, omdat hier gemakkelijk infectie ontstaat.

 

Hoe dikwijls moeten de voeten uitgekrabd worden?

Het is van belang een jong paard zo spoedig mogelijk te leren zijn benen op te tillen om de voeten te laten uitkrabben. Wanneer wij het dier rustig benaderen, tegen hem praten en een hand vanaf de hals over de schouder naar het onderbeen laten afglijden, zal hij niet schrikken en in de meeste gevallen al spoedig een voetje geven. Gras en klei en natuurlijk mest en gras en zand komt in de voet terecht, tussen de hoefijzers en met name rondom de straal. Als dit niet regelmatig verwijderd wordt, kan het hoorn, vooral van de straal, door het vieze vocht te zacht wordt, verweekt en wegrot. Bij paarden op stal dienen de 4 voeten daarom zeker eens per dag uitgekrabd te worden, verder voor het uitrijden, opdat het dier zoveel mogelijk greep op de bodem heeft, en dan na de rit om te controleren of er steentjes of andere scherpe voorwerpen in de voet gedrongen zijn. Bij paarden in de wei moeten de hoeven ook van tijd tot tijd uitgehaald worden, vooral wanneer zij beslagen zijn.


Tags: paarden, paardenverzorging, verzorging paard, paarden poetsen, hoeven uitkrabben
DierDierArtikel geschreven door: kyara.
Publicatie datum: 2013-06-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving