aanmeld knop
dot

Evidence Based Practise. EBP. Wat is dat?

onderzoek.jpg
Evidence Based Practice, afgekort EBP, wat houdt dat nou eigenlijk in? Bij Evidence Based Practice speelt ervaring en opgedane kennis een belangrijke rol. Elke keer opnieuw kunnen zich bij patiënten situaties voordoen die specifiek van toepassing zijn op de persoonlijke situatie. Op basis daarvan kan men besluiten om te behandelen of handelingen te verrichten, waar de patiënt het mee eens is, en waarvan vanuit het oogpunt van beroepservaring wordt verondersteld dat dit de beste behandeling is.

Bij Evidence Based Practice wordt gehandeld vanuit verschillende oogpunten, ten eerste de wensen van een patiënt, bijvoorbeeld door normen en waarden tot stand gekomen, vervolgens de ervaring en kennis van de behandelaar, alsook het kwalitatief beste bewijs wat voorhanden is. Men gaat uit van de persoonlijke situatie van de patiënt, waarbij zowel lichamelijke, geestelijke als culturele zaken een rol (kunnen) spelen. Zo zal een Jehova Getuige meestal liever geen bloeddonaties accepteren/wensen, en kan er gebruik gemaakt worden van zo goed mogelijke alternatieven. De patiënt moet in principe altijd toestemmen in de behandeling of beslissing.

 

EBP in de Verpleging

EBP is een wijze van handelen, opgedaan uit ervaring en zo waarheidsgetrouw mogelijke kennis die voorhanden is, waarbij verpleegkundigen zich goed bewust moeten zijn van hun handelingen en waarbij de ervaring een belangrijke rol speelt en zo objectief mogelijk moet worden ingezet. Men houdt echter altijd rekening met de richtlijnen en medisch verantwoordde mogelijkheden en zal ten alle tijde nastreven deze niet in de wind te slaan.

 

Best Practice, wat is dat?

Bij Best Practice worden eveneens keuzes gemaakt op basis van ervaringen aan de hand van eerdere situaties, waarbij gekozen kan worden voor een behandeling die afwijkt van de gangbare, omdat de situatie nou eenmaal niet altijd gelijk is. Er kan gekozen worden voor een techniek of behandeling die wellicht niet de gebruikelijke is, maar er is de ervaring dat de techniek of behandeling beter werkt dan de gangbare, in een speciale situatie die anders is dan de gangbare, of die hetzelfde is als de gangbare. De techniek of behandeling is dan echter niet wetenschappelijk bewezen, maar de ervaring van de arts of verzorger kan in zo'n geval de doorslag geven om toch te kiezen voor een (nog) niet wetenschappelijk bewezen techniek of behandeling, handeling of methode. Men doet dit naar eer en geweten, en handelt altijd alleen als de patiënt instemt met de behandeling.

 

Dit artikel is vanuit persoonlijke interesse geschreven maar kan onjuistheden bevatten. Overleg voor de juiste medische behandeling altijd met een arts.


Tags: Evidence Based Practice, Best Practice, EBP
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-06-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving