aanmeld knop
dot

Poezie verslag

Opstel.jpg
De oorsprong van poëzie komt uit de voordrachtskunst. De belangrijkste kenmerken waren het ritme en rijm. Dit zorgde er ook goed voor dat mensen de gedichten in die tijd goed konden onthouden, omdat ritme en rijm structuur geeft aan een gedicht, en rijm werkt als een geheugensteuntje.

Er zijn veel beroemde Nederlandse gedichten. De jaren 1587 tot 1679 waren belangrijke jaren voor de ontwikkeling van het Nederlands gevoel voor taal. Joost van den Vondel was een beroemde dichter in die tijd en zijn werk is ook bewaard gebleven. In andere periodes stonden weer andere dichters op. In dit verslag behandel ik kort, enkele gedichten van de volgende schrijvers:

  • Jan Moritoen
  • E.J. Potgieter
  • H. Marsman
  • Herman Gorter
  • P.N. van Eyck
  • J.C. Bloem
  • M. Vasalis
  • Neeltje Maria Min
  • Max Croiset

Het Egidiuslied door: Jan Moritoen.

Het Egidiuslied gaat over een vriendschap, die beëindigd wordt door de dood. De dood doet scheiden en lijden. Er zit een duidelijk ritme in door de herhaling van zinnen. Er zit ook een duidelijke rijm in. Er zijn coupletten en een refrein, wat het gedicht structuur geeft.

 

Holland door: E.J Potgieter (Vaderlandsliefde)

E.J. Potgieter maakt met verschillende metaforen duidelijk dat hij heimwee heeft. Het gedicht is ook geschreven in Zweden. (1832)  Hij beschrijft in het gedicht het landschap van Nederland. Hij noemt ook hoe de mens zich dar gevestigd heeft en verandering heeft toegebracht aan de natuur.

 

Herinnering aan Holland door: H. Marsman

In het gedicht van H. Marsman word ook weer het landschap van Nederland genoemd. Hij maakt niet veel gebruik van metaforen. Het gedicht gaat over Nederland en ook hoe het land er in die tijd uit zag. Bijvoorbeeld; ‘… En in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.’ – In die tijd was iedereen bang in Nederland voor overstromingen en Nederland was dan ook altijd in gevecht met het water. Een heel bekende regel uit dit gedicht is de openingszin: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Een prachtige bijna niet te evenaren zin.

 
Mei door Herman Gorter

Het gedicht ‘Mei’ bestaat uit veel beeldspraak. Beeldspraak wordt gemaakt met verschillende metaforen, zo worden levende dingen en niet levende voorwerpen tot een persoon gemaakt. Dit heet Personificatie. Een voorbeeld van personificatie is: 'de hemel keek op mij neer.' De hemel wordt dan als een persoon met ogen die zien kunnen, beschreven. Een ander voorbeeld van personificatie is: 'Een steen die zich verveelde.'


De Tuinman en de Dood door: P.N. van Eyck
Het gedicht De Tuinman en de Dood van Van Eck, gaat over een tuinman die de dood tegenkomt, verschrikt vlucht de tuinman naar Ispahaan. Maar dan spreekt de baas van de tuinman met de dood, en vraagt de dood waarom hij zijn tuinman zijn leven wil nemen. Maar het komt erop neer dat de dood schrok om de tuinman te zien werken in de tuin, hij moest zijn leven namelijk nemen in Ispahaan. Wat de boodschap is, is dat je je lot niet kunt ontlopen. Dit wordt heel goed weergegeven door het toeval dat de tuinman naar Ispahaan vlucht. Dit lijkt toeval maar dat is juist de grap van dit gedicht, dat de dood juist zijn leven in Ispahaan moest nemen. Er is sprake van een personificatie van de dood. Het gedicht bevat een interessante tegenstelling. Het is een grappig gedicht met een sombere levensvisie. Je kunt dit ook cynisme noemen natuurlijk.

 

De Dapperstraat door: J.C. Bloem.

Als we kijken naar het volgende gedicht, zien we dat er heel veel metaforen in zitten. Zoals de ‘donkere wolken’ die symboliseren een slechte/nare tijd. Ook met de wolken word er bedoelt dat er achter de wolken nog van alles kan schuilen, een beter tijd. De zon die achter de wolken schijnt. Ook al ben je somber en zit het tegen, het komt altijd wel weer goed. Het gedicht bevat alliteratie die belangrijk is, het bekt lekker en klinkt lekker. Alliteratie houdt in dat meerdere woorden met dezelfde letter beginnen, zoals: Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Door het toepassen van twee woorden die met een D beginnen, blijft het gedicht goed in het geheugen liggen. Een heel duidelijk voorbeeld van overdreven alliteratie is de bekende zin: Leentje leerde Lotje lopen in de Lange Lindenlaan. Deze zin staat echter los van het gedicht van J.C. Bloem.

 

Sotte Voce door: M. Vasalis.

In het gedicht Sotte Voce is er (in mijn mening) een prachtige balans tussen ritme, rijm en beeldspraak. De rijm maakt het totaal niet Cliché en zorgt dat er een vloeiend mooi het ritme ontstaat. Er zitten geen strakke schema's, metaforen of andere taalregels in verwerkt. Dit maakt het ook bijzonder en toentertijd vernieuwend. Dit was erg nieuw in de dichtkunst voor de jaren ’60. Sotte Voce wilt zeggen dat het met een zacht ingehouden stem moet worden voorgedragen.

 

Neeltje Maria Min (1944 --- )
Zij debuteerde in 1966 met de dichtbundel: ‘’Voor wie ik liefheb wil ik heten’’ en het was meteen een mega succes. Het was een succes omdat zij een alleenstaande moeder was die daarvoor uitkwam. En ze was ook nog zwanger. Dit was een doorbraak vooral bij de vrouwen. Ook bij de jeugd was het een succes.

Het Mongooltje, door Max Croiset.

Het Mongooltje is een gedicht over een kind dat zich verschuilt achter zijn ouders. Het kind is droevig, de metafoor is: ‘Pupillen als druppels in een waterplas’’ dit geeft aan dat het kind verdrietig is. Het rijmschema gaat als volgt: A, B, B, C, D, E, E, F, G, H, I, I. Het gedicht maakt mij droevig omdat in het gedicht zelf de ouders geen aandacht aan het kind geven omdat ze blijkbaar niet van het kind houden.


Tags: poezie, sotte voce, Neeltje Maria Mon. Vasalis, J.C. Bloem, Jan Moritoen, E.J. Potgieter, H. Marsman, Gorter,
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-06-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving