aanmeld knop
dot

Vlaggen van landen aan verandering onderhevig

Vlaggen.jpg
Vlaggen van landen staan symbool voor de saamhorigheid en verbondenheid van de inwoners ervan. Een vlag is letterlijk het symbool van een natie. Wat veel mensen niet beseffen is dat nationale vlaggen in de loop van de geschiedenis continue aan verandering onderhevig zijn geweest. Met andere woorden, de vlaggen van naties zijn de afgelopen eeuwen veranderd.

Vlaggen staan voor veel meer dan de trots en nationaliteit van landen, ze kunnen ons inzicht geven in het ontstaan van een land. Om dit verder toe te lichten wordt in dit artikel dieper ingegaan op het onderwerp vlaggen.

 

Vlaggen in Europa

Uit de geschiedenisboeken van Europa kan men opmaken dat de Europese vlaggen tot de oudste vlaggen ter wereld horen. Absolute uitschieter is hierbij de Dannebrog, de vlag van Denemarken, welke zijn oorsprong vindt in een legende en reeds in 1219 door de toenmalige god aan het volk was geschonken.

 

Nederlandse vlag

Hierbij vergeleken is onze nationale driekleur een jonkie. De Nederlandse vlag wordt namelijk voor het eerst genoemd na de onafhankelijkheid in 1579. Overigens bestond de vlag van Nederland toen uit de kleuren oranje-wit-blauw.

 

Groot-Brittanie

Nog wat jonger is de vlag van Groot-Brittannië, de welbekende Union Jack, welke voor het eerst in de boeken verschijnt in 1606. Niet geheel verrassend is de dat deze vlag vaak aan verandering onderhevig is geweest. Het samengaan van de vlaggen van Schotland en Engeland resulteerde in de eerste aanpassing van deze vlag. Na de verovering van Noord-Ierland moesten wederom twee vlaggen worden samengevoegd. Het uiteindelijk resultaat is de Britse vlag zoals wij hem nu kennen.

 

Vlaggen buiten Europa

Een aantal vlaggen van buiten Europa vinden hun oorsprong in de oude Europese vlaggen. Met de expansiedrift van de Britten in vroegere eeuwen verspreide zij ook hun nationale vlag. Wanneer men de vlaggen van bijvoorbeeld Australië en Nieuw Zeeland in de wind ziet wapperen herkent men duidelijk de Engelse vlag erin. Meest recente voorbeeld van een land dat zijn nationale vlag veranderde is natuurlijk Libië dat na de dood van Gadaffi haar oude nationale banier in eer herstelde.

 

Conclusie

Vlaggen van landen zijn aan verandering onderhevig en vertellen ons veel over de geschiedenis van een land. De samenvoeging van de vlaggen van Schotland, GB en Noord-Ierland zijn daar een goed voorbeeld van. Het veranderen van vlaggen is niet iets wat alleen in het verleden gebeurde. Recentelijk veranderde Libië nog zijn vlag. Wellicht dat de vlaggen van de Europese landen in de toekomst worden samengevoegd tot een Europese vlag.


Tags: vlaggen, nederlandse vlag, vlag, rood, wit, blauw, oranje, Dannebrog
Artikel geschreven door: Sourceful.
Publicatie datum: 2013-07-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving