aanmeld knop
dot

Negatieve invloed nieuws op jonge kinderen

lachen.jpg
Nieuws is overal om ons heen. We zien nieuws op televisie, nieuws in berichten in de krant, luisteren naar nieuws op de radio en lezen nieuws op internet. Met name de laatste optie, nieuws via internet, wint aan populariteit. Daar kinderen steeds jonger toegang hebben tot internet komen zij ook steeds jonger in aanraking met nieuws. Dit is niet altijd ten goede daar lugubere nieuwsberichten een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van kinderen.

Nieuws in relatie tot gemoedstoestand

Veel ouders zijn zich bewust dat zij, door hun kinderen regelmatig nieuws te laten kijken, hun kinderen de mogelijkheid geven om zich in positieve zin te ontwikkelen. Immers, door kinderen op regelmatige basis naar het nieuws te laten kijken leren en ontdekken zij wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Hier zit echter ook een adder onder het gras. Het meeste nieuws wat de Nederlandse nieuwszenders (en met name het acht uur journaal) laten zien, is verre van positief.

 

Effect van het journaal op kinderen

Gruwelbeelden van de burgeroorlog in Syrië hebben bijvoorbeeld onlangs (zomer 2013) wekenlang het nieuws gedomineerd. Nadat die oorlog geen actueel nieuws meer opleverde verschoof de aandacht naar Egypte. De dagelijkse demonstraties aldaar werden toen groot nieuws. Het behoeft geen verassing te zijn dat veel kinderen slapeloze nachten hebben van bloedige en gruwelijke nieuwsuitzendingen. Men kan zich afvragen of het wenselijk is om kinderen dit lugubere nieuws te laten zien. Kinderen kunnen ook somber worden van negatief nieuws wat ze gewoon nog niet aankunnen. Daarom is er speciaal voor kinderen Het Jeugdjournaal. Het is de taak van ouders om kinderen niet te confronteren met journaal of ander materiaal wat bedoelt is voor volwassenen.

 

Nieuws gepresenteerd door het jeugdjournaal

Iedereen kent het wel, het jeugdjournaal, een speciale nieuwsprogramma voor kinderen. Op verschillende basisscholen behoort het kijken van de nieuwsuitzendingen van het jeugdjournaal tot het dagelijks programma. Ondanks dat het jeugdjournaal over de burgeroorlog in zowel Syrië als Egypte bericht, doet zij dit op een andere manier dan andere nieuwsprogramma’s. Men sluit bijvoorbeeld nieuws over verkrachtingen en opgeblazen lichamen (en dergelijk) uit van de uitzending. Kinderen krijgen dus wel de mogelijkheid om nieuws tot zich te nemen maar dit nieuws wordt beperkt tot slechts de belangrijkste gebeurtenissen. Door kinderen naar het jeugdjournaal te laten kijken in plaats van naar het acht uur journaal zorg je voor enerzijds een ruimere algemene ontwikkeling van kinderen, en anderzijds voor een goede nachtrust.


Tags: nieuws, laatste nieuws, nieuws vandaag, headlines
Artikel geschreven door: Sourceful.
Publicatie datum: 2013-07-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving