aanmeld knop
dot

Tweedehands auto kopen bij een dealer

logo-tekst.jpeg
Een nieuwe auto vermindert in waarde op het moment dat hij de drempel van de showroom van de dealer verlaat. Om die reden is een tweedehands auto vele malen goedkoper dan een nieuwe. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een tweedehands auto te kopen. Waar veel mensen besluiten om een tweedehands auto te kopen bij een particulier is het wellicht verstandiger om dat te doen bij een erkende dealer.
GamesGames

Wat zijn de voordelen van het kopen van een tweedehands auto bij een dealer?  Een tweedehands auto kopen bij een erkende dealer is voor veel mensen de beste keuze.  Waar bij particuliere auto verkopers vaak geldt dat er slechts ‘garantie tot aan de deur’ geboden wordt, is dit bij erkende dealers in tweedehands auto’s gelukkig een ander verhaal. Vaak krijg je wel degelijk garantie van enkele maanden tot zelfs wel jaren op je aankoop. De lengte van de garantie wordt bijvoorbeeld bepaald aan de hand van de staat van de tweedehands auto, de leeftijd en de prijs.

 

Erkende dealer tweedehands auto's

In termen van risico is het aan te raden om een tweedehands auto altijd bij een erkende dealer te open. We benadrukken de term ‘erkende dealer’ daar er natuurlijk veel louche autohandelaren tussen zitten. Iedereen kent wel de films waarin gladde autoverkopers mensen waardeloze tweedehands auto’s weten aan te smeren. Deze louche autohandelaren zijn vaak te herkennen aan hun schreeuwerige advertenties in magazines en kranten. Ze hebben wellicht geen vast telefoonnummer en geen eigen website. Het komt zelfs voor dat tweedehands autohandelaren geen vaste bedrijfslocatie hebben. Dan dienen je alarmbellen direct te gaan rinkelen. Mogelijke problemen die voort kunnen komen uit het kopen van een auto bij een louche dealer zijn te vinden in openstaande boetes, een teruggedraaide kilometerstand of zelfs een gestolen ‘tweedehands auto’.

 

Neem een kenner mee

Ondanks dat de aankoop van een tweedehands auto bij een erkende dealer vaak minder risicovol is kan het toch voorkomen dat de auto mankementen heeft. Deze mankementen kunnen in de toekomst tot dure verassingen leiden. Met name motortechnische problemen lopen al snel in de honderden euro’s. De tweedehands auto die eerder relatief goedkoop was, kan dan een dure grap worden.Heb je zelf echt verstand van auto's, dan weet je waar je op letten moet. Maar als je kennis over auto's beperkt is, neem dan een kenner mee. Bij voorkeur iemand die zelf in een garage werkt of een doorgewinterde hobbyist die zelf erg goed auto's kan repareren.

 

Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Als je een tweedehands auto wilt gaan kopen zijn er in elk geval wel een aantal zaken je zelf op kunt letten.

  • Is de dealer aangesloten bij de BOVAG? Bij voorkeur wel. Is er dan achteraf een onenigheid dan kan je je recht halen via de geschillencommissie.
  • Voordat je een occasion koopt kan je uitpluizen wat een auto van een bepaald merk, type en jaartal waard is.
  • Let op de kilometerstand en controleer online of de kilometerstand correct is
  • Verzoek om bewijzen van onderhoud, zoals onderzoeksboekjes.
  • Maak een proefrit. Probeer alles uit, ook de ramen, ruitenwissers, sloten, autogordels, de airco, de verwarming en andere opties. Let op vreemde geluiden, en laat bij starten en gas geven iemand buiten kijken of er geen zwarte wolken uit de uitlaat komen. Rij over verschillende soorten wegen, niet alleen mooi strak asfalt. Kies ook een hobbelige weg en wegen met andere oneffenheden.
  • Als je bij een garage koopt vraag dan naar (de) Nationale Auto Pas
  • De verkoper behoort je op de hoogte te stellen van dingen die niet meer goed werken aan de auto. Vraag dus met nadruk of er mankementen zijn. Als koper heb je echter ook zelf de verplichting om de auto goed te checken, vandaar dat je dus echt een kenner mee moet nemen.
  • Kom je er niet uit en wil je de auto toch heel graag kopen, laat hem dan keuren bij een ANWB garage. Het kost een paar tientjes maar je krijgt een objectief rapportje

Goede tweedehands

Er zullen altijd pareltjes tussen zitten zoals de welbekende auto die van een ‘oud dametje’ is geweest. Besef wel dat die auto’s schaars zijn en dat je deze er als leek niet vaak tussenuit zult pikken. Het kopen van een tweedehands auto kan je veel plezier opleveren en veel geld schelen. Wel is het noodzakelijk je aankoop goed te overdenken. Heel veel succes met je eventuele aankoop!


Tags: tweedehands auto kopen, 2e hands auto, occasion, occasions
Artikel geschreven door: Sourceful.
Publicatie datum: 2013-07-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving