aanmeld knop
dot

Zonneallergie, wat nu?

zonnebril.jpg
Heerlijk zonnen, maar dan ineens: zonneallergie. Je krijgt jeukende huiduitslag, bultjes of blaasjes, of rode vlekken. Je huid is continu geïrriteerd en zodra de zon op je huid schijnt begint het eczeem weer op te komen. Wat kan je doen om warmte-uitslag te voorkomen en te behandelen?

Zonneallergie komt veel voor. Het is een allergische reactie op zonlicht, uv stralen of de hitte zelf. Huidreacties op zonlicht kunnen plotseling komen opzetten, ook als je er nooit eerder last van hebt gehad. Bepaalde zaken maken het wel erger, zoals bijvoorbeeld antibioticagebruik. De verschijnselen kunnen zijn:

  • jeuk
  • huiduitslag
  • rode vlekken
  • bultjes
  • eczeem
  • blaasjes met vocht
  • opvallend droge huid

Tips om zonneallergie te behandelen

Hoe vervelend ook, is het verstandig om zoveel mogelijk uit de zon te blijven als je last hebt van zonneallergie. Het is een signaal dat je huid er op dat moment niet tegen kan en op de zonnestralen reageert.

  • Gebruik in elk geval een uitstekende zonnefilter. Dit voorkomt verbranding en veroudering van de huid. 
  • Overleg met je huisarts voor advies
  • Zoek schaduw op in warme landen

Het is niet altijd even gemakkelijk om zonne-allergie te herkennen. Vaak denken mensen in eerste instantie niet meteen aan zonne-allergie, maar bijvoorbeeld aan constitutioneel eczeem of acne. Als je al vaker last hebt gehad van zonne-allergie en de husiarts het ook als zodanig herkent, herken je de verschijnselen vrij gemakkelijk. Zodra je in de zon komt steekt de jeuk en/of irritatie van de huid al snel de kop op. Zonneallergie wordt ook PMLE genoemd.

 

Allergisch voor zonlicht

Als je allergisch bent voor zonlicht wil dat niet zeggend at je nooit meer in de zon kunt zitten. Je huid reageert echter te heftig op de zonnestralen. Ook een zonnebank of ander fel licht kan deze allergische reactie oproepen. UV-A stralen zijn echter de stralen die het meest tot zonneallergie leiden. Daarom is zonlicht vaak de aanleiding. Mensen met een donkere huidskleur hebben veel minder vaak last van zonneallergie dan blanke mensen.

 

Oorzaken

Naast UV licht kan de allergie ook ontstaan door gebruik van medicijnen of make-up of andere verzorgingsproducten. Antibiotica kan heftige huidreacties veroorzaken in combinatie met zonlicht. Ook parfum kan huiduitslag veroorzaken. Mensen die een zonneallergie hebben hebben ook vaak andere allergieën zoals bijvoorbeeld nikkelallergie (denk aan sieraden). Een aanleg voor zonneallergie is aannemelijk omdat vaak meerdere mensen in een familie er last van kunnen hebben.

 

Dit inhoud van dit artikel is niet geschreven door een arts maar door een in dit onderwerp geïnteresseerde. Om zeker te zijn wat huiduitslag veroorzaakt, kan je het beste een huisarts consulteren.


Tags: zonneallergie, huiduitslag, jeuk, PMLE, zonlicht, UVA stralen, allergie, allergisch
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-07-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving