aanmeld knop
dot

Frituurpan Schoonmaken

logo-tekst.jpeg
Frituurpan schoonmaken. Wat zijn de beste tips? Er zijn verschillende manieren om een frituurpan schoon te maken. Gefrituurd eten is erg geliefd, ondanks dat het snel ongezond is. Wat voor frituurpan u ook gebruikt om patat of snacks te frituren, de pan zal snel vies worden en schoongemaakt moeten worden. Maar hoe?

In de keuken is vrijwel niets zo vies als een aangekoekte frituurpan. Het vet brandt bruin in de wanden, laat dikke lagen gestold vet achter langs de lijn waar het vet geborreld heeft, en ziet er ook aan de bovenkant en buitenkant op den duur onsmakelijk uit, met aangekoekte randen, vlekken en ribbels.  Een gewone hoge pan, die u direct op het gasstel zet om te frituren, is vrij gemakkelijk af te laten koelen, leeg te maken en schoon te maken met warm water, groene zeep en een schuurspons. Groene zeep heeft een sterk ontvettende werking. Kies voor de zeep uit een pot, niet de vloeibare bewerkte versie. Maak het schuursponsje en beetje nat en smeer overal waar het vet zit, groene zeep. Laat een paar minuten intrekken en herhaal de behandeling nogmaals. Daarna zijn de frituurresten heel gemakkelijk weg te halen.

 

Elektrische frituurpan schoonmaken

Een elektrische frituurpan is handig en veiliger dan een gewone pan. Heeft u een friteuse nodig, zoek dan eens naar frituurpan of friteuse. Een elektrische friteuse kunt u niet zomaar even onderdompelen in een sopje, dus die heeft een andere aanpak nodig om goed schoon te maken. De buitenkant van de friteuse kan schoongemaakt worden met een schuursponsje met groene zeep. Gebruik een beetje, maar wel weinig, water. Smeer alle plekken in met groene zeep en laat dit enkele minuten intrekken. Daarna veegt u het oude vet er gemakkelijk af met een schone vaatdoek. Hardnekkige dikke vetranden kunnen zijn ontstaan als u het vet niet bijtijds vervangen heft end e pan te weinig schoonmaakt. Deze kunt u op dezelfde manier behandelen met groene zeep, maar dan heeft u na het intrekken van de zeep wel een schrapertje nodig om het vet eraf te schrapen. Bijvoorbeeld een smal plamuurmes.

 

Friteuse reinigen, tips

Om de friteuse te reinigen aan de binnenkant, gaat u als volgt te werk:

  • zorg dat alle oude vet uit de pan gegoten is
  • de pan moet afgekoeld zijn
  • indien nodig: gebruik dan keukenpapier om alle vet/olie en restjes baksel uit de pan te verwijderen
  • als de pan leeg is vullen met water, tot aan de toegestane hoeveelheid (lijntje)
  • gooi een vaatwastablet in het mandje en laat deze in het water zakken
  • zet de frituurpan aan en laat het water aan de kook komen (oppassen dat het niet overkookt)
  • laat 5 minuten koken
  • frituurpan uitzetten en water weggooien
  • schoonpoetsen met schuursponsje en nadrogen

Frituurpan kopen?

Als u een nieuwe frituurpan wilt kopen kies dan voor een pan voor voldoende personen. Een kleine frituurpan is goedkoop maar erg onhandig als u voor meer een persoon frietjes wilt bakken. Een grotere frituurpan is betaalbaar en u heeft er jaren plezier van.


Tags: frituurpan, friteuse, schoonmaken, tips, patat, vette frituurpan

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-07-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

Bonnito - 2013-07-01 21:13:51  
Het oude vet, doe ik altijd in een oude flacon van een wasmiddel.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving