aanmeld knop
dot

Wijn, in alle soorten en kleuren

wijn.jpg
Wat is wijn precies? Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven, genaamd vinificatie. Er bestaan verschillende soorten wijn, te herkennen aan de kleur en zoetheid. Zo heb je rode wijn, witte wijn en roséwijn.
  • Rode wijn: Deze wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur zit in de schil, zo komt de wijn aan zijn rode kleur.
  • Witte wijn: Deze kan worden gemaakt van witte druiven maar ook van blauwe druiven. Alleen het druivensap wordt vergist, deze bevat geen namelijk kleurstoffen. Hierdoor is de wijn kleurloos, en daarom dus 'wit'.
  • Roséwijn: Deze word net als de rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Alleen de schillen worden na een tijd verwijderd uit het gistingsproces, hierdoor is de rode kleur veel minder helder. In sommige Franse streken wordt een witte wijn vermengd met een rode wijn om rosé te verkrijgen. 
  • Mousserende wijn: Dit is wijn waar koolzuurgas in zit. De meeste mousserende wijnen zit, er bestaan ook varianten van roséwijn en rode wijn. 

 

En zo wordt die heerlijke wijn gemaakt.

 

Hoeveel suiker zit er in wijn?

En er is verschil in het suikergehalte tussen droge wijn, halfdroge wijn, halfzoete wijn en zoete wijn. In een droge wijn zit nagenoeg geen suiker, en in een zoete wijn zit behoorlijk wat suiker. Een mousserende wijn kan droog of zoet zijn, er zijn verschillende merken van te koop.

 

Kleur en smaak

Als een wijn wat ouder word, dan zullen kleur en smaak veranderen. Een goedkopere wijn zal uiteraard eerder aan smaak verliezen dan een duurdere variant. Afhankelijk van merk en soort is een fles wijn zeker anderhalf jaar te houden. Wel in een afgesloten fles en gekoeld bewaard. Sommige wijnen zijn zelfs tot vijf jaar houdbaar. Als er geen houdbaarheidsdatum op het etiket staat, dan bied een ruikproef de oplossing.

Tags: wijn, houdbaarheid, rose, mousserende wijn
Artikel geschreven door: frederique.
Publicatie datum: 2013-08-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving