aanmeld knop
dot

Self-Publishing

Internet.jpg
Self-Publishing op Internet is tegenwoordig heel populair. Voor schrijvers waarvan hun manuscript (het boek dat nog niet uitgegeven is) bij vrijwel alle uitgevers geweigerd wordt, is zo'n concept geïntroduceerd.

Self-Publishing is letterlijk vertaalt: "Zelf-Publiceren", en dat is waar Self-Publishing om draait. Als beginnende schrijvers nog maar pas het glibberige ´schrijverspad´ bewandelen, is de weg naar een regulaire uitgeverij ronduit onvindbaar. Via internet kan men echter wel gemakkelijk een manuscript aanleveren en vervolgens een kaft ontwerpen. Daarna is het mogelijk dat er een corrector naar kijkt die corrigeert en redigeert. De prijs bepalen en voila, je boek is uitgegeven.

 

Nadelen

Er kleven natuurlijk ook een aantal nadelen aan Self-Publishing. Zo begeleidt de uitgever je niet bij het verkopen van je boek. Je boek komt niet in de boekenwinkel te liggen. Het CB krijgt van de uitgever een boek en biedt dat aan bij de boekenwinkels, maar dat gebeurt dan niet. Wel is het mogelijk om ze op diverse online winkels te koop aan te bieden. Maar ja, in de winkel zoals de Bruna en Selexyz, is het natuurlijk 'echter..'

 

Tot slot

Dus voor beginnende schrijvers is Self-Publishing redelijk handig om een POD boek uit te geven. Maar als je een tweede Dan Brown wil worden, kun je beter een regulaire uitgever aanschrijven. 

 

Uitgever vinden, hoe?

Een boek uitgeven is de droom van veel mensen. tegenwoordig is het echt niet moeilijk om een eigen boek uit te geven, bijvoorbeeld via POD of via de drukker. Ook bol.com heeft tegenwoordig een service waarbij je je eigen boek kunt uitgeven, maar daar kost het wel een flinke duit aangezien ze je dan begeleiden van begin tot eind. Schrijvers kijken naar je boek en geven tips om het te verbeteren, het boek wordt uitgegeven in een soort van eigen beheer, er komt een mooie omslag omheen en je krijgt zelfs een trailer waarin je boek gepromoot wordt. Maar het kost wel een hoop geld, ongeveer 800 tot 100 euro.

 

Maar een echte uitgever vinden, hoe doe je dat? Een goede uitgever geeft maar heel weinig uit in verhouding tot het aanbod. Uitgeverijen als de Bezige Bij of Nieuw Amsterdam, enzovoorts, zijn de gerenommeerde uitgeverijen. Ze geven alleen het werk uit wat door redacteuren als zeer goed wordt beoordeeld. Alleen dat wordt vervolgens literatuur genoemd. Omdat dit niet voor veel mensen is weggelegd, geven steeds meer mensen een boek uit in eigen beheer of in samenwerking met onbekende uitgeverijen, waarbij de schrijver het boek (grotendeels) zelf moet financieren. OP zich prima als de wens ome en boek uit te geven heel groot is, maar meestal is het eindproduct matig omdat het ook maar matig begeleidt wordt, en omdat het talent van de schrijvers maar al te vaak ontbreekt.

 

Copywriter worden? Hoe word je tekstschrijver?
Jan Wolkers, Jeugd Jaagt Voorbij
Journalistiek. Hoe word je journalist?
Schrijver worden? Goede cursus of opleiding doet wonderen


Tags: Self-Publishing, uitgever, uitgeven, POD, eigen beheer, boek, uitgeverij
Artikel geschreven door: wouterlive.
Publicatie datum: 2013-08-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving