aanmeld knop
dot

De zinloosheid van een crashdieet

Vet-verbranden.jpg
Vrijwel iedereen die een crashdieet volgt eindigt uiteindelijk zwaarder dan voorheen. Iemand die crashdieet volgt eet zo weinig dat de kilo's er in veelal enkele weken, vanaf vliegen. Vooral als je zwaar bent, kan je met een crashdieet korte tijd veel afvallen.

Tien kilo afvallen in twee weken tijd met een crashdieet, is niet ondenkbaar. Een groot obese lichaam houdt namelijk ook snel vocht vast, en door het crashen val je dus sowieso al gemakkelijk 3 tot 5 kilo vocht in een week kwijt. Ga je dan nog door met het crashdieet raak je ook een paar kilo vet kwijt. Daarna wil het niet meer lukken. Daarna kan je een paar kanten op:

  • of je wordt anorexiapatiënt en kan (al dan niet gedurende een periode) niet meer stoppen met te weinig eten
  • of je geeft je weer over aan eten, en daarna vliegen de kilo's er weer aan
  • of je krijgt boulimia, je eet enorm veel en kots het steeds weer uit
  • of je gaat weer gewoon eten en komt weer aan

Waarom kom je juist aan na een crashdieet?

Het is een algemeen bekend verschijnsel dat mensen die een crashdieet gevolgd hebben uiteindelijk dikker worden dan ze ooit waren. Waarom? Het lichaam is een prachtig biologisch systeem wat gericht is op overleven. Na een periode van ernstige voedselschaarste doet het lichaam er alles aan om zoveel mogelijk vet op te slaan voor het geval er weer een periode van schaarste zal optreden. Je systeem houdt er verder geen rekening mee hoeveel vet er al (of nog) op je botten zit.

 

Is een crashdieet gezond?

Afvallen is gezond als je te zwaar bent, maar een crashdieet is nooit gezond. Het kan wel eens voorkomen dat een persoon acuut moet afvallen om andere medische problemen te verminderen, bijvoorbeeld bij ernstig overgewicht en hartproblemen, maar dan gebeurt het afvallen onder leiding van medisch personeel en er wordt gezorgd dat de patiënt essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Tekorten kunnen namelijk ook voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, zoals kaliumtekort of suikertekort kunnen leiden tot hartproblemen en/of flauwtes.

 

Crashdieet, ja of nee?

Crashen heeft meer nadelen dan voordelen. Natuurlijk, je valt snel af en je voelt je een korte tijd fantastisch. Maar die korte tijd is werkelijk altijd kort en daarna verval je zeker weer in onwenselijk eetgedrag waar je nou juist vanaf dacht te zijn.

 

Aankomen na een te streng dieet

Dieter zijn altijd moeilijk vol te houden en veel mensen komen na diëten ook weer aan. Maar na een crashdieet is het veel ernstiger. De kilo's vliegen er in eerste instantie af, je drijft op honger en beeld je in dat je dit altijd vol kunt houden. Dat is een illusie en dus komt er een moment dat je weer iets gewoons gaat eten, en prompt zie je dan dat je lichaam als een spons het eten opzuigt en meteen in gewicht op de weegschaal aan je teruggeeft. In een korte tijd vliegen de kilo's er dan weer aan en je systeem zorgt ervoor dat er lekker veel vet bijkomt want het is bezig te werken waarvoor het gebouwd is: namelijk voorkomen dat je de volgende keer weer tekort komt en te snel afvalt.

Als je af wilt vallen zorg dan goed voor je lichaam. Eet gevarieerd en verminder je porties eten. Eet niet te veel koolhydraten en suiker.


Tags: crashdieet, snel afvallen, aankomen, veel aankomen, crashen, dieet
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-08-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving