aanmeld knop
dot

Vacht verzorgen langharige katten, thuis

Katwit.jpg
Langharige katten hebben extra verzorging van hun vacht nodig. Als ze niet geborsteld worden, krijgen ze ernstige klitten, die niet alleen pijnlijk kunnen zijn maar de kat zelfs ziek en koortsig kunnen maken. Ook heeft de kat een grote kans op enorme haarballen en problemen met de darmen wegens verstopping door het vele haar.
DierDier

Langharige katten kunnen het beste al van jongs af aan gewend worden aan borstelen, kammen en incidenteel badderen en drogen. Katten die daar niet vroeg aan gewend worden zullen zich vaak heftig kunnen verzetten. Als u een langharige kat heeft verzuim dan echter niet om de kat dagelijks even te borstelen. Het uitkammen van de losse haren voorkomt veel problemen. Met name in de periodes dat de kat in rui komt, is extra borstelen nodig. Een kat die klitten heeft, heeft daar al snel last van. de klitten zijn vaak moeilijk te verwijderen en als de vacht vervilt moet het diertje geschoren worden.

 

Kattensalon

Als u het betalen kunt, kunt u uw kat naar een salon brengen waar het diertje helemaal verzorgd wordt. de nageltjes worden geknipt en de kat wordt geplukt, geborsteld en in bad gedaan. Daarna gedroogd en zelfs geföhnd. Het resultaat is een heerlijk frisse kat met een prachtige vacht. Vraag vooraf of de kat wel of niet onder narcose gaat voor de behandeling en overweeg wat u zelf het prettigste vindt voor uw huisdier. Maar als u de vacht van uw kat goed verzorgd kunt u de kat zelf ook klittenvrij houden en zelfs in bad doen. Zorg in elk geval dat u een goede borstel en kam voor vacht verzorging in huis heeft.

 

Haarballen

Kijk eens bij de online dierenwinkel voor een middel tegen haarballen.

 

Vacht verzorgen

Als u een langharige kat heeft is regelmatig borstelen en kammen noodzakelijk. U borstelt de losse haren los en die ziet u in de borstel zitten. Langharige katten ontwikkelen snel klitten op de rug maar ook onder de oksels. Ook de staart moet geborsteld worden. Kleine beginnend klitten in de vacht kunnen nog wel met enige zorg los gekamd worden, maar grotere klitten zijn te pijnlijk om los te kammen. Deze zullen eruit geknipt moeten worden, waarbij u heel goed moet oplettend at u niet per ongeluk in de huid eronder knipt. Als de vacht gedeeltelijk vervilt is, zal deze afgeschoren moeten worden. Dit kan bij de dierenarts of in een kattensalon. Het zal het arme diertje bevrijden van van veel pijn. Als uw kat klitten heeft is dit weliswaar vervelend maar niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Het is gewoon snel gebeurd en de dierenarts kijkt u er echt niet op aan en maakt dit vaak mee.

 

Kat in bad

Als de kat van jongs af aan gewend is om in bad te gaan (douche of kraan) dan is het badderen vaak iets waar de kat meestal niet dol op is maar wat hij/zij wel rustig ondergaat. De kat kent dan de procedure al.

  • Spoelen met handwarm niet te heet en zeker ook niet te koud water.
  • Daarna gewassen worden met kattenshampoo.
  • Het uitspoelen van de shampo
  • Eventueel nog een middel om de vacht gemakkelijk door-kambaar te maken
  • Dan drogen met een handdoek
  • Vervolgens de vacht drogen met een föhn.

U wast de kat in een warme kamer maar dan nog zal de kat na het badderen kunnen rillen. Goed drogen is belangrijk en ook een warm plekje om daarna te ontstressen en te slapen. Pas als de kat helemaal droog is zal hij/zij zich weer een beetje prettig voelen. Vermijd tocht en koude kamers, Ook geen koud water gebruiken, en hou het baden kort, niet langdurig.

 

Kat wil niet?

Als uw kat een hekel heeft aan borstel en badderen, en het lukt u niet om de vacht te verzorgen, dan is de kat of bang of niet gewend aan de behandeling. Als het u echt niet lukt kunt u de kat naar een kattensalon brengen, maar sommige katten kunnen ook daar veel stress van hebben. U kunt ook eens met de dierenarts overleggen wat u het beste kunt doen en de kat kan ook onder verdoving bij verschillend salons een goede wasbeurt en plukbeurt krijgen. Katten die niet geborsteld willen worden kunt u in elk geval borstelen als ze aan het eten zijn, soms laten ze het dan wel toe omdat ze meer gefocust zijn op het eten. Veelal is dat echter niet voldoende omdat er ook klitten onder de oksels en tussen de achterpootjes kunnen zitten.


Tags: vachtverzorging, langharig, kat in bad, klitten, haarbal, haarballen
DierDierArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-08-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving