aanmeld knop
dot

Spinnentrauma en muizenfobie

logo-tekst.jpeg
Het was zomer. Ik was een jaar of 12. Samen met mijn oma zat ik in de tuin, allebei loom in zo'n fijne tuinstoel waarvan je de rugleuning naar achteren kon verstellen en je een ligstoel effect kreeg. Oma had een serene glimlach om haar mond terwijl ze naar de lucht tuurde. Ineens zag ik een kleine, bruine vlek zich door het gras voortbewegen...

Het naderde oma en mij van voren en kwam nu tussen ons in gelopen.

 

'Oma, kijk!'

 

Oma's glimlach bleef onveranderd. 'Wat is er schat?'

 

'Kijk, een muisje.'

 

Oma's gehoor was niet heel goed meer. Maar ze volgde mijn blik naar de bruine vlek.

 

'Wat is dat meid, een vogeltje?'

 

Ze boog zich wat voorover om het wezentje beter te kunnen zien.

 

'Nee oma, een muisje.'

 

Het volgende moment leek wel een Disney-cartoon: oma schoot omhoog uit haar stoel met de snelheid van een 16-jarige en gilde het uit. Het goede mens had dus blijkbaar een panische angst voor muizen. Ik begreep dat niet, ik vond ze juist schattig en lief. Dat vind ik nu nog, eigenlijk.

 

Angst voor spinnen

Muizen, dat was oma's trauma, maar ik ontwikkelde er zelf ook een. Jaren later stond ik een keer 's nachts op en ging de keuken in. Met mijn ogen half dicht reikte ik naar een fles frisdrank en hoorde daarna iets kraken onder mijn linkerslof. Hm, er lag zeker wat chips op de grond, ik ruim het even op. Eerst tilde ik mijn voet op om onder mijn slof te kijken. Maar chips zat daar niet. Een verfrommeld hoopje zwart 'iets' plakte aan mijn slof. ik zag een lange zwarte poot, en nog een, en nog een... Misselijkheid maakte zich zodanig meester van me dat ik zelfs de frisdrank niet meer aankon die ik juist gepakt had. Ik had een dikke, zwarte harige spin vertrapt. Ik voel rillingen terwijl ik dit typ...

 

Angst voor vlinders

Ik herinner me nu ineens ook een meisje dat op school bij me in de klas zat, dat volledig in paniek raakte als ze een vlinder zag. Zo'n mooi beestje, hoe kun je daar nu bang voor zijn?

 

Fobie

Waarom zijn mensen soms bang voor kleine onschuldige beestjes? Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit heb gehoord van mannen die deze angsten hebben. Angst voor spinnen, muizen en ander kruipend of kronkelend leven lijkt iets typisch vrouwelijks te zijn. Is dit een feit, is het verklaarbaar?

 

Theorie

Er bestaat een theorie die zegt dat in vroeger tijden, omdat de vrouw toch degene was die voor de kinderen zorgde, ze beschermde en eten voor ze verzamelde. Het was dan ook belangrijk om spinnen (die vaak giftig waren) snel te herkennen en er een wijde boog omheen te maken. Zo zou de angst, of tenminste de terughoudendheid, voor spinnen tijdens de evolutie bepaald kunnen zijn.

 

Spinnen knuffelen?

Maar het is natuurlijk ook eenvoudig zo dat een spin geen 'aaibaarheidsfactor' heeft. Een spin heeft geen mooie kleuren, alleen acht opvallende kromme lange zwarte poten. Als deze kereltjes de looppas inzetten houdt ondergetekende de voeten van de vloer, zodat ze snel uit het zicht kunnen verdwijnen!

 

En de angst voor muizen?

Tja, ook muizen hebben al eeuwenlang een slechte naam als overbrengers van ziekten. De aanblik van de lange kale staart en (net als bij spinnen) de plotselinge beweeglijkheid, dragen ook bij aan de schrikreactie.

Toch weet ik het niet, er zijn wel meer beestjes die snel bewegen of er gewoon niet knuffelig uitzien. Die vermijd je dan, maar er echt bang voor zijn?

 

Hoe kom je van je angst af?

Hoe je ook aan deze angst komt, hoe je er vanaf komt zullen velen belangrijker vinden. Het moeilijke is dat er geen kant-en-klare oplossing voor is. Het enige dat (volgens mij) echt kan helpen is, zoals bij alle angsten, ermee geconfronteerd worden. Kom oog in oog met die muis, die spin, dat insect. Je went eraan en krijgt vanzelf respect ervoor. En als je respect groeit, neemt de angst vanzelf af. Tot zover de theorie. en dat deze klopt dat geloof ik wel. Er zijn therapieën die personen met extreme angsten voor dingen of dieren, langzaam stap voor stap laten wennen aan het voorwerp waar ze zo bang voor zijn. Dus eerst er over praten, dan plaatjes bekijken, daarna het ding of dier in een kooitje achter glas bekijken, en daarna weer een stapje verder. Er zijn ook e-boeken waarin je leert omgaan met stress en zorgen. Maar NOOIT van mijn leven zal ik gelaten een spin in de ogen kijken!


Tags: fobie, spinnen, muizen, angst, vlinders, fobieen
Artikel geschreven door: Sylvia.
Publicatie datum: 2013-08-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving