aanmeld knop
dot

Ouderbijdrage school, hoe vrijwillig is vrijwillig?

logo-tekst.jpeg
De ouderbijdrage die scholen jaarlijks aan ouders vragen per kind, is een vrijwillige bijdrage. Maar hoe vrijwillig is vrijwillig als scholen verzuimen om erbij te vermelden dat het om een vrijwillige bijdrage gaat? Ook wordt er nogal eens druk uitgeoefend op ouders (en helaas ook op kinderen) om de betaling van de ouderbijdrage af te dwingen.
ComputerComputer

U kent het misschien wel. U krijgt een brief van school over de ouderbijdrage. Het wordt bijna gepresenteerd als een factuur waarbij de indruk wordt gewekt dat u verplicht bent om deze bijdrage te betalen. Dit is echter niet het geval. De ouderbijdrage is namelijk een vrijwillige bijdrage en u bent absoluut niet verplicht om deze te betalen. Laat u dus niet misleiden door zinnetjes als:

  • Wij mochten van u nog geen betaling ontvangen voor de ouderbijdrage.
  • Wellicht is deze betaling aan uw aandacht ontsnapt.
  • Wij verzoeken u echter dringend om dit bedrag voor 1 oktober betalen.

Een vrijwillige bijdrage kent geen echter helemaal geen betalingsverplichting. Als u het geld niet kunt missen, laat u dan niet onder druk zetten.

 

Hoe vrijwillig is vrijwillig?

Aangezien er helaas nogal wat scholen zijn die tot wel drie keer toe herinneringen blijven sturen, of nog erger: scholen die vervolgens zelfs telefoontjes plegen om ouders onder druk te zetten om alsnog te betalen, waarbij een heel groot deel van de scholen ook nog eens verzwijgt dat de ouderbijdrage niet verplicht is, betalen veel ouders uiteindelijk toch maar de vaak dure ouderbijdrage.

 

Ouders die het niet betalen kunnen worden helaas vaak onder druk gezet, doordat de school benadrukt dat het kind dus aan bepaalde activiteiten niet mee zal mogen doen en dus alleen in de klas achter zal blijven. Ik spreek uit ervaring. Gestraft worden via het kind, helaas komt dit nog steeds veel voor op scholen. Het kind krijgt soms in de klas zelfs te horen dat de ouders de ouderbijdrage nog niet betaald hebben. Zo was het op de basisschool van mijn kinderen het geval dat men daar de namen van de kinderen wiens ouders nog niet betaald hadden, op het bord schreven. Er boven stond: Ouderbijdrage nog niet betaald! Daaronder meteen de namen van de leerlingen.

 

Pas als ouders betaald hadden werd de naam van een kind van het bord gewist. Op die manier worden kinderen erg onder druk gezet om tegen hun ouders te zeggen dat hun naam op het bord staat, aangezien ze zich schamen. Bovendien behoren kinderen helemaal niet op deze manier voor schut gezet te worden.

 

Hoogte ouderbijdrage

Een ander euvel is dat scholen zelf mogen bepalen welk geldbedrag ze van de ouders proberen te krijgen. Zo kan het bij de ene school om 45,- per jaar gaan terwijl de andere school botweg het dubbele verwacht. Ook is er verder geen controle over hoe het geld besteed wordt. Dus de ene school doet wellicht inderdaad een en ander aan extraatjes, terwijl je je bij de andere school afvraagt waar ze het geld gelaten hebben, aangezien ze alle uitstapje eigenlijk ook nog apart aan de ouders hebben doorberekend. Of er zijn dat jaar zelfs helemaal geen uitstapjes gemaakt.

 

Ouderbijdrage betalen. Ja of nee?

Persoonlijk ben ik geen voorstander van betalen van de vrijwillige ouderbijdrage, tenzij je met een school te maken hebt die inderdaad veel leuke uitstapjes organiseert. Ik vind dat er veel te veel de vrije hand wordt gelaten aan scholen, om hiermee te sjoemelen. Vanuit de politiek zou een standaard jaarbedrag moeten worden vastgesteld, waarvoor scholen aantoonbaar ook werkelijk activiteiten zullen organiseren. Ouders moet worden duidelijk gemaakt om welke activiteiten het zal gaan (deze keren immers jaarlijks terug en het is dus geen koffiedik kijken). En vage omschrijvingen als 'het geld wordt gebruikt voor extra activiteiten die een aanvullende dimensie aan het vak zullen geven...' zouden wat mij betreft vervangen moeten worden voor duidelijk omschreven activiteiten, waarvoor men extra geld nodig denkt te hebben, plus de kosten daarvoor. Ook zou ouders de mogelijkheid gegeven moeten worden om de extra activiteiten op een andere manier te bekostigen, zoals het zelf kopen van een toegangskaartje tot een museum, en vervoer op eigen gelegenheid, indien noodzakelijk. Gaan kinderen bijvoorbeeld een keer per jaar naar een museum en een keer per jaar naar de film, dan hoeft dit geen 95,- te kosten. 

 

Zijn er regels?

Ja er zijn regels voor ouderbijdragen, maar lang niet alle scholen houden zich daar aan. Zo moeten scholen:

  • duidelijk vermelden dat de ouderbijdrage vrijwillig is en dat er dus geen betalingsverplichting is
  • jaarlijks een nieuwe overeenkomst afsluiten met de ouders
  • ouders de gelegenheid geven om te kiezen voor welke activiteiten ze wel of niet willen gaan betalen en er dus reductie kan worden gegeven
  • zorgen voor passend vervangend onderwijs als de leerling ergens niet aan meedoet

Bovendien moeten activiteiten die uit de ouderbijdrage worden georganiseerd geen activiteiten zijn die onontbeerlijk zijn voor het onderwijs. Het moeten dus activiteiten zijn die leuk, gezellig of toevoegend zijn. U kunt denken aan een leuke film, diner kerstfeest wat geheel voor rekening van de school komt, paasmandje wat voor rekening van de school komt, een uitstapje naar het park of bos waarbij een ijsje of iets anders gegeten wordt.

 

Welke activiteiten?

  • Als ouders moet u de gelegenheid hebben om te kiezen voor welke activiteiten u wel of niet wilt betalen. U mag daar dus vooraf inzage in vragen.
  • Scholen mogen u wel een herinnering sturen maar er mag geen dwang worden uitgeoefend om betaling af te dwingen. De ouderbijdrage is altijd vrijwillig.
  • De school moet jaarlijks opnieuw een overeenkomst aangaan over de betaling en u hoeft niets te betalen als u dat niet wilt. Dat uw kind daardoor bepaalde activiteiten kan mislopen is vervelend en voor het kind een bijkomstigheid waar de school met tact mee om behoort te gaan. Veel scholen hebben genoeg geld om leerlingen toch te betrekken in de activiteiten, scholen die dat niet willen behoren in elk geval passend vervangend onderwijs te geven. U kind krijgt dus niet vrij als er inderdaad uitjes georganiseerd worden die met de ouderbijdrage betaald worden. De SP heeft in 2010 kritiek geleverd op de omgang van scholen met ouderbijdrage, u leest daarover meer bij de schoolinspectie.

Contant betalen?

Als u de ouderbijdrage wel wilt betalen kunt u naar mijn mening beter niet contant betalen maar via de bankrekening van de school. Anders heeft u geen betalingsbewijs of een bewijs wat u gemakkelijk kwijtraakt.  Bovendien zijn het inkomsten voor een school. Lees ook veelgestelde vragen over de ouderbijdrage.


Tags: ouderbijdrage, verplicht, regels, contact, geld, school, VO, LO
Bronnen: onderwijsinspectie.nl, eigen ervaring, eigen mening
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-08-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving