aanmeld knop
dot

Waarom je altijd eerst je neus moet snuiten bij een bloedneus

neuspeuteren.jpg
Waarom wordt er geadviseerd je neus te snuiten bij een bloedneus? Is het niet logischer je neus direct dicht te knijpen en hopen dat het bloed snel stolt? Het antwoord was niet makkelijk te vinden.

Waarom je eerst moet snuiten als je neus bloedt. Bijna iedereen heeft wel eens een bloedneus gehad. Als je het precies wilt weten: ongeveer 60% van de mensen heeft gedurende zijn of haar leven wel eens een bloedneus.

 

Bloedneus stoppen

Vooral jonge kinderen onder de 10 jaar hebben er last van. Oudere mensen ook wel regelmatig, maar dat is omdat ze vaak bloedverdunnende medicijnen moeten gebruiken voor ziektes die veel gevaarlijker zijn. De adviezen voor de behandeling van een bloedneus zullen redelijk algemeen bekend zijn. Je houdt het hoofd voor over, drukt met de vingers op het benige deel van je neus en probeert de neus te koelen. Allemaal logische acties. Het doel is immers het lichaam te helpen de bloeding te stelpen. Door het hoofd te buigen stroomt het bloed niet in je keel waardoor je niet misselijk wordt, Dit voorkomt braken wat niet goed zou zijn voor de genezing. Het dichtknijpen verkleint het gat in het bloedvat dat kapot is waardoor het lichaam het makkelijk kan dichten. Koelen geeft vaatverkleining waardoor het gat ook relatief kleiner wordt.

 

Neus snuiten

Er is echter nog een vierde advies bij het zelf opvangen van een bloedneus: snuit eerst je neus! Dat heb ik nooit kunnen snappen. Het laatste wat ik wil als ik een bloedneus heb is snuiten en alles vies maken door een grote hoeveelheid bloed uit te blazen. Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord en dat was niet makkelijk. Bijna overal staat namelijk dat het snuiten dient om kleine stolsels weg te snuiten. Maar…ik wil toch juist stolsel-vorming? Het zijn immers stolsels die het gat in mijn bloedvat gaan afdichten. Pas recent ben ik achter het antwoord gekomen.


Neus snuiten bij bloedneus, uitleg

In het lichaam is een constante dynamiek tussen stolselvorming en stolselafbraak. in medische termen trombosering en trombolyse. Bij een intacte dynamiek blijft alles in ons lichaam goed stromen. Ons bloed is niet te dik en niet te dun. Treedt er een gat op in een bloedvat zoals bij neuspeuteren dan ontstaan er signalen waardoor plaatselijk de stolselvorming (trombosering) zal worden aangezet. Op zijn beurt zal hierdoor de stolselafbraak (trombolyse) toenemen. Deze loopt wat achter en komt pas echt op gang als er een goed stolsel is gevormd. Bij een neusbloeding treden deze verschijnselen ook op. Door het forse stromen krijgt de stolselvorming wat weinig ruimte en tijd om goed op gang te komen. Er ontstaan kleine stolseltjes. Deze zijn te klein om effectief te zijn. Ze trekken echter wel stolseloplossende factoren aan. De kleine stolseltjes kunnen dan ook niet samenklonteren tot een grote. Kortom het lichaam krijgt geen kans om een goed stolsel te maken. Door goed te snuiten begin je als het ware met een schone lei. De neus wordt schoon geblazen. Hierna druk je alles af en het proces van stolselvorming kan goed zijn gang gaan.

Daarom dus eerst uitsnuiten.
 


Tags: Bloedneus, stolselvorming, snuiten, neus uitsnuiten, stoppen
Artikel geschreven door: JamesDeneille.
Publicatie datum: 2013-08-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving