aanmeld knop
dot

Wat zegt je IQ over jou als persoon?

huilen.jpg
Wat zegt je IQ over jou als persoon? Ben je beter, leuker of slimmer als je een hoog IQ hebt? Of heb je misschien meer aan een hoog EQ? Of zelfs een SQ? Tijd om eens aan het werk te gaan en dit uit te zoeken.

Waar staat IQ voor? Je IQ is je intelligentiequotiënt. Het is een getal dat weergeeft hoe jouw cognitieve vermogens zich verhouden tot een vergelijkbare groep mensen. Het getal ligt tussen de tien en honderdvijftig. Per definitie is het gemiddelde 100. Scoor jij dus 100 in een test dan ben je precies gemiddeld intelligent. Prima dus. De scores rondom de 100 verspreiden zich zoals in een Gausse curve. Deze curve zien we altijd naar voren komen wanneer grote groepen gemeten gaan worden. Concreet betekent het dat het IQ van 90% van alle mensen tussen de 80-120 ligt.


Wat geeft het IQ zoal aan?

Het IQ geeft cognitieve vermogens weer. Wat is dat precies? Dat is wel moeilijk aan te geven omdat het zo een breed begrip is. Een definitie is dat het je vaardigheden betreft om:

  • te kennen
  • te weten
  • problemen op te lossen

Je begrijpt dat hier veel componenten onder vallen die bij een ieder individueel veel kunnen verschillen. Ik noem het geheugen, creativiteit, out-of-the-box denken, abstractieniveau enzovoorts. Wat je misschien niet realiseert is dat culturele en raciale invloeden ook van belang zijn. Leef je in een land waar men geen (goed) onderwijs kent, dan zal je IQ gemeten met een leeftijdgenoot hier in Nederland (bij afname van een in Nederland gangbare IQ test) veel lager uitvallen. Dat komt omdat bij een IQ test op sommige onderdelen ook gekeken wordt naar algemene kennis, gericht op de westerse cultuur. Bij testen in ons land wordt steeds vaker rekening gehouden met cultuurverschillen met bijvoorbeeld cultuurarme intelligentietesten.

 

Sommige culturen richten het belang van het leven ook anders in. Gemeenschapszin is dan bijvoorbeeld belangrijker dan individuele prestatie. Ook dit kan leiden tot verschillen. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar welke test geschikt is voor welk persoon. Mensen in een en dezelfde maatschappij, met dezelfde kansen, kunnen wel goed met elkaar vergeleken worden.

 

IQ en EQ

Het intelligentiequotiënt is dus een getal dat weliswaar wat zegt over de intelligentie van een persoon maar wat relatief us en objectief bekeken moet worden. In de media zijn als reactie hierop alternatieve 'Q's' ontstaan. Een bekende is het EQ, de emotionele intelligentie. Dit getal geeft weer hoe succesvol iemand omgaat met emotionele en sociale keuzes. Ook weer heel moeilijk te meten natuurlijk. Het is een begrip dat we intuïtief goed kunnen invullen maar moeilijk concreet kunnen maken. Een beetje zoals wanneer je aan iemand vraagt: ' weet je wat liefde is?' Jazeker zal die persoon voor zichzelf precies weten wat liefde is, maar laat hem dat nu maar eens uitleggen aan een ander. Zo zullen we mensen met een hoog EQ ook makkelijk herkennen maar niet de kenmerken kunnen opnoemen die de herkenning bewerkstelligen. Mensen met een hoog EQ zijn de populaire mensen die als ze een stage lopen altijd voor een baan worden gevraagd. Jammer voor hen is ook slechts dat een eigenschap. Het is nog steeds geen sleutel tot geluk.


SQ

De laatste tijd wordt er ook over SQ gesproken: spirituele intelligentie. De mate waarin iemand in staat is om voor zichzelf levensvragen uit te dokteren en in te vullen. Hierbij wordt gepoogd om eigenschappen zoals creativiteit en intuïtie er in onder te brengen.

Misschien dat het een beetje gaat duizelen? Als we willen kunnen we nog wel meer 'Q's' te voorschijn toveren. Ik denk echter dat de boodschap is dat deze getallen een onderdeel van een mens als persoon. Maak er handig gebruik van als je met iemand spreekt over een probleem. Is het iemand met een hoog IQ zal hij een andere strategie moeten hanteren dan wanneer zijn EQ hoog is. Kortom een mens is gewoon zichzelf.

 

Scoor hoger


Tags: IQ, EQ, SQ, iq test
Artikel geschreven door: JamesDeneille.
Publicatie datum: 2013-08-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving