aanmeld knop
dot

Bangalijst, waarom is het strafbaar?

facebook.jpg
Een bangalijst is een lijst waarop de namen staan van meisjes die voor 'gemakkelijk' worden uitgemaakt. Het komt erop neer dat het meisje snel met jongens naar bed zou gaan of snel is over te halen tot vrijen. In veel gevallen worden deze lijstjes gemaakt om iemand te pesten, uit wraak of uit jaloezie. Bangalijsten worden meestal gemaakt door jongens of meisjes, die anderen openlijk voor schut willen zetten.

Bangalijst. Voor veel mensen was deze term onbekend. Tot maart 2012. De zelfmoord van een jong meisje was de aanleiding voor de politie om meisjes op te roepen om aangifte te doen als hun naam op een bangalijst voorkwam. Er bleken nogal wat van deze lijsten op internet te circuleren. Jongeren die meisjes op een bangalijst zetten, maken zich schuldig aan smaad of laster, of aan allebei. Je brengt iemand immers bewust schade toe door een negatief oordeel te vellen, door een naam op zo´n lijst te zetten. Het maakt niet uit wat de reden is om iemand op een bangalijst te zetten, het is altijd verkeerd. Het zegt natuurlijk ook niet veel goeds over je karakter als je een ander op deze manier vernederen wilt.

Mentaliteit

Waarom maken mensen bangalijsten? Uit de media blijkt dat het niet alleen jongens zijn die meisjes op bangalijsten zetten, het zijn ook vaak meisjes. Jaloezie omdat z een ander leuker vindt, pesten, of bij wijze van grap, of uit wraak... Al dat soort argumenten worden aangehaald als reden. Als je meisjes op deze manier te schande maakt op internet of in je school, mankeert er het een en ander aan je mentaliteit. Jongens zetten meisjes op bangalijsten, bijvoorbeeld om een meisje te vernederen, te kwetsen, of uit wraak omdat een meisje het uit heeft gemaakt, of omdat ze iemand niet mogen. Meisjes doen het mogelijk meer uit jaloezie, omdat het meisje bijvoorbeeld veel jongens kan krijgen en/of mooi is. Wat de reden ook is, je bent strafbaar als je er aan meedoet omdat je een ander bewust reputatie-schade toebrengt (smaad) en/of omdat je bewust leugens verspreidt (laster).

Bangalijst, hoe schadelijk is het?

Als je naam voorkomt op een dergelijke lijst kan je daar enorm veel last van hebben. Het is immers jouw woord tegen de beweringen op zo'n lijst. De een zal er luchtiger mee omgaan dan de ander, maar voor kwetsbare meisjes die misschien al veel hebben meegemaakt, kan zo'n lijst de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Voordat je besluit iemand op zo'n lijst te zetten, moet je jezelf afvragen wat de reden is dat je zoiets doen wilt, en of je de consequenties accepteert. De politie kan je vrij gemakkelijk opsporen en je kan vervolgd worden als een meisje aangifte doet. Iemand die op een bangalijst voorkomt en daar last van heeft, wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie. Ook als je niet weet wie je op de lijst gezet heeft.

Smaad of laster, wat is het verschil?

Als je een bangalijst verspreidt (bijvoorbeeld door de lijst per email te versturen, via twitter te linken of op internet te plaatsen) dan pleeg je een strafbaar feit. Je maakt je schuldig aan smaad of laster of aan allebei. Wat is het verschil tussen smaad en laster?

 • Smaad: er is sprake van smaad als je iemands reputatie schade toebrengt. Dat kan op vele manieren, maar in het geval van een bangalijst beweer je iets over een persoon die daar schade aan ondervindt door dit openbaar te maken en te verspreiden. Een meisje die op een bangalijst staat kan later bijvoorbeeld moeilijker werk vinden. Het kan ook haar relaties met mensen nadelig beïnvloeden. Van een slechte naam kom je niet snel meer af en op internet kunnen dit soort beweringen jaren blijven staan.
 • Laster: er is sprake van laster als je leugens over iemand verspreidt. Als je iemands naam op een bangalijst zet en een lijst verspreidt, en een en ander is overdreven of niet waar, dan ben je niet alleen schuldig aan smaad, ook strafbaar aan laster.

Pikante foto's van een ander verspreiden, mag dat?

Op foto's rust portretrecht. Alleen de persoon die op een foto staat mag bepalen of een foto wel of niet gepubliceerd of verspreidt wordt. Het komt nog al eens voor dat mensen pikante foto's, die in goed vertrouwen verstuurd werden, verspreiden. Bijvoorbeeld via MSN, smartphone of sociale media zoals Twitter. Dit is verboden. Als je dat doet ben je strafbaar. Op bangalijsten komt het ook voor dat er foto's bij geplaatst worden. Dat is uiteraard ook strafbaar. Het komt erop neer dat je iemand bewust schade doet. In dit geval schade aan iemands reputatie.

Aangfte doen

Als je op een bangalijst staat en je ondervindt er schade door, kun je het beste aangifte doen bij de politie. Ook als je bedreigd wordt of uitgescholden en in een kwaad daglicht gesteld, is het verstandig om aangifte te doen. Ook als de lijst via e-mail wordt verspreidt, is dit strafbaar, en kan je het beste je de e-mails bewaren als bewijs.

Aangifte doen, hoe?

Als je 16 jaar of ouder bent, kan je zelf aangifte doen. Ben je jonger dan 16 dan is het beter om een van je ouders mee te nemen. Hopelijk heb je een vertrouwensrelatie met je ouders en kan je het thuis bespreken. Dan is het misschien altijd prettig als een van je ouders mee komt als je aangifte doet. In elk geval zal de politie je aangifte altijd serieus nemen. Als je aangifte doet is het verstandig om alle bewijzen mee te nemen die je kan vinden. Ook e-mails met beschuldigingen horen daarbij. Bijvoorbeeld een printscreen en/of de links die je kunt vinden op internet of via sociale media. Je kunt ook met een printer de gegevens uitdraaien en meenemen, of deze dingen opslaan op een USB stick. Noteer ook de namen van de persoon die de informatie verspreidt heeft, zoals accountnamen en gebruikersnamen, als je die kent. De politie kan (bijvoorbeeld via IP adressen) achterhalen wie de schuldigen zijn en zal actie ondernemen. Wat neem je mee?

 • Datum en tijdstippen (als je die hebt)
 • Schermafdrukken/printscreen/of foto's
 • Internetadressen en e-mailadressen van personen die de berichten verspreiden
 • Nicknames en/of accountnamen van de personen die het verspreidt hebben (ook doorgestuurde berichten)
 • Internetadressen van websites (en dergelijke) als het online staat
 • SMS berichten
 • Twitter berichten of andere sociale media
 • Afdrukken van chatgesprekken en e-mails
 • Overige wat van belang kan zijn

Na de aangifte start de politie een onderzoek. De daders kunnen gestraft worden of berispt.


Tags: bangalijst, banga, strafbaar, roddelen
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2013-08-31
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving