aanmeld knop
dot

Voornaam veranderen. Hoe kan je je voornaam veranderen?

zwangerschap.jpg
Als je je voornaam officieel wilt laten veranderen, moet je daarvoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Niet iedereen kan zomaar zijn of haar voornaam laten veranderen. De rechter moet er toestemming voor geven. De rechter kijkt naar de reden voor het verzoek en besluit of het verzoek wordt goedgekeurd of niet. Voornaam laten veranderen, hoe werkt dat?

Bij je geboorte krijg je je voor(namen) meestal van een of van beide ouders. In de meeste gevallen is de voornaam met zorg gekozen. Ook komt het regelmatig voor dat je vernoemd wordt naar een of meerdere ouders of voorouders. Als je je voornaam niet mooi vindt, of je hebt een andere reden om je voornaam blijvend te willen wijzigen, dan kan je een verzoek indienden bij de rechtbank. Als de aanvraag eenmaal is ingediend wordt het verzoek in behandeling genomen en bekeken. Na enige tijd ontvang je dan bericht of je voornaam gewijzigd mag worden. Wat valt onder het wijzigen van de voornaam?

  • Het schrappen van een of meerdere voornamen die je niet (meer) wilt
  • Het toevoegen van een voornaam die je gewenst vindt
  • Het aannemen van een geheel nieuwe voornaam

Voornaam wijzigen, om welke reden?

Mensen kunnen om verschillende redenen besluiten hun voornaam te willen veranderen. Redenen die vaak voorkomen zijn:

  • Je associeert de voornaam met pijnlijke herinneringen
  • Je vindt de huidige voornaam lelijk of zelfs kwetsend
  • Bij aangifte van je geboorte is er een foute naam opgegeven
  • Je bent van geslacht veranderd waardoor de voornaam niet meer bij je geslacht past

De rechter bepaalt vervolgens of de reden goed genoeg is om de wijziging goed te keuren. Voordat je een aanvraag doet om je voornaam te laten veranderen, is het dus goed om eerst goed te reden daarvoor te formuleren.

Verzoekschrift tot voornaam wijziging

Om je voornaam te laten wijzigen, of om een aanvraag daartoe in te dienen, heb je een advocaat nodig. De advocaat zal vervolgens helpen om een verzoekschrift tot voornaam wijziging in te dienen bij de rechtbank. Als het om minderjarigen gaat moet een van de ouders of de voogd (met behulp van een advocaat) het Verzoekschrift tot voornaam wijziging, indienen.

Wat kost het?

Om je voornaam te wijzigen moet je wel rekening houden met kosten voor griffelrecht en natuurlijk komen er de kosten voor een advocaat nog bij. Goedkoop is het niet. Je moet rekenen op enkele honderden euro's, tot zelfs nog meer. Je doet er verstandig aan om deze kosten vooraf te laten voorrekenen. Als je deze kosten niet betalen kunt is het mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand aan te vragen. Niet iedereen komt daar echter als vanzelfsprekend voor in aanmerking. Het is afhankelijk van je inkomen.

Rechter niet akkoord?

Als de rechter het verzoek om de voornaam te wijzigen afwijst, mag je tegen het besluit protesteren door binnen drie maanden in hoger beroep te gaan. Het gerechtshof bekijkt het verzoek dan opnieuw en neemt opnieuw een beslissing. Als ook het gerechtshof het verzoek afwijst, kan je nog verder procederen, namelijk door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Je hebt voor elke procedure een advocaat nodig. De Hoge raad controleert slechts of de procedure volgens de regels is gegaan.

Goedkeuring naamsverandering

Het is fijn als het verzoek wordt goedgekeurd. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Zodra het verzoek om je voornaam te wijzigen wel door de rechter is goedgekeurd, wordt dit door de rechtbank aan de burgerlijke stand doorgegeven. Je nieuwe voornaam wordt opgenomen in het GBA. Je kunt vervolgens je paspoort laten veranderen, en andere officiële documenten laten aanpassen. Er komt dus nog best wat bij kijken om je voornaam te laten veranderen.

Akte laten verbeteren

Er is sprake van een akte verbetering (geen verandering) als je alleen een verbetering wilt laten aanbrengen in je voornaam. Bijvoorbeeld een voornaam van plaats wilt laten veranderen als je bijvoorbeeld meerdere namen hebt en je roepnaam je voornaam wilt laten zijn. Stel je hebt vier voornamen, waarvan de derde voornaam je roepnaam is. Je kan dan verzoeken of deze naam naar voren geplaatst mag worden. Je naam wordt dus niet veranderd, maar de akte wordt aangepast.

Hoe lang duurt het?

Om je voornaam te laten veranderen ben je wel een tijdje zoet. Het kan een a twee jaar duren.

Wat kost het?

Het kost je ongeveer een paar honderd euro's.

Zelf je voornaam veranderen

Als je je voornaam veranderen wilt en er geen geld aan wilt besteden, kan je je roepnaam veranderen door jezelf anders te noemen. Je echte voornaam blijft dan echter wel altijd op je officiële papieren staan.


Tags: voornaam veranderen, andere voornaam, roepnaam, naam veranderen, naamsverandering
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-09-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving