aanmeld knop
dot

Tagatose en Tagatesse, gezonder zoet?

Vet-verbranden.jpg
Tagatose is een zoetstof die gewonnen wordt uit melkeiwitten. Het is bijna tweemaal zo zoet als suiker, maar heeft nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Tagatose bevat veel minder calorieën dan suiker, namelijk slechts 38%. Tagatose lijkt qua structuur wel sterk op gewone suiker. Als zoetstof is dit dan ook zeer geschikt. Ideaal voor mensen met diabetes maar ook geschikt als toevoeging aan bijvoorbeeld Low Carb recepten of andere vermageringsdiëten.

Tagatose wordt in de natuur in kleine hoeveelheden aangetroffen in zuivelproducten. Als product is het in Nederland op de markt gebracht onder de naam Tagatesse. Tagatesse is populair. Het is erg zoet en smaakt lekker, maar het bevat veel minder calorieën dan suiker. Het lijkt wel op suiker. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit. Ook heeft Tagatose zo weinig invloed op de suikerspiegel dat suikerpatiënten er ook van kunnen meegenieten. Tot slot heeft het goedje geen vervelende bijsmaak, zoals bij andere zoetstoffen nogal eens het geval is. Het is mede daardoor ook ideaal om te gebruiken bij Low Carb diëten of diëten
waarbij men weinig calorieën tot zich neemt.

Tagatose zoetstof

Tagatose is een zoetstof. De zoetwaarde is hoog, namelijk bijna tweemaal zo zoet als gewone suiker. Als u dus gewend bent om twee schepjes suiker in uw koffie of thee te drinken, neemt u slechts een schepje Tagatose (Tagatesse als productnaam), om een net zo zoet resultaat te bereiken. Deze relatief nieuwe zoetstof heeft een stuk minder calorieën dan gewone suiker (sacharose), namelijk 38% ten opzichte van het aantal calorieën in suiker. Daarom is Tagatesse in korte tijd populair geworden bij mensen die minder suiker willen gebruiken, maar die toch van zoet houden. Andere voordelen van Tagatose:

 • Beter voor het gebit oftewel het is tandvriendelijk en veroorzaakt geen tandbederf
 • Het heeft nauwelijks effect op de glucosespiegel en insulinespiegel in het bloed

Is Tagatose veilig?

Tagatose werd in 1999 door de Amerikaanse Food and Drug Administration, afgekort FDA, goedgekeurd als voedselingrediënt. In 2007 werd dit nogmaals benadrukt door de EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

Tagatesse en afvallen

Tagatose werd ontwikkeld door Damhert, en Nederlandse producent van gezonde voeding, te Limburg. Zij ontwikkelden een methode om op een betaalbare wijze Tagatose te produceren welke gemakkelijk kan worden gebruikt in voeding. Een zoetstof die er sprekend uitziet als suiker, die lekker smaakt en die heel erg weinig calorieën bevat. Voor iedereen die van zoet houdt is dit een zeer goed product. De smaak is stukken beter dan bijvoorbeeld aspartaam. Ik heb het zelf geproefd en ik kan het echt iedereen aanraden. Onthou de merknaam Tagatesse. Het is de ideale suiker vervangen. Geschikt voor:

 • mensen die willen afvallen
 • mensen die minder suiker willen gebruiken
 • obesitaspatiënten en mensen met overgewicht
 • diabetici

Tagatesse, voordelen

Nogmaals de voordelen op een rij van Tagatose, verkrijgbaar onder de naam Tagatesse. Tagatose is een natuurlijke suiker maar deze suiker wordt uit lactose gewonnen. Alles wat u zoeter maakt met Tagatose smaakt prima en is te vergelijken met de smaak van gewone suiker. Er zitten echter meerdere voordelen aan het gebruik van Tagatesse:

 • Weinig calorieën (1,5 Kcal per gram)
 • Glycemische index is bijna 0, waardoor de bloedsuikerspiegel er nauwelijks door beïnvloed wordt (ook goed voor diabetici)
 • Prebitotisch effect zorgt voor betere darmwerking
 • Kan verwerkt worden in warme en koude gerechten
 • Geen negatief effect op het gebit en veroorzaakt absoluut geen tandbederf
 • Geen vieze bij of nasmaak
 • Geschikt voor: Low Carb Dieet, Caloriearme diëten, Eiwit/Proteïnedieet

Nadelen

Overmatig gebruik van Tagatose werkt nogal sterk op de darmen. Overmatig gebruik van zoetstoffen (of suikers) is overigens nooit gezond.

 

10 Kilo afvallen? Zo lukt het!
Afvallen doe je zo!
Afvallen is een keuze. Basta!
Afvallen is heel moeilijk
Afvallen met Alli, hoe werkt dat?


Tags: zoetstof, tagatesse, tagatose,
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-09-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving