aanmeld knop
dot

Het maagdenvlies bestaat niet

genderdysforie Nr02.jpg
Het hymen is een kartelrandje aan de binnenkant aan de ingang van de vagina. Het wordt het maagdenvlies genoemd maar het is eigenlijk helemaal geen vlies en het is niet eens gesloten. Hymen, uit de Griekse Mythologie was de godin van het huwelijk. Daar komt de oorspronkelijke naam van het maagdenvlies (hyme) vandaan.

Maagdelijkheid voor jongens en meisjes

Kan een maagd zwanger raken? In sommige culturen, meestal op religieuze gronden, mogen jongens en meisjes niet met elkaar naar bed voordat ze getrouwd zijn. Voor het meisje wordt de maagdelijkheid (ten onrechte) afgelezen aan het in tact zijn van een maagdenvlies. Het probleem is dat meisjes eigenlijk geen maagdenvlies hebben. Meisjes hebben een hymen, dat is een soort rond kraagje met een opening in het midden, wat ten onrechte een vlies genoemd wordt. Dit ‘randje aan de binnenkant van de vagina’ mag dan niet gescheurd zijn omdat men vroeger dacht dat het meisje dan geen maagd meer zou zijn. Tijdens de huwelijksnacht moest het meisje dan wat bloed verliezen, want dat zou het bewijs zijn dat ze nog maagd was en dat het maagdenvlies die nacht gescheurd was door de man. Bloedde het meisje niet, dan werd ze ervan verdacht geen maagd meer te zijn. Soms (wordt of) werd er zelfs tijdens de huwelijksnacht een laken met wat bloed aan de familie getoond als bewijs dat het meisje nog maagd (geweest) was. Aangezien het maagdenvlies niet is wat het lijkt. En aangezien het hymen lang niet altijd bloedt, zijn door gebrek aan kennis al heel wat meisjes ten onrechte beschuldigd van dingen die ze niet gedaan had. Een op de 1000 meisjes heeft zelfs helemaal geen hymen.

Bloeden bij ontmaagding

44% Van de vrouwen die voor het eerst met een man naar bed gaan bloeden niet en het overgrote deel wat overblijft, bloed niet of nauwelijks. Het bloeden bij een ontmaagding moet je dus licht nemen. Het kunnen een paar druppels zijn, maar in ongeveer de helft van de gevallen komt er geen bloed. Waarom? Omdat het maagdenvlies geen vlies is, maar een opening.

Maagden en knapen.

Voor jongens, die knapen genoemd worden als ze nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad, is er de sociale controle om te zorgen dat ze maagd blijven. Bij de Jehova’s Getuigen, waar zowel jongens en meisjes geen seks voor het huwelijk mogen hebben, is de sociale controle groot. Ondanks dat hebben ook daar jongeren toch regelmatig stiekem seks voor het huwelijk. Er wordt bij de Jehovah's Getuigen op dit vlak echter niet met twee maten gemeten. De jongen wordt net zo streng onder de duim gehouden als de meisjes. Er wordt ook geen oogje toegeknepen als jongens wel seks voor het huwelijk hebben. Het mag gewoon niet, of het nou om jongens of meisjes gaat. Men neemt deze Bijbelse regel dus serieus en stipt.

Nog maagd en zwanger, kan dat?

Bij weer andere religieuze culturen waar men het niet zo nauw neemt met de religieuze regeltjes, meet men echter graag met twee maten. De jongen mag dan bijvoorbeeld wel seks voor het huwelijk hebben maar daar wordt niet openlijk over gesproken. Men gaat ervan uit dat een man het nodig heeft en dat een meisje het niet nodig mag hebben. Men gaat er dan ook vanuit dat God alleen de vrouw streng beoordeelt op dit punt. Het meisje mag dus geen seks voor het huwelijk hebben. Zij wordt als een schande voor de familie beschouwd als ze daarvan verdacht wordt. Om dat te voorkomen wordt er niet zelden een beetje gerommeld met de kuisheid, want omdat jonge mensen op een bepaald moment geslachtsrijp zijn en toch met elkaar naar bed willen, wordt er naar andere oplossingen gezocht, zoals anale of orale seks. Ze hebben dan toch gewoon seks met elkaar. Er zitten wel risico's aan dit soort experimenten. Meisjes kunnen van anale seks met een man namelijk wel degelijk zwanger raken, ook als ze (vaginaal) nog maagd zijn. Zaadcellen van een man weten de weg naar de vagina namelijk heel goed te vinden en omdat het maagdenvlies een opening heeft waardoor het zaad gewoon naar binnen en naar boven zwemt, kan er toch een zwangerschap ontstaan als de zaadcellen in de buurt komen, bijvoorbeeld via anale seks of via voorvocht van de penis. 8 % Van deze vrouwen raakt zwanger terwijl ze volgens de norm nog maagd zou zijn. Een maagd kan dus inderdaad zwanger raken.

De Mythe van het hymen

Vrouwen die uit een cultuur komen waar de mythe van het maagdenvlies nog steeds een belangrijke rol speelt, komen steeds vaker bij artsen met het verzoek om een operatie waarbij een maagdenvlies wordt gemaakt of hersteld.
Er bestaan nogal wat vergissing rondom het maagdenvlies. Een bewijs van maagdelijkheid is het niet, maar het wordt nog wel vaak zo gezien. Het hymen is geen vlies, maar een stukje weefsel wat de opening van de vagina wat kleiner houdt, bedoelt om zeer jonge meisje te beschermen tegen bacteriën die het lichaam kunnen binnendringen omdat een vrouwelijk lichaam nu eenmaal open is, en niet gesloten. Het hymen kan spontaan scheuren of helemaal afwezig zijn, het kan ook tijdens geslachtsgemeenschap scheuren, maar dat hoeft niet. Als een vrouw bevalt van een kind, scheurt het hymen vaak pas echt weg en verdwijnt vrijwel volledig. Enkele misvattingen op een rij:

Is het maagdenvlies een vlies?

Nee, het maagdenvlies is geen vlies. Het hymen is een kartelrandje weefsel, met een opening in het midden. Het heeft vaak meerdere gaten. Het zit er om de inwendige geslachtsorganen van erg jonge meisjes te beschermen tegen het binnendringen van bacteriën. Het maagdenvlies kan spontaan scheuren of oprekken door het uitoefenen van sporten (fietsen, paardrijden, turnen), masturbatie, gebruik van tampons of geslachtsgemeenschap.

Scheurt het maagdenvlies door een orgasme?

Nee, een orgasme heeft geen invloed op het kartelrandje. Het hymen scheurt spontaan, bijvoorbeeld bij sporten, en omdat het voorin in de vagina zit. Het kan ook scheuren tijdens masturbatie, penetratie of tampon gebruik. Bij de een is het wat sterker dan de ander. Een deel van de vrouwen heeft helemaal geen maagdenvlies. Een sterk hymen kan trouwens ook gewoon in tact blijven tijdens geslachtsgemeenschap. Omdat er al een opening in zit kan het dan gewoon een beetje oprekken.

Als het maagdenvlies scheurt, bloedt het dan altijd?

Nee, dat is niet het geval. Het kan een beetje bloeden maar vaak bloedt het ook helemaal niet. Nogmaals: het is helemaal geen vlies, maar een kartelrandje met een opening in het midden. Bij 44% van de vrouwen bloedt het hymen niet als het scheurt. Heel soms komt het voor dat het hymen gesloten is, dan is er sprake van een afwijking. Een vrouw/meisje krijgt dan problemen als ze eenmaal gaat menstrueren omdat het bloed dan niet weg kan. Een arts zal het hymen dan operatief openmaken.

Als het hymen er nog zit, is een vrouw dan altijd een maagd?

Nee, het hymen scheurt gemakkelijk maar kan ook meerekken en niet scheuren. Het kan scheuren bij sporten of spontaan. Is het hymen eenmaal gescheurd, dan merk je daar verder weinig van. Omdat het scheuren van het hymen geen pijn hoeft te doen en ook helemaal niet hoeft te bloeden, is het verder ook niet te controleren of het hymen nog in tact was voordat er geslachtsgemeenschap plaatsvond. Aan het hymen van een meisje is niet vast te stellen of ze nog maagd is of niet.

Heeft elk meisje een maagdenvlies?

Nee, 1 op de 1000 meisjes wordt zonder hymen geboren.

Kan een dokter een meisje onderzoeken op maagdelijkheid?

Nee, een arts kan geen bewijs afgeven van maagdelijkheid door het maagdenvlies te onderzoeken. Het hymen kan gescheurd zijn en het meisje kan toch nog maagd zijn. Het hymen kan in tact zijn terwijl ze wel gemeenschap heeft gehad. In dat geval is het gewoon een beetje opgerekt.Het hymen kan ontbreken omdat het er gewoon niet zit. Sommige artsen leggen wel eens een bewijs van maagdelijkheid af om ellende die voortkomt uit onwetendheid van families, voor een meisje te voorkomen.

Als een vrouw voor het eerst met een man naar bed gaat, bloedt het maagdenvlies dan altijd?

Nee, dat is niet het geval. Het hymen bloedt vaak niet en als het wel bloedt is het meestal weinig. Het hymen kan ook al spontaan verdwenen zijn.

Bewijst onderzoek van het maagdenvlies of iemand seksueel misbruikt is?

Nee, dit is een misverstand. Aan het maagdenvlies is niet af te lezen of iemand seksueel misbruikt is, omdat het hymen ook vanzelf verdwijnen kan of het kan voorkomen dat het zelfs nooit aanwezig is geweest. Andersom kan het hymen er nog zitten terwijl er misschien wel geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Kan een vrouw zwanger raken als zij nog maagd is?

Ja. Zaadcellen kunnen het lichaam binnendringen als ze in de buurt van de vagina komen, bijvoorbeeld via de handen. Zaadcellen zijn zo klein dat je ze niet ziet. Heeft er een zaadlozing in de buurt van de vagina plaatsgevonden, bijvoorbeeld bij anale seks of in het schaamstreek, dan wordt 8% van de vrouwen toch zwanger terwijl er geen geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden via de vagina. Ook kunnen er al zaadcellen zitten in het voorvocht van de penis voordat de man een zaadlozing heeft gehad.


Tags: maagdenvlies, hymen, ontmaagd
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-09-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving