aanmeld knop
dot

Afvallen op een gezonde manier

weegschaal.jpg
Kent u het ook? Overgewicht. Dat buikje over de riem. Er is wat aan te doen door middel van sporten, een gezond dieet volgen en natuurlijk door een gezondere levensstijl aan te nemen. Niets nieuws, en het klinkt gemakkelijker dan het is. Vooral het laatste is iets waar veel mensen moeite mee hebben aangezien het veranderen van een persoonlijkheid moeilijker is dan het veranderen van een patroon

Afvallen... Het woord alleen al jaagt veel mensen de stuipen op het lijf. Ook mij. Maar als u af wilt vallen en gezonder wilt leven, zal u toch iets moeten doen om dit te bereiken.

 

Wat zijn de bekendste manieren om af te vallen?

  • Sporten
  • Dieet volgen
  • Veranderen van leefpatroon
  • Operatief ingrijpen (bij morbide obesitas)

Wat zijn de mogelijkheden?

Laten we eens kijken naar de mogelijkheden. Van nature is een mensenlichaam gebouwd om op een rustige manier, dagelijks in beweging te zijn. Zitten achter een computer of in de auto of op de bank voor de tv, allemaal heel comfortabel, maar helaas slecht voor onze conditie en ons gewicht. De meeste mensen komen onvoldoende aan een gezonde hoeveelheid beweging toe. Mede daarom gaat men sporten.

  • Sporten: Wanneer mensen pas beginnen met sporten hebben ze vaak zo iets van "moet dat nou?"  Terwijl als men eenmaal bezig is, de meeste mensen het eigenlijk best wel lekker vinden. Het is dus een kwestie van doorzetten, in het ritme komen, de periode van spierpijn even doorkomen, en daarna genieten.  U krijgt namelijk meer energie, u verbrandt meer energie, en het wordt vanzelfsprekender om vaker dingen op de fiets te doen, of gewoon lopend. U krijgt een betere conditie.

Het nadeel van gaan sporten om af te vallen, is dat veel mensen afhaken omdat ze altijd maar alleen moeten, of omdat het veel geld kost en omdat ze denken dat het niks voor hun is. Ook is het moeilijk om van een passieve levensstijl over te stappen naar een actiever leven. Het vergt motivatie, doorzettingsvermogen en bij voorkeur ook een toenemend plezier in sport. Kijk daarom ook welke sport het beste bij u past. De een kan plezier hebben in voetballen, de ander in zwemmen. Voor heel zware mensen is zwemmen wellicht een goede sport, ook omdat u dan alle spieren gebruikt en in water weinig weegt.

 

Sportschool

Sporten hoeft niet duur te zijn. Er zijn sportscholen die een klein bedrag per maand rekenen, maar als u dat niet betalen kunt, kunt u natuurlijk prima zelf gaan sporten. Denk aan wandelen, fietsen, op een veldje met een kennis een uurtje badmintonnen, zwemmen in zwemwater (zomers), of lopend op bezoek gaan bij kennissen in de buurt. In beweging komen is niet afhankelijk van het gebruik van een sportschool. Je eigen schema opstellen is een goede manier hiervoor. Samen met iemand anders sporten werkt motiverend, probeer dat te bewerkstelligen.

 

Dieet Volgen?

  • Veel mensen gaan een dieet volgen op hun eigen houtje en bemerken na enkele dagen goed bezig te zijn geweest, dat het niet makkelijk is om vol te houden. Het bekende jo-jo-en kan een rol gaan spelen, aankomen en afvallen, aankomen en afvallen, aankomen... Men vergelijkt het met een jojo omdat het gewicht eraf gaat en er snel weer aan komt. Het lichaamsgewicht gaat dus op en neer. Uiteindelijk komen er meestal meer kilo's bij.
  • Het volgen van een dieet met meerdere mensen is vaker succesvol maar wat als je dan je streefgewicht hebt bereikt? Dan is het ook zaak om het eraf te houden. Een dieet is helaas nooit tijdelijk, want ook het gewicht stabiel houden is een vorm van dieet houden.
  • Vaak wordt het beste resultaat bereikt door gezondere gewoontes aan te gaan nemen. Helaas is het zo dat ongeveer slechts maar 5% van de mensen na een dieet, de kwijtgeraakte kilo's er blijvend vanaf weet te houden.

Veranderen van het Leefpatroon

Was het maar zo eenvoudig. Er is namelijk bijna niks moeilijker dan om het eigen brein te herprogrammeren om gezonder te gaan leven... Maar het kan wel en het zal u veel plezier brengen. Om het patroon van eten en bewegen te veranderen, is wel vaak professionele hulp nodig. 'De knop omzetten'' is verre van eenvoudig.

 

Tenslotte..... Iemand die zich goed voelt, kan ook meer zelfvertrouwen krijgen, wat weer kan resulteren in een evenwichtigere relatie en een actiever liefdesleven. 


Tags: Gewichtsverlies, afvallen, gezondheid, dieet
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: FrankoB.
Publicatie datum: 2013-09-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving