aanmeld knop
dot

HSP, altijd anders

logo-tekst.jpeg
Bent u ook een helder voelend persoon oftewel een HSP (high sensitive person)? Uit ervaring weet ik dat dit je leven behoorlijk op de kop kan zetten en dat acceptatie van de omgeving (relationeel, school, vrienden, verwanten, werk gerelateerd) vaak heel moeilijk of soms zelfs onmogelijk is.

Ik ben een HSP al vanaf mijn geboorte en dat brengt de nodige taferelen met zich mee. Soms hilarisch, soms verdrietig, maar vaak besefte ikzelf niet eens goed wat me overkwam.

 

Dromen

Steeds droom ik heel reëel, ook al als klein meisje had ik daar last van. Als ik dan naar mijn ouders liep omdat ik de meeste dromen best wel eng vond werd ik niet serieus genomen en met een of andere voor mij volstrekt onduidelijke verklaring weer terug naar mijn eigen bed gestuurd. Maar wie kan het hun ook kwalijk nemen? Ik ben in de jaren 60 geboren en toen sprak niemand over dat soort onderwerpen, overtuigingen als "doe niet zo flauw", "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg", "niet zeuren maar werken" etc. waren toen (en helaas soms nu nog) heel gewoon en iedereen leefde volgens deze principes.

 

Vooral doorgaan, niet teveel opvallen, zeker niet teveel voelen en al helemaal niet teveel emotie tonen want dan wordt je voor gek versleten.

Probeer het eens uit met een positieve emotie: ga hardop in de supermarkt staan lachen omdat je iets grappig vindt. Gegarandeerd wordt je ook vandaag de dag nog aangestaard alsof je net het gesticht bent ontvlucht. (Helaas... want wat is mooier dan mensen die vrolijk zijn en lachen?)

 

Nieuwe Tijds Kinderen

Onze maatschappij is helaas nog niet afgestemd op de nieuwe tijds kinderen, waarvan er trouwens steeds meer bij komen. Kinderen die van alles horen, zien, ruiken en voelen, net zoals ik. Kinderen die zich op school niet kunnen aanpassen of concentreren worden al snel in het laatje ADHD, PDDnos, ADD etc. gestopt, en medicijnen moeten de "afwijking" dan maar corrigeren. Het hele onderwerp is helaas zo complex, dat er niet zomaar een snelle oplossing bestaat.

 

Moeite om te te concentreren

Zo is het voor mezelf altijd heel moeilijk geweest mijn concentratie vast te houden omdat ik van iedereen die om me heen zat in de klas alle emoties kon voelen. Als ik met openbaar vervoer reis, grote winkelcentra bezoek, in drukke winkels kom, overvolle restaurants, pretparken of grote openbare evenementen bezoek kom ik doodmoe thuis omdat ik nog steeds alle energieën om me heen oppik.

 

Neem verantwoordelijkheid

Door de jaren heen heb ik talloze cursussen en workshops gevolgd, sommige met meer en sommige met minder rendement. Ik heb geleerd hoe ik me kan afsluiten zodat ik niet alles in me opneem. Maar wat me het meest heeft geholpen is deze les uit een coaching opleiding: "Neem de volle verantwoording voor je eigen keuzes!" Alles wat je doet is feitelijk gebaseerd op de keuzes die je zelf maakt. Het zijn niet je ouders, je ex-relaties, je werk, de economie, het weer, een ruzie, of je leeftijd, die je de schuld kan geven. Dat zijn vaak alleen makkelijke excuses. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor elke vrijwillige beslissing die je neemt en elke keuze die je vrijwillig maakt. Als je zoveel persoonlijke groei hebt ervaren dat je dit gegeven kan aanvaarden, geeft dat een hoop rust in het leven.

 

Na een grondige evaluatie van mijn leven heb ik veel oude patronen kunnen doorbreken en nieuwe keuzes kunnen maken. Ik leef nu vrij in een rustige omgeving en zonder vaste baan, met mijn gezin om me heen en vele dieren die ons leven verrijken. Ik heb wel een poos moeten zoeken naar een financiële mogelijkheid om deze levensstijl te kunnen continueren. Die heb ik inmiddels gelukkig gevonden.

 

Wellicht herken jij jezelf in mijn verhaal? Ik wens je veel succes met het leren doorbreken van oude patronen en het leren omgaan met jouw gaven! Er zijn ook goede boeken die je kunt lezen die je kunnen helpen om in je leven minder stress en zorgen te hebben. Zoals het eBook nooit meer zorgen of stress


Tags: HSP, helder voelend, Nieuwe Tijds Kinderen
Artikel geschreven door: claudia.
Publicatie datum: 2013-09-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving