aanmeld knop
dot

De molens van Kinderdijk

logo-tekst.jpeg
De molens van Kinderdijk behoren tot de bekendste molens van Nederland. In Nederland staan nog ruim 1000 molens, en 19 daarvan staan in Kinderdijk. Voor toeristen is dit een geliefde plaats. Kinderdijk is een zogenaamd molengebied en ligt in de Alblasserwaard. In 1997 werd het gebied door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. De molens worden dus als een belangrijk cultuurgoed beschouwd.

Windmolens zijn beroemd in Nederland. De molens bij Kinderdijk zijn extra bijzonder. Ons land heeft altijd moeten knokken tegen het water. Dat dit niet altijd lukte bewijzen verschillende ernstige overstromingen in het verleden, zoals de watersnoodramp in 1953. Molens hebben vele jaren het land droog gehouden bij overstromingen of wanneer het land verzakte. De Alblasserwaard is een landelijk gebied met frisse weilanden waarop vee kuiert, met oude boerderijen die het landschap doorbreken en waar idyllische dorpen achter dijken gelegen zijn. Boomgaarden vol geurig fruit en sfeervolle knotwilgen maken het landschap compleet. Een klassiek Nederlands landschap. Daarin staan de 19 molens van Kinderdijk. Reuzen uit het verleden. Tussen de rivieren de Lek en de Merwede in. Kinderdijk ligt ongeveer 10 kilometer zuidoostelijk van Rotterdam, en 5 kilometer ten noorden van Dordrecht.

Kinderdijk Molens

In en nabij het jaar 1740 werden in het dorp Kinderdijk 19 molens gebouwd. De molens zijn gelukkig nog steeds in goede staat en worden goed onderhouden. Omdat er zoveel molens in Kinderdijk staan, is dit het enige dorp op aarde met zoveel molens zo dicht bij elkaar. De molens in Kinderdijk worden nog steeds gebruikt. Ze malen water van de Alblasserwaardpolders naar de rivier de Lek. De polders liggen beneden zeeniveau. Het water wordt via de Lek naar de Noordzee vervoert. Hoewel de molens nog steeds in gebruik zijn worden er tegenwoordig wel een pompstation gebruikt om de molens een handje te helpen.

Kinderdijk Molens bezichtigen. Waar ligt Kinderdijk?

Om in Kinderdijk te komen moet u naar de provincie Zuid-Holland. Kinderdijk valt onder de gemeente Nieuw-Lekkerland. U kunt er op verschillende manieren komen. Met de auto of met het openbaar vervoer. U kunt via de metro vanaf station Rotterdam-Zuid of met de trein via het centraal station van Utrecht. Daar neemt u dan de bus.

Welke molens kunt u bezoeken?

Een bezoek aan het windmolenpark is gratis en een prachtige en leerzame ervaring. Het is alsof u even een andere tijd instapt, terug naar de 17e eeuw in. U kunt alle molens gratis van buitenaf bekijken in hun mooie omgeving, maar niet binnenshuis bezoeken. De molens worden namelijk bijna allemaal nog gewoon bewoond. Er is echter wel een molen in Kinderdijk open voor bezoek. Het gaat om Molen 2 van de Nederwaard. Deze molen is speciaal ingericht voor bezoekers. U krijgt een goed beeld van de werking en de geschiedenis. Wat zijn de openingstijden?

  • Vanaf eind Maart t/m eind oktober van 9.30 uur tot 17.30 uur (12 maart tot 30 oktober lijkt gangbaar)
  • Winter: op zaterdagen en zondagen van 11.00 uur tot 16.00 uur

Het is verstandig om vooraf te bellen of de molen daadwerkelijk open is. Door weersomstandigheden (of wellicht ook onderhoudswerkzaamheden) kan namelijk besloten worden de molen een of meerdere dagen, niet te openen voor publiek. U kunt (alleen in het weekend) bellen met het nummer: +31 65 208 34 86. U krijgt dan de molenaar aan de telefoon. Zondag is officieel een rustdag voor de bewoners van Kinderdijk, dus het is vanzelfspekend dat men dit respecteert.

Entreeprijs
Het bezoeken van molen 2 in Kinderdijk kost:

  • € 6,00 voor volwassenen
  • € 4,00 voor kinderen (van 6-12)

De molen is gemakkelijk te bereiken vanaf de centrale parkeerplaats. Na een wandeling van ongeveer 5 minuten.

Restauratie en onderhoud

De Kinderdijk staat op de lijst van UNESCO en heeft belangrijke cultuurhistorische waarde. Om de Molens in goede staat te houden wordt subsidie gebruikt en ook het geld wat binnenkomt dankzij de bezoekersmolen wordt besteed om de molens te onderhouden. Toch komt men vaak nog geld tekort, omdat het onderhouden van molens erg duur is. Daarom kunt u ook vrienden worden van de molens. U steunt de molens dan als donateur. Ook helpen vrijwilligers om de molens van Kinderdijk te onderhouden door middel van klein onderhoud.

Geschiedenis van de Molens

Kinderdijk ligt beneden de zeespiegel. Rond 1400 begon men met het graven van afwateringskanalen in het natte veengebied. Het veenland werd daar drooggemaakt. Men begon in 1400 met windbemaling met behulp van een wipmolen. Bij eb kon men het meeste water afvoeren bij Elshout, het meest westelijke deel bij Kinderdijk. Alle 19 molens in Kinderdijk zijn zogenaamde polder of boezemmolens. Ze pompen regenwater weg uit het landschap tussen de dijken. Omdat veengrond slinkt als het water weggehaald wordt, komt het land steeds dieper te liggen. De rivier komt daardoor in verhouding hoger te liggen. De Waterschappen van de Neder- en Overwaard besloten dat een boezembemaling de oplossing was. De Nederwaard liet acht stenen grondzeilers bouwen. In 1738 waren deze klaar voor gebruik. Er kwamen steeds meer molens bij. Nergens op aarde staan nu zoveel molens per vierkante meter als in Kinderdijk. Het landschap heeft hierdoor een heel bijzonder uiterlijk.


Tags: Molens Kinderdijk, windmolen
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving