aanmeld knop
dot

De echte James Herriot

Paard.jpg
De naam James Herriot roept bij velen beelden op uit de tv-serie ´All Creatures Great and Small,´ waarin we kennis maakten met de sympathieke Engelse dierenarts. De serie was gebaseerd op de boeken van de 'echte' James Herriot, die zijn belevenissen op het platteland van Yorkshire, opschreef. Maar wie was deze man in werkelijkheid?

zijn belevenissen op het platteland van Yorkshire opschreef wanneer hij aan het eind van zijn werkdag plaatsnam achter de typmachine.

 

Op 3 Oktober 1916 wordt in Sunderland, Engeland, een jongetje geboren. Hij krijgt de naam James Alfred Wight. Als de kleine 3 weken oud is, verhuizen zijn ouders met hem naar Glasgow in Schotland.

 

James Alfred Wight werd Alf genoemd

'Alf', zoals men hem later zal noemen, kent in Schotland een gelukkige jeugd en hoewel hij later in zijn leven weer terug naar Engeland zal verhuizen, zal hij altijd een liefde voor Schotland blijven houden. Als Alf 12 jaar is krijgt hij een hondje, de Ierse Setter-pup Don, waarmee hij lange wandelingen door de heuvels maakt. Don is de eerste van een hele serie honden die Alf in zijn leven zal hebben.

 

Dierenarts

Op 13-jarige leeftijd leest Alf een artikel in het Meccano Magazine, uit de serie 'wat kan ik later worden'. Het artikel gaat deze keer over het beroep van dierenarts. Alf's interesse is gewekt, zeker als een paar weken later het hoofd van het Glasgow Veterinary College op Alf's school over het beroep dierenarts komt spreken. De jongens worden uitgenodigd om eens op het College langs te gaan, waarop Alf maar wat graag ingaat.

 

Opleiding tot veearts

Alf heeft besloten wat hij met zijn toekomst wil doen en in 1933 begint hij uiteindelijk met de veeartsenopleiding. In 1939 kan hij examen doen, maar hij zakt op het onderdeel chirurgie. In december van datzelfde jaar volgt er een herkansing. Weer lijkt Alf gezakt te zijn, tot er een mededeling volgt dat de lijst met geslaagden onvolledig was. Er was nu een naam bij gekomen: J.A. Wight. Op 14 december 1939 mag Alf zich dus officieel dierenarts noemen. Of beter: veearts, daar er in die tijd veel meer werk- dan huisdieren zijn.

 

Darrowby

Zijn eerste baan krijgt hij in januari 1940, in zijn geboorteplaats Sunderland. Het is hard werken voor de nieuwe veearts, bijna elke nacht moet Alf op pad en hij heeft alleen zo nu en dan een zondagmiddag vrij. Bovendien vertelt Alfs werkgever hem dat de toekomst van de praktijk onzeker is door de oorlog. Alf kan zijn baan dus weer kwijtraken. Hij gaat dan ook in op een vacature voor een veearts in Thirsk, Yorkshire. Deze plaats zal later beter bekend worden onder de fictieve naam Darrowby. Zo blijft Alf nauwelijks 6 maanden in zijn eerste baan en vertrekt naar Yorkshire.

 

Skeldale House

In juni 1940 arriveert Alf op Kirkgate nummer 23, de praktijk die hij in zijn boeken Skeldale House zal noemen. Zijn nieuwe werkgever Donald Sinclair is de afspraak vergeten en is niet thuis bij Alfs aankomst. Donald zal in Alf's boeken onsterfelijk worden gemaakt als Siegfried Farnon. Siegfrieds explosieve karakter was een realistische weergave van het karakter van Donald, in feite was Siegfried zelfs wat milder! Op 26 juli 1940 begint Alf officieel met zijn nieuwe baan. Al na enkele dagen vertrekt Donald, om dienst te nemen bij de Royal Air Force. Hij zal echter al in november terugkeren; hij is ontslagen omdat hij tegen de Air Force had gelogen over zijn leeftijd.

 

Tristan Farnon

Voor Alf is het hard werken om geaccepteerd te worden door de lokale bevolking. De nieuweling wordt door de meeste bewoners argwanend en kritisch in de gaten gehouden bij zijn werk. Het zal jaren duren voor Alf zich echt geaccepteerd voelt. In december 1940 maakt Alf kennis met Donalds jongere broer Brian, jaren later bij Alf's publiek bekend als Tristan Farnon.

Brian helpt in de praktijk tijdens zijn vakanties (hij studeert ook voor veearts) en als het er erg druk is. Niettemin is het voor hem veel belangrijker zich te amuseren dan dat hij zich volledig aan zijn werk wijdt.

 

Joan Danbury

In maart 1941 gaat Alf met een groepje vrienden stappen. Bij dat groepje is ook een meisje dat onmiddellijk zijn aandacht trekt. Ze heet Joan Danbury, dochter van een lokale politicus. Dit in tegenstelling tot Joans latere alter ego Helen Alderson, die de dochter van een boer was. Joan en Alf trouwen op 5 november 1941. Inclusief het bruidspaar verschijnen er slechts 5 mensen bij de ceremonie. Alf's ouders, vooral zijn moeder Hannah, staan niet achter zijn keuze om Joan tot vrouw te nemen. De eerste 2 dagen van de huwelijksreis zijn niet bepaald romantisch te noemen: Alf brengt noodgedwongen de meeste tijd door met het uitvoeren van TBC-testen bij koeien. Van 16 november 1942 tot 10 november 1943 gaat Alf in dienst bij de Royal Air Force. Bij zijn vertrek is Joan zwanger en op 13 februari 1942 wordt hun zoontje Jim geboren. Het paar krijgt ook een dochter: Rosie Wight ziet op 9 mei 1947 het levenslicht.

 

Boek schrijven

Begin jaren '60 ontdekt Jim een verhaal dat zijn vader heeft geschreven. Het gaat over voetbal, een van zijn passies. Het verhaal is al naar verschillende uitgevers gestuurd maar telkens afgewezen. Alf blijft regelmatig verhalen naar uitgevers opsturen, maar krijgt ze steeds teruggestuurd. De verhalen gaan veelal over sport en mensen in het algemeen. Alfs grote wens is het om op een dag een boek uit te brengen. Het besef komt tot hem dat hij over een onderwerp zou moeten schrijven dat hem niet alleen interesseert, maar waarvan hij ook veel weet: zijn vak, de veeartsenij.

 

If Only They Could Talk

Hij begint opnieuw aan een boek te werken in het najaar van 1965. Na 18 maanden is het af. Een van de uitgevers naar wie Alf zijn manuscript stuurt, geeft hem een aantal tips over hoe hij het zou kunnen verbeteren. Hij herschrijft het, en geeft het nu als titel 'If Only They Could Talk'. In de zomer van 1968 is het af en hij stuurt het weer op naar verschillende uitgevers. Maar weer wordt het overal afgewezen. Nu is Alf er klaar mee, hij geeft het op. Hij is dierenarts, geen schrijver, vindt hij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op enig aandringen van Joan, stuurt hij in het voorjaar van 1969 zijn manuscript nogmaals naar een uitgever. en ditmaal met succes. Uitgeverij Michael Joseph is in zijn boek geïnteresseerd. 

 

James Herriot

Iets waar Alf al snel iets op moest vinden was zijn schrijversnaam. Een dierenarts mocht niet schrijven onder zijn eigen naam, dit was in strijd met de regels van het Royal College of Veterinary Surgeons. Het zou reclame zijn en dat werd gezien als onprofessioneel gedrag. In eerste instantie neemt hij het pseudoniem James Walsh aan, maar ook deze naam kan hij niet aanhouden, daar blijkt dat er een veearts met deze naam bestaat. 

Op 11 februari 1969 zit Alf voor de tv te kijken naar een voetbalwedstrijd tussen Birmingham City en Manchester United. De keeper van Birmingham heet Jim Herriot, een naam die Alf bevalt. Nadat er is gecheckt met het register van veeartsen blijkt deze naam niet voor te komen. Dus neemt Alf de naam James Herriot aan als zijn pseudoniem. In 1988 ontmoet Alf de keeper Jim Herriot.

 

If Only They Could Talk

April 1970, Alfs boek wordt uitgebracht in een opdruk van 3000 exemplaren, later dat jaar komen er nog eens 1000 bij. Brian Sinclair (Tristan) is enthousiast over het boek en het feit dat hij er deel van uitmaakt. Hij duikt regelmatig op in boekwinkels waar hij steevast Alfs boek bij het bordje "bestsellers' plaatst. Donald daarentegen laat zich niet uit over het boek. Later blijkt dat hij ontdaan was over de manier waarop hij als Siegfried geportretteerd werd. Hoewel Alf hierin niet overdreven had, zou hij voortaan voorzichtiger schrijven waar het Siegfried betrof en hem wat minder explosief maken.

 

Meer boeken

Vanaf 1973 wordt elk nieuw boek dat Alf schrijft enthousiast ontvangen en steevast klimt het naar de top van de bestsellerlijsten. In 1972 maakt ook Amerika kennis met James Herriot. Alf is nu razend populair, maar blijft hier steeds bescheiden onder. Hij is nog steeds eerst en vooral dierenarts.

 

All Creatures Great And Small

Voorjaar 1975 verschijnt er in Amerika een film gebaseerd op Alfs boeken: All Creatures Great And Small. Weer krijgt Alf te maken met een boze Donald, die zich opwindt over de manier waarop zijn karakter in de film, gespeeld door Anthony Hopkins, wordt neergezet.

 

It Shouldn't Happen To A Vet

De tweede film, 'It Shouldn't Happen To A Vet', verschijnt een jaar later.

Het idee voor een tv-serie laat ook niet meer lang op zich wachten, de opnamen ervan beginnen in 1977 en hij zal, net als de eerste film, 'All Creatures Great And Small' gaan heten.

 

In 1978 krijgt Alf een idee voor het boek dat zijn bestverkopende zal worden. Vreemd genoeg gaat het deze keer niet over de inwoners van de Yorkshire Dales en hun dieren, maar over Yorkshire zelf: Alf beschrijft het prachtige landschap waarin hij zich dagelijks begeeft, geïllustreerd met sfeervolle foto's.

 

Every Living Thing

Dan, in 1981, maakt Alf bekend dat hij zal stoppen met schrijven. Hij houdt niet meer van de constante publiciteit en wil meer tijd voor zichzelf en zijn familie vrijmaken. Na 5 jaar schrijft hij dan toch weer wat omwille van de tv-serie, waarna er nog een boek verschijnt, definitief zijn laatste: 'Every Living Thing' verschijnt in 1992. Tegen die tijd heeft Alfs gezondheid hem in de steek gelaten: in december 1991 blijkt dat hij lijdt aan prostaatkanker. De ziekte wordt hem uiteindelijk fataal en op 23 februari 1995 overlijdt 's werelds meest geliefde dierenarts, de vriendelijke, bescheiden James Alfred Wight die een grote liefde voor zowel mens als dier had. Ook Brian Sinclair is intussen overleden: al in 1988 bezweek hij aan een hartaanval. 

 

Zelfmoord Donald

Kort na Alf's dood maakt Donald Sinclair een einde aan zijn leven door middel van een overdosis pillen. Nadat niet alleen zijn vriend Alf, maar ook zijn geliefde vrouw Audrey was overleden (met wie hij 52 jaar samen was geweest) kon Donald het leven niet meer aan.

 

The World Of James Herriot

Het pand van de veeartsenpraktijk op Kirkgate nummer 23 in Thirsk werd in 1996 opgekocht door de gemeente en opengesteld voor publiek. Het is nu een museum genaamd 'The World Of James Herriot'.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gerelateerd onderwerp: Heeft u interesse in de opvoeding van puppy's? Er is een leuke puppycursus

 


Tags: James Herriot, Tristan Farnon, Joan Danbury
Bronnen: Boek: The Real James Herriot van Jim Wight
Artikel geschreven door: Sylvia.
Publicatie datum: 2013-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving