aanmeld knop
dot

Slaapproblemen aanpakken met acupunctuur

logo-tekst.jpeg
Niet kunnen inslapen of heel vroeg wakker worden en daarna slecht door kunnen slapen is ontzettend vervelend. Het heeft invloed op je gemoedstoestand de dag erna. In Nederland heeft 15% van de mensen af en toe last van slaapproblemen, waarvan 2 op de 3 vrouw is. Slaapproblemen ontstaan vaak door stress, piekeren of oververmoeidheid. Het tekort aan slaap kan daardoor leiden tot verminderde concentratie, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en de weerstand.

Om slaapproblemen aan te pakken wordt in Nederland vaak gebruik gemaakt van slaapmiddelen. Een gezonder alternatief voor slaapmiddelen kan acupunctuur zijn.

 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en zorgt ervoor dat lichaam en geest in balans worden gebracht. Er wordt gebruik gemaakt van hele dunne naalden. Deze naalden worden op bepaalde punten op het lichaam geplaatst. Deze geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat zowel lichamelijke als geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen de energiestoringen worden hersteld en word de energiestroom in het lichaam weer in balans gebracht. Een van de belangrijkste principes van de traditionele Chinese geneeskunde is de holistische benadering van de mens. Dit betekent dat mensen als een onlosmakelijk onderdeel van zijn omgeving wordt gezien en dat alle processen in de mens met elkaar verbonden zijn. De fysieke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen hebben continu invloed op elkaar. Lichaam en geest worden als een geheel gezien, waardoor een ziekte dan ook niet als een op zichzelf staand verschijnsel word benaderd, maar als een lichamelijke of geestelijke verstoring in het algehele welzijn.

 

Visie acupunctuur en slaapproblemen

In het Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van levensenergie. Deze wordt Qi genoemd. Qi bestaat uit twee tegengestelde waarden: yin (rust) en yang (actie). Yin en yang zijn geen absolute tegenpolen. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig. Yin staat voor het donkere, het vasthoudende, ontvankelijke ofwel het vrouwelijke principe. Yang staat voor het lichte, beweeglijke, doelgerichte ofwel het mannelijke principe. Beide krachten zoeken elkaar op en willen in elkaar opgaan. Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Als de balans tussen yin en yang langdurig wordt verstoord, kan een ziekte ontstaan.

Slaapproblemen worden gezien als een verstoring van onze natuurlijke energiebalans. Met een acupunctuurbehandeling wordt de energiebalans weer hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld en teveel aan yang-energie afgevoerd. Zo komt het natuurlijke ritme weer in balans.

 

Slaapprobleem aanpakken

Volgens de Chinese denkwijze ben je uit balans. Om een slaapprobleem aan te pakken is het goed om een aantal leefregels aan te houden. Wees actief als de zon op is (het yang-gedeelte van de dag) en doe rustig aan als de zon ondergaat (yin-tijd). Dit betekent dat je ’s avonds geen hobby of andere activiteiten meer kunt ondernemen om gezond te blijven op de lange termijn.

 

3 tips om lekker te slapen

  • Tip 1 Regelmaat: Zorg voor regelmatige acupunctuur behandelingen en gebruik ondersteunende kruiden die je krijgt van de acupuncturist. Zorg voor vaste en regelmatige bedtijden. Doe het licht uit om 22:00 uur en uiterlijk om 23:00 uur.
  • Tip 2 Activiteiten: Vermijd de tv en de computer, 1 tot 2 uur voor het slapen gaan. Beiden hebben een stimulerend en opwekkend effect wat het slapen bemoeilijkt. Beweeg daarnaast iedere dag minstens 30 minuten matig intensief. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 20 minuten buiten komt en zonlicht meepakt. Het allerbeste is dat om direct na het opstaan te doen om je humeur op te laden en de energiestroom op gang te krijgen.
  • Tip 3  Eten & Drinken: Vermijdt vloeistoffen die van invloed zijn op de slaap, zoals suiker, cafeïne en alcohol.  Eet weinig proteïnen en complexe koolhydraten. Daarentegen is het beter om veel groente te eten, deze stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Bij een lage bloedsuikerspiegel worden veel mensen in het midden van de nacht wakker. Eet je laatste maaltijd uiterlijk voor 19:00 uur of 2 tot 3 uur voor het slapen gaan, zodat je maag de kans heeft gekregen het voedsel te verwerken.

Leer omgaan met stress


Tags: acupunctuur, geneeskunde, yin en yang, slapen, slaap, slaapproblemen
Artikel geschreven door: Marlieslentjes.
Publicatie datum: 2013-09-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving