aanmeld knop
dot

Forensisch onderzoek doen?

vingerafdruk.jpg
Forensisch onderzoek staat volop in de belangstelling. Het is echt een bezigheid voor mensen die goed zijn in het onderzoeken van dingen. nieuwsgierig en scherpzinnig van aard zijn, precies kunnen werken en denken. Als je goed bent in het leggen van verbanden en in het vastleggen van onderzoeksresultaten, kan je een zeer bekwame forensisch onderzoeker worden.

De afgelopen decennia heeft het forensisch onderzoek zich snel verder ontwikkelt. Opsporingsmethoden zijn tegenwoordig zeer ingenieus geworden. Misdrijven worden tot in detail in kaart gebracht met behulp van forensisch onderzoek, waarbij minuscule detail van groot belang kunnen zijn. De Forensisch onderzoeker weet dat en zal dan ook over veel gespecialiseerde kennis moeten beschikken om correct onderzoek te doen en sporen van een misdrijf veilig te stellen voor nader onderzoek en bewijsvoering. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen worden steeds meer misdrijven opgelost, zelfs na jaren kunnen misdrijven nog worden opgelost dankzij door de forensisch onderzoeker verzamelt bewijs. 

 

Opleiding Forensisch Onderzoek

Een forensisch onderzoeker beschikt niet alleen over een brede specialistische kennis, maar heeft ook een leidinggevende functie binnen het onderzoek, op de (al dan niet potentiële) plaats delict, en in laboratoria, waar verder onderzoek gedaan wordt. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de forensisch specialist gedurende de opleiding tot onderzoeker. In de opleiding tot forensisch onderzoeker leert men de kneepjes van dit vak. Denk aan:

 • Het herkennen van sporen
 • Het zoeken naar sporen
 • Het veiligstellen van sporen
 • Natuurwetenschappelijke technieken
 • Onderzoekstechnieken
 • Opsporingstechnieken
 • Overige

Misdrijven helpen oplossen

Om misdrijven helpen op te lossen is de forensisch onderzoeker van groot belang. Dankzij de onderzoekstechnieken kunnen daders worden opgespoord en daarmee andere misdrijven voorkomen worden.

 

Hoe word je forensisch onderzoeker?

Door het volgen van de opleiding. Niet iedereen wordt aangenomen, veelal wordt men ingeloot of uitgeloot. Je kunt je opgeven voor deze opleiding als je over de volgende eigenschappen en vaardigheden beschikt:

 • je houdt van onderzoeken en uitpluizen
 • je hebt interesse voor biologie, natuur en scheikunde (bij voorkeur in je vakkenpakket)
 • je werkt secuur
 • je beseft het belang van gedetailleerd vastleggen van uitkomsten bij onderzoek, en werkt hierin ook precies

Waarom kiezen mensen voor dit beroep?

Interesse voor misdaad en het oplossen daarvan, maar ook de interesse in onderzoek in het algemeen.


Tags: Opleiding Forensisch Onderzoek, detective, forensisch onderzoek
Bronnen: hva.nl/opleiding/voltijd/forensisch-onderzoek/, wikipedia, NHA
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2013-09-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving