aanmeld knop
dot

Vruchtgebruik testament, wat is dat?

huis.jpg
Vruchtgebruik, wat is dat? Als iemand het recht op vruchtgebruik heeft, wil dit zeggen dat deze persoon het recht heeft om gebruik te maken van goederen, terwijl deze goederen niet het eigendom van die persoon zijn. Vruchtgebruik is dus het recht op gebruik van goederen die niet van uzelf zijn. Bij een nalatenschap kan de langstlevende partner bijvoorbeeld het recht hebben om in een huis, wat door de kinderen wordt geërfd, te blijven wonen.

Recht op vruchtgebruik kan alleen geregeld worden door middel van een testament. Het is een manier om de langstlevende partner te beschermen tegen verlies van gebruik van goederen en woonruimte, als de partner vroegtijdig overlijdt. Recht op vruchtgebruik is heel anders dan een testament op de langstlevende. Bij een testament op de langstlevende erft de langstlevende in principe alles, maar er wordt wel bepaald wat de waarde is van alle goederen en geld. Als er kinderen zijn erft elk kind een kindsdeel, maar de achtergebleven partner van de overledene erft de helft van het bezit plus een kindsdeel. De kinderen kunnen pas aanspraak maken op hun kindsdeel als de langstlevende partner overlijdt, of eventueel ook bij hertrouwen. Dit is afhankelijk van de inhoud van het testament.

 

Vruchtgebruik

Bij vruchtgebruik is dit niet aan de orde. Bij vruchtgebruik erven de kinderen direct, maar ze kunnen met het bezit niet veel doen omdat de achtergebleven partner het vruchtgebruik heeft, dus recht om de goederen (en bijvoorbeeld het huis) te gebruiken tot aan zijn/haar dood of bij hertrouwen. Dat is afhankelijk van de inhoud van het testament. Er is dus sprake van een vruchtgebruikstestament als bij overlijden de kinderen (bijvoorbeeld) wel alle bezittingen erven waar zij recht op hebben, maar een ander (bijvoorbeeld de weduwe of weduwnaar) mag het bezit gebruiken tot aan zijn/haar overlijden of, indien geregeld, tot aan hertrouwen of verhuizen.

 

Wat zijn de voordelen van vruchtgebruik?

Het voordeel van vruchtgebruik is dat de partner die achterblijft niet uit huis gezet kan worden, en ook geen goederen hoeft af te staan, tenzij anders vastgelegd. Het kan zo zijn dat u uw partner niet alles wilt laten erven, maar dat u ook niet wilt dat uw partner in de problemen komt na overlijden. Hij/zij mag de goederen gebruiken zolang als hij/zij leeft, tenzij anders vastgelegd. Het vruchtgebruik kan echter ook een nadeel zijn

 

Nadeel vruchtgebruik?

Het nadeel is dat er conflicten kunnen ontstaan. Degene, die recht heeft op vruchtgebruik moet in overleg met de eigenaars dingen doen die normaal gesproken vanzelfsprekend zouden zijn, zoals een verbouwing of verhuur van een kamer. En andersom, de eigenaar(s) van het huis en/of andere goederen, kunnen het deze niet tussentijds gebruiken of verkopen.

 

Vruchtgebruik-testament is bijvoorbeeld handig als u wel wilt dat uw partner gewoon kan blijven wonen waar hij/zij woonde toen u nog leefde, maar als u niet wilt dat uw kinderen hun erfdeel mislopen na het overlijden of hertrouwen van uw achtergebleven partner. Overige voor en nadelen van vruchtgebruik kunt u het beste bespreken met een Notaris.


Tags: vruchtgebruik testament, vruchtsgebruik, vruchtgebruik-testament, erfenis,
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-07-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving