aanmeld knop
dot

Overgang en Menopauze

Yoga.jpg
Het zo warm hebben dat je voor je gevoel in brand staat en het liefst naar buiten wilt rennen? Herkenbaar? Het is een van de overgangsklachten die vrouwen krijgen als ze in de overgang komen. De zogenaamde opvliegers genoemd. In dit artikel lees je mijn eigen verhaal en vertel ik wat overgang en Menopauze is.

Laat ik voorop stellen, in de overgang belanden is niet zomaar iets.

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik nog niet zoveel wist over de overgang. Gelukkig is er tegenwoordig al meer over dit onderwerp geschreven.Zo ook het e-book Menopauze... een nieuw begin, van Linda Hofker. Maar daar kom ik later op terug.

 

De overgang herkennen

In mijn beleving, was dat gewoon je menstruatie wegblijft, en ik zag wel eens vrouwen in het dagelijks leven met zo'n waaiertje lopen of een opgevouwen magazine. Of zelfs met zo'n mini propellertje op batterij. Totdat ik drie jaar geleden zelf in de overgang belandde. Ik kreeg de raarste klachten, zoals:

 • Stemmingswisselingen. Ik werd opvliegend en kon dus vanuit het niets boos worden en vijf minuten later was ik weer vrolijk en leek het of er niks aan de hand was.
 • Opvliegers. Verder zal ik niet vergeten dat ik warmteaanvallen ook wel opvliegers genaamd kreeg. Wat kreeg ik het heet! Alsof je in de brand stond en ik stond dan ook regelmatig in mijn achtertuin buiten. Ik kreeg vooral 's nachts opvliegers. Geloof me ik heb genoeg avonden naar de sterrenhemel zitten kijken en als ik dan ook maar enigszins afgekoeld was ging ik pas weer naar mijn bed om vervolgens na de zoveelste slapeloze nacht (want slapeloze nachten had ik ook) weer in slaap te vallen.
 • Slecht slapen
 • Ook kreeg ik last van onregelmatige menstruatie. Ik kon er geen peil meer op trekken.
 • Gewichtstoename

Voor mij voelde die hele overgang alsof er een andere vrouw in mijn lijf zat.

Van maat 34 ging ik in een paar jaar tijd naar maat 40 Ik kwam maar liefst 20 kilo aan.

 

Maar wat is overgang nu eigenlijk?

De overgang is de periode die plaatsvindt rond de menopauze. Je belandt als vrouw in een andere levensfase. De overgang duurt een aantal jaren en treedt op bij verschillende leeftijdsmomenten bij vrouwen. Meestal ligt dat moment rond je vijftigste levensjaar. Maar er zijn ook vrouwen die al rond hun veertigste of zelfs al voor hun veertigste ( ik ben ook zo'n vroege vogel) te maken krijgen met die verandering in hun leven.

 

Hoelang duurt de overgang?

De duur van de overgang is ook heel verschillend per vrouw. Ik had al een paar klachten opgenoemd die bij de overgang passen, maar er tal van klachten. Sommigen krijgen er meer als andere. Ik noem nog een paar overgangsklachten die kunnen voorkomen

 • opvliegers
 • nachtzweten, ook wel je bed uitdrijven.
 • stemmingswisselingen
 • migraine
 • urineverlies
 • gewrichtsklachten
 • haarverlies
 • droge lichaamshuid
 • hartkloppingen.

En zo kunnen er ongetwijfeld nog meer klachten zijn die kunnen passen bij deze overgangsfase.

 

Menopauze

En dan hebben we daarna de menopauze. Menopauze betekent de laatste menstruatie. Als vrouw stop je met menstrueren en er vinden allerlei hormonale veranderingen plaats. Zo'n verandering die plaatsvindt valt niet altijd mee. Je moet als vrouw door die fase heen. Dat gaat het ene moment makkelijker als het andere moment. Maar als door die fase heengaat, dan weet je ook dat er een nieuwe fase zal aanbreken.

 

De menopauze, een nieuw begin

Ik kwam op internet een eboek tegen: Menopauze..een nieuw begin, geschreven door Linda Hofker. Zij heeft zich al enkele jaren verdiept in de menopauze en veel vrouwen mogen helpen Ontdek in dit eboek hoe het jouw leven kan verbeteren. Je kunt er veel in herkennen. Heb je klachten van de overgang die je leven onaangenaam maken, of die je niet verklaren kunt, ga dan altijd langs je huisarts. Wees extra alert bij:

 • veelvuldig vloeien
 • pijn
 • psychische klachten zoals depressiviteit
 • veranderingen in je persoonlijkheid
 • klachten die je niet verklaren kunt

Prematuur ovarieel falen

Bij prematuur ovarieel falen (afgekort POF) komt een vrouw voor haar veertigste al in de overgang. Als je overgangsklachten hebt voor je veertigste, of als je twijfelt waar je klachten vandaan komen, of als je klachten hebt die je niet verklaren kunt of niet begrijpt, neem dan altijd contact op met je huisarts.


Tags: overgang, overgangsklachten, menstruatie, menopauze, opvliegers
Artikel geschreven door: maddy75.
Publicatie datum: 2013-09-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving