aanmeld knop
dot

Afvallen is heel moeilijk?

images (16).jpg
Afvallen is gewoon erg moeilijk. Overgewicht neemt in sneltempo toe en ontelbare mensen zouden graag een paar kilo tot tientallen kilo's of meer, af willen vallen. Legio diëten beloven u snel en gemakkelijk en blijvend afvallen, maar vergeet het. Geen een dieet kan u blijvend afvallen garanderen. Is het nou echt zo moeilijk?

Afvallen is inderdaad niet gemakkelijk. Toch vallen veel mensen met enige regelmaat behoorlijk wat af, het probleem is alleen dat men daarvoor veelal dingen laat en dingen doet, maar zowel het laten als het doen is niet eenvoudig vol te houden. Diëten hebben een ding gemeen: je moet er dingen voor laten staan. Of je nou een kcal dieet volgt, een puntendieet of een eiwitrijk dieet, het maakt niet uit. Het komt erop neer dat je minder voedsel binnenkrijgt dan je verbrand, met als gevolg gewichtsverlies. De diëten gaan gepaard met zelfbeheersing en in meer of mindere mate hongergevoel.

 

Goed dieet

Het mes snijdt aan twee kanten met de hele sfeer rondom afvallen. Er wordt enorm veel geld verdiend aan zaken die direct of indirect met overgewicht te maken hebben. Er gaan miljarden om in:

voedselindustrie, in alle vormen en maten, maar ook in verwante producten:

 • light producten
 • diëten
 • maaltijdvervangers
 • sportkleding en schoeisel
 • sporten algemeen
 • pillen om af te vallen
 • medische zorg om af te vallen
 • Snel vet verbranden
 • enzovoorts

Is blijvend afvallen onmogelijk?

Ik zou bijna zeggen: ja, dat is onmogelijk. Maar dat is niet helemaal waar. Op eigen kracht lukt hete en zeer klein percentage mensen (ongeveer 5%) om blijvend af te vallen. Dat is eigenlijk een afschuwelijk vooruitzicht als je weer eens aan je zoveelste dieet begint. Demotiverend en uitzichtloos. Om moedeloos van te worden. Waarom is het zo moeilijk om blijvend af te vallen?

 • eten/eetgedrag is verslavend
 • je hebt een voorkeur voor bepaald voedsel, bijvoorbeeld hartig of zoet of vet of een combinatie hiervan. Dat verander je niet gemakkelijk
 • Bewegen vergt doorzettingsvermogen als je erg zwaar bent, omdat het ook fysiek zwaarder is om te bewegen als je veel overwicht hebt
 • je lichaam neigt naar je oude gewicht terug te willen
 • je lichaam wil aankomen want daar is het op gebouwd
 • bouw, aanleg, grootte van je maag et cetera spelen een rol
 • continu aanbod en verleidingen van voedsel en snacks worden je 24 uur per dag aangeboden

Afvallen, hoe lukt het wel?

Succesvolle wondermiddelen om af te vallen zijn in Nederland niet te verkrijgen. Zoe eenvoudig is het. Middelen die honger onderdrukken bestaan wel maar zijn meestal zo ongezond dat je er bijvoorbeeld een hartkwaal voor terugkrijgt, daarom zijn ze verboden in ons land. 

 • Stel dat mensen niet zoveel meer zouden eten, wat zou dat voor invloed op de economie hebben?
 • Stel dat mensen afvallen en geen diëten meer nodig zouden hebben, wat zou dat voor invloed op de economie hebben?
 • En hoewel de regering klaagt dat mensen met overgewicht veel geld kosten voor de gezondheidszorg, wordt er in de gezondheidszorg ook enorm veel verdiend aan de medische gevolgen van overgewicht. Want wat zou er met de verdiensten van artsen gebeuren als er geen mensen meer zouden zijn met hoge bloeddruk, diabetes, hartkwalen, obesitas?

De vraag is wie er belang bij heeft dat 50% van de mensen in het westen dagelijks miljarden uitgeven aan eten. Worden we niet gewoon met zijn allen vetgemest omdat er grote financiële belangen mee gemoeid zijn? Reclame voor snacks vliegen je elke dag om de oren, en die reclames zijn misleidend. Nooit een waarschuwing erbij dat je er vet van wordt. Terwijl 80% van de Nederlands helemaal hysterisch reageert op het zien van een pakje sigaretten, wat ook ongezond is, kijkt iedereen gelaten naar de slanke modellen die smerige vette snacks aanprijzen met de onderliggende boodschap: dik word je er niet van oor, kijk maar naar mij. Roomijs, worsten, 10.000 verschillende soorten koekjes, hamburgers, sausen, chocola, ijs, patat, chips, heel veel ongezond eten.

 

En als we allemaal ineens geen ongezond voedsel meer zouden eten, dan zou de economie instorten. Er zijn dus dubbele belangen in het spel, en als u op dieet gaat, is het zinvol om ook daar eens bij stil te staan. Misschien ligt het toch niet alleen aan u.


Tags: afvallen, blijvend afvallen, moeilijk afvallen, dieet, gewichtverlies
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-09-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving