aanmeld knop
dot

Salsa dansen zonder ervaring

logo-tekst.jpeg
Daar sta je dan, luisterend naar de swingende Salsa muziek, denkend 'kon ik ook maar Salsa dansen.' Je gaat lessen nemen, maar het is de eerste les en je bent zo zenuwachtig... Waar moet je op letten? Je weet het niet. Van alles raast er door je hoofd. Je wilt wel dansen, maar je kan het niet. Tips nodig om te leren Salsa dansen?

Tijdens mijn jeugd jaren heb ik veel naar Salsa geluisterd, tot dat de dag kwam dat ik ook Salsa wilde dansen. Daar stond ik dan, bij mijn eerste salsa les. Zenuwachtig was ik niet, maar het voelde de eerste keer niet prettig aan. Ik was na de eerste dans al snel moe en ik dacht hoe kan dat nou?

 

Salsa oefenen

Mijn dansleraar vertelde mij dat het door twee dingen kwam toen ik vroeg wat de reden zou kunnen zijn dat ik me moe voelde, vertelde hij mij dat het kwam omdat het mijn eerste keer was. Je denkt al snel hoe je dat voetenwerk daar beneden in gang zet, en je bent behoorlijk gespannen, dus daarom ben je even bezig met denken en concentreren terwijl je ook bewegen moet. Maar maak je nergens druk om, de volgende lessen zullen beter gaan, zo legde mijn dansleraar uit. Hij had gelijk. Al snel ging het beter. En nu 15 jaren later dans ik nog steeds de sterren uit de hemel, en met veel plezier . Er zijn een aantal nuttige tips zo dat het dansen bij de eerste keer ook veel plezier kan hebben.

 

Tips

  • Zorg dat je ontspannen bent: Het is de eerste keer maar het zal niet zo prettig aanvoelen als je je spieren zo aanspant dat ze wel uit je lichaam lijken te scheuren. Hou je daarom niet te veel bezig met wat er allemaal fout kan gaan. Dansen is geen stress maar ontspanning. Het is je eerste les en de rest komt vanzelf.
  • Geduld: Wees geduldig. Er zal in het begin veel commentaar zijn of kritiek over je dansstijl maar beschouw die kritiek als positief. De kritiek zorgt er oor dat je jezelf verbeteren kunt. Vooral de mannen kunnen extra kritiek verwachten, want die moeten de vrouwen later goed leiden tijdens dansen.
  • Denk om je houding: Vele mensen zijn tijdens (de eerste) Salsalessen geneigd naar beneden te kijken maar het is de bedoeling dat je rechtop blijft staan. Af en toe kan je even naar je voeten kijken, maar de belevenis zit echt in het gevoel van de dans. Ik heb zelf ervaren dat mijn nek pijn deed om dat ik te vaak naar mijn voeten keek dat is niet een bepaald goed gevoel.
  • Luister eerst even naar de ritme van het muziek: Niet iedereen heeft dat meteen door maar de leraar doet het meestal in het begin voor. Salsa heeft ook verschillende snelheden dus moet je je ook aanpassen aan de snelheid.
  • Zorg dat regelmatig blijft oefenen: Je hoeft niet elke dag twee uur te dansen maar een half uur is al voldoende de Amerikaanse Salsa DVD,s kunnen je daar al aardig mee helpen. Ze zijn van goeie kwaliteit en bevatten veel info. Ze zijn ook geschikt voor mensen die niet elke maand de cursussen kunnen betalen.
  • Spiegel gebruiken: Het is raadzaam om een grote spiegel te gebruiken om zelf je dansbewegingen te zien. Mensen weten vaak niet hoe ze dansen als ze zich zelfs niet zien door af en toe je zelf te zien dansen kan je zien wat er verbeterd kan worden aan de houding .Er zijn ook mensen die heel houterig en stijf dansen, die vaak zeggen dat ze geen gevoel voor ritme hebben en dat Zuid-Amerikanen dat veel beter kunnen, maar alles is bij te schaven.
  • Gebruik dansschoenen: Het gebruik van goede dansschoenen is geen overbodige luxe bij de salsa wordt ook veel gedraaid het gewicht van de schoen speelt ook een grote rol bij het dansen. Is de schoen wat zwaarder dan zul je veel meer moeite hebben met dansen dan met een lichte schoen. Er kan ook een gewone nette schoen worden aangetrokken maar de kans op uitglijden is groot vanwege de gladde zool. Dansschoenen hebben namelijk een aangepaste zool. Dansschoenen zijn vrijwel overal bij danswinkels (en ook online op internet) verkrijgbaar. Let wel op: Je kunt met dansschoenen niet op straat lopen, vandaar dat ook de meeste dansers met zogenaamde schoentassen naar les of een dansavondje komen.
  • Werk aan je conditie. Salsa vergt ook wel een goed uithoudingsvermogen want wat veel mensen vaak vergeten is dat hoe sneller het ritme is, hoe sneller men moet bewegen, en dus hoe meer bewegingen, hoe meer het lichaam moet presteren. Dat vraagt natuurlijk meer energie. Sommige mensen raken zelfs wat kilo's kwijt maar dat is vrijwel altijd een positieve bijkomstigheid.

Tags: salsa dansen, les, tips, salsadansen leren
Artikel geschreven door: doehri.
Publicatie datum: 2013-09-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving