aanmeld knop
dot

Borstvergroting, voor en nadelen

dreamstime_xs_24671252.jpg
Bij borstvergroting wordt er onder complete narcose een sneetje in de huid gemaakt en vervolgens worden er implantaten ingebracht onder het borstweefsel of onder de borstspier. De sneetjes in de huid worden op plaatsen gemaakt waar ze het minste opvallen, bijvoorbeeld in de borstplooi. Op die plekken zal het op lange termijn slechts een klein wit litteken achterlaten. De operatie duurt ongeveer een uurtje en na de operatie komt u al snel weer bij.

Borsten laten vergroten, waarom?

De redenen waarom vrouwen hun borsten willen laten vergroten met behulp van een operatie zijn: kleine borsten en/of slappe borsten. Sommige vrouwen vinden hun borsten te klein in verhouding tot de rest van hun lichaam. Er zijn allerlei producten op de markt, in de vorm van crèmes of pillen, die gefabriceerd zijn om van kleine borsten grote borsten te maken. De borsten laten opereren is echter zeer populair geworden. Er zijn ook manieren om borsten 'opties' te liften en te vergroten, dus zonder operatie, bijvoorbeeld met dit soort hulpmiddelen: Push Up BH met name als de borsten niet te groot zijn of als de borsten slap zijn, is dit een goed alternatief. Zeer jonge borsten kun je beter helemaal nog niet laten vergroten. Bovendien krijgt de borst vaak een onnatuurlijke vorm van vergroting. Ook hoor je steeds vaker dat vrowuen last krijgen van allerlei lichamelijke klachten als gevolg van lekkende proteses. Laat je dus zeer goed informeren voordat je de stap zet. 

Kleine borsten laten vergroten

Als een vrouw 18 jaar is kan zij in aanmerking komen voor het operatief laten vergroten van borsten. Het wordt over het algemeen echter aangeraden om een dergelijke ingreep niet te laten verrichten voor het twintigste levensjaar, omdat het lichaam tot die tijd nog in ontwikkeling is.

De Ingreep om borsten te vergroten met siliconen of andere implantaten

Onder narcose wordt er een sneetje in de huid gemaakt en vervolgens worden er implantaten ingebracht onder het borstweefsel of onder de borstspier. De chirurg sluit de sneetjes weer met hechtingen. De operatie duurt ongeveer een uurtje en na de operatie komt u al snel weer bij. Op lange termijn zullen de sneetjes slechts een klein wit litteken achterlaten. Direct na de ingreep heeft de patiënt enkele drains in de borsten die wondvocht afvoeren. Deze drains worden meestal na een tot twee dagen na de operatie weer verwijderd. Na de operatie mag u, indien er geen complicaties zijn, dezelfde dag alweer naar huis. De eerste tijd moet u het nog wel rustig aan doen. De borstspieren mogen niet belast worden. De borsten worden ondersteund met een sportbeha en de hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd.

Borsten vergroten, doet dat pijn?

Van de ingreep zelf voelt u niets omdat u onder narcose bent. Een operatie brengt echter wel altijd wat napijn met zich mee. Bij het vergroten van de borsten is er ook sprake van napijn na de operatie. Als de implantaten zijn aangebracht achter de borstspier, is de napijn erger dan wanneer de implantaten voor de borstspier zijn aangebracht. U kunt in overleg met een arts, pijnstillers voorgeschreven krijgen. Kort na de operatie zullen de borsten gezwollen zijn en gespannen aanvoelen. Ook kunnen er wat blauwe plekken zichtbaar zijn. De zwellingen en (eventueel de) bloeduitstortingen verdwijnen na korte tijd. Na een week of zes is het gespannen gevoel in de borsten ook weg. De eerste weken na een borstvergroting operatie mag u niet zwaar tillen, uw armen niet boven uw hoofd houden en geen zwaar lichamelijk werk doen. De eerste week na de operatie is het beter om volledig rust te houden. Na een week kunt u weer gaan werken, maar geen zwaar werk doen. Zware lichamelijke inspanning moet minstens een maand vermeden worden. De eerste paar weken kunt/mag u ook niet autorijden.

Borstvoeding geven met vergrote borsten, is dat mogelijk?

In wezen is dit nog steeds mogelijk als de melkklieren in de borsten niet beschadigd zijn. Laat u van te voren goed informeren welke wijze van opereren de kans op het beschadigen van melkklieren, zo klein mogelijk maakt. Ingrepen waarbij implantaten via de tepel worden ingebracht, brengen meer risico’s voor de kwetsbare melkklieren mee. Bespreek van te voren met uw behandelende arts dat u in de toekomst nog borstvoeding wilt kunnen geven en wat de risico’s zijn.

Risico’s bij borstvergrotingen

De implantaten zijn tegenwoordig een stuk veiliger dan vroeger. Toch zitten er ook aan het vergroten van de borsten risico’s verbonden. Op korte termijn kunnen er kort na de operatie nabloedingen optreden of infecties. Op langere termijn kunnen implantaten gaan lekken, plooien, of er kan kapselvorming optreden waardoor borsten hard en onnatuurlijk worden. De tepels kunnen na het inbrengen van implantaten ongevoelig worden en soms is dit blijvend. Soms worden de tepels juist gevoeliger. Af en toe komt het voor dat implantaten door het lichaam worden afgestoten. Littekens kunnen gaan ontsteken, hard worden en dikke rode kabels achterlaten. Soms komt het voor dat een implantaat in het lichaam knapt. Die moet uiteraard zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is verstandig om de geopereerde borsten regelmatig te laten controleren op kapselvorming en andere problemen. In 2012 kwamen Pip borstimplantaten negatief in het nieuws omdat deze snel bleken te lekken. Siliconen kunnen daardoor in het lichaam terecht komen en allerlei medische problemen veroorzaken. Dit is echter niet alleen van toepassing op Pip implantaten.

Hoelang blijven de grote borsten stevig?

Afhankelijk van de grootte van de implantaten, moet u rekening houden met tien tot vijftien jaar voordat de borsten hun stevigheid weer verloren hebben waardoor de borsten weer (zijn) gaan hangen. De huid is nu eenmaal rekbaar en het verouderingsproces van het lichaam staat niet stil. Na vijftien tot twintig jaar kunt u een nieuwe ingreep overwegen.

Siliconen implantaten, zijn die gevaarlijk?

Siliconenimplantaten geven het mooiste effect bij vergroting van de borsten. Siliconen die uit de implantaat (kunnen) lekken en in het lichaam terecht komen, vormen zeker risico’s voor de gezondheid. De implantaten die tegenwoordig gebruikt worden, staan echter als veilig tegen lekken bekend maar hoe langer de implantaten in de borsten zitten, hoe groter de kans lijkt te worden dat er problemen ontstaan.. Risico’s zijn in elk geval nooit met 100% zekerheid uit te sluiten. Ook wordt vaak gekozen voor borstimplantaten gevuld met fysiologisch zout, die bij ‘lekken’ in principe geen gevaarlijke stoffen in het lichaam lekken omdat fysiologisch zout gewoon door het lichaam wordt opgenomen. Borstimplantaten hebben overigens een beperkte houdbaarheid, op langere termijn kunnen ze kwetsbaarder worden voor lekken en/of scheurtjes en knappen.

Wat kosten een paar ‘nieuwe’ borsten?

Als er sprake is van borstvergroting, door een chirurg met ervaring, in een goede kliniek met een goede nabehandeling en een goede nazorg, moet u rekening houden met een paar duizend euro of meer. De kans dat een zorgverzekeraar dit bedrag vergoed, is zeer klein. U moet er vanuit gaan dat u het zelf betalen moet.


Tags: borstvergroting, borsten laten vergroten, operaties, siliconen, implantaten
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-10-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving