aanmeld knop
dot

Opgezette vogels en andere dieren kopen?

Toekan.jpg
Opgezette vogels en andere dieren kunnen wel meer dan 100 jaar bewaard worden. Dieren die overlijden kunnen in veel gevallen worden opgezet. U kunt opgezette dieren houden om verschillend redenen. Voor onderwijs, of voor de sier, of om persoonlijke redenen, zoals het laten opzetten van uw huisdier. Ook omdat een vogel of dier niet in het echt als huisdier te houden is en u het wel bewonderd.
DierDier

Opgezette dieren zijn er in vele soorten en maten. Ministerieel erkende Preparateurs kunnen dieren prachtig opzetten, waarbij de vorm van het lichaam behouden blijft, de kleuren, en de kwaliteit van de vacht of het verenkleed. En natuurlijk de harde delen, zoals snavel, nagels, pootjes en dergelijke.

 

Zelf een dier opzetten?

U mag niet zelf dieren uit het wild opzetten. De vogels en zoogdieren die in ons land in het wild leven, zijn overigens beschermd. Als u een dood dier van een beschermde soort vindt en u wilt het laten opzetten door een erkende preparateur, moet u het dier eerst naar de politie brengen. Daar wordt vastgesteld op welke wijze het dier aan zijn eind is gekomen. Als het een natuurlijke dood gestorven is, of door een ongeval, en u bent op een eerlijke, legale manier aan het dier gekomen, kunt u een vervoersverklaring krijgen. U kunt het dier dan laten opzetten bij een erkende preparateur. Om het dier te laten opzetten enkele tips vooraf:

 • Als u direct terecht kunt bij de preparateur leg het dan zolang mogelijk koel
 • Zorg dat het kadaver bevroren is als u het een tijdje bewaren moet, om ontbinding van het kadaver te voorkomen
 • Hou er rekening mee dat een vervoersverklaring slechts drie dagen geldig is

Dood dier invriezen, hoe?

Om een dier in te vriezen heeft u een vriezer nodig. U wikkelt het dier (vogel, haas, konijn, Fazant, eend en dergelijke...) eerst in keukenpapier of krantenpapier. Dit is niet alleen om te voorkomen dat de vacht of de veren beschadigen, maar het papier gaat ook vriesdrogen tegen. Als het dier in de kranten of het keukenpapier is gewikkeld, stop het dan in een sterke diepvrieszak en bewaar het op een plaats in de vriezer, waar geen druk op het lichaam wordt uitgeoefend.

 

Vervoersverklaring nodig, maar niet altijd

Een vervoersverklaring heeft u nodig voor in Nederland levende beschermde diersoorten. Daaronder vallen echter niet:

 • Wild zwijn
 • Haas
 • Konijn
 • Fazant
 • Ree
 • Houtduif
 • Beverrat
 • Bisamrat
 • Muskusrat
 • Wilde eenden
 • Nijlgans

Voor deze dieren heeft u dus geen vervoersverklaring nodig. Bij twijfel over een dood gevonden dier kunt u het beste even bellen met de politie. Als u het dier gebruiken mag om te prepareren, neem dan zo snel mogelijk contact op met een Ministerieel Erkende Preparateur.

 

Eigen huisdier laten opzetten?

Ook het eigen huisdier wordt na overlijden steeds vaker opgezet, bij wijze van eerbetoon aan het huisdier. Als uw huisdier is overleden, leg het dan in kranten gerold, en in plastic, in de vriezer. Neem contact op met een erkende preparateur voor het maken van een afspraak. Breng foto's mee waar uw huisdier duidelijk opstaat, daardoor kan de preparateur het dier zo levensecht mogelijk opzetten

 

Opgezette vogels of dieren kopen?

Om opgezette vogels of dieren te kopen kunt u het beste eens rondkijken bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opzetten en prepareren van dieren. U kunt daar ook vaak terecht voor opgezette insecten, schelpen, stolpen, en voor schedels en skeletten.


Tags: opgezette vogels, opgezette dieren, dier laten opzetten, huisdier, vogels, marter, kat, hond
Bronnen: prepco.nl, texidermy.nl
DierDierArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-10-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving