aanmeld knop
dot

De Nieuwe Wildernis

Film.jpg
Een natuurfilm van Nederlandse makelij in de bioscoop, zoals iedereen had ik er vooraf veel over gehoord, maar ik loop meestal niet zo mee met de laatste hypes. Zelf maar eens een kijkje nemen.

Om maar met de deur in huis te vallen, De Nieuwe Wildernis is een geweldige film. Er is erg goed naar de collega's van de BBC gekeken. (Denk aan de Planet Earth reeks). Maar dat is in dit geval eerder een aanbeveling dan een punt van kritiek.

 


  

 

Wat mij vooral erg beviel is de klassieke indeling van de film. Je volgt als toeschouwer de dieren van de Oostvaardersplassen, gedurende een heel jaar. Van het begin van de lente tot aan de lente van het daarop volgende jaar. Je zou kunnen zeggen dat deze manier van het vertellen van het verhaal de kijker middenin de 'circle of life' plaats zoals die in de natuur nog heel gewoon is, maar die wij mensen onderweg toch een beetje kwijt zijn geraakt.

 

Van Paard tot ijsvogel tot vlieg

Wat mij ook erg beviel was het feit dat er niet perse alleen maar voor de meest spectaculaire diersoorten is gekozen, hoewel de kudde paarden een hoofdrol opeisen komen ook prachtige maar veel minder in de spotlight lopende dieren als de ijsvogel uitgebreid voorbij. Zelfs voor de door iedereen over het hoofd geziene strontvlieg is een plekje ingeruimd.

 

Oostvaardersplassen film

Omdat het een natuurfilm betreft is ook heel nadrukkelijk gekozen om de dood ook in beeld te brengen. De dood van een veulentje, dat net niet de winter overleefd is hartverscheurend. Maar ook de jachtpartij van de vos, en de doodstrijd van gestrande karpers zijn beelden die mij nog lang zullen bijblijven.

 

Stem van Harry Piekema

Er waren ook wat zaken die ik persoonlijk minder geslaagd vond, hoewel je kunt zeggen dat dat een kwestie van smaak is. Ik vond de commentaarstem van Harry Piekema niet super. Misschien dat je bij een film van deze allure toch stiekem verwacht de stem van Sir Richard Attenborough te horen. De Nederlandse stem van Piekema was niet storend, maar voegde voor mij ook niets toe aan de beleving. Daarnaast zou ik zelf ook nog gekozen hebben voor een kleine blik naar de randen van het gebied, waar de beschaving tegen de natuur aan schuurt. Ik denk echter dat het weglaten van dit laatste aspect een hele bewuste keuze van de makers is geweest, en ook dit was niet storend voor de film.

 

Conclusie

Al met al was ik erg blij dat we naar deze film zijn geweest. Ik zal zeker weer gaan als de makers ooit besluiten tot een vervolg. Het is wel eens verfrissend om in de bioscoop te zitten zonder zo'n vervelend brilletje op je hoofd en om niet naar een aaneenschakeling van ontploffingen te kijken. Meer naar natuur op het grote doek!


Tags: natuur, wildernis, oostvaarderplassen, film, natuurfilm
Artikel geschreven door: Broekius.
Publicatie datum: 2013-10-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-10-16 18:19:25  
Bekijk ook eens de andere kant van de Oostvaardersplassen in De nieuwe Wildernix http://youtu.be/FWvFAGWwmegReageer
SammyJo - 2013-10-11 19:59:21  
De trailer is echt schitterend. Lijkt me een geweldige filmReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving