aanmeld knop
dot

Beschermen tegen radioactieve straling, Fukushima

logo-tekst.jpeg
Jodium beschermt de schildklier tegen radioactieve straling die vrijkomt, bijvoorbeeld zoals bij een kernramp in Fukushima. November 2013 tracht Japan voor de zoveelste keer de op hol gelagen kerncentrale in Fukushima onder controle te krijgen. Langzaam dringt het tot de wereld door: de kans dat er een ongekende ramp zal plaatsvinden, is aanzienlijk.

Radioactieve straling veroorzaken allerlei ernstige kwalen, waaronder kanker. De kerncentrale in Fukushima, die in 2011 ontplofte na een zeebeving die een tsunami tot gevolg had op 11 maart 2011. Fukushima is sinds die noodlottige dag, een gevaar voor de wereld. In eerste instantie voor Japan zelf, maar ook alle landen er omheen en het gehele westelijk halfrond loopt in november 2013 kans om door een kernramp van ongekende afmeting geraakt te worden. Waarom? De Japanse overheid ziet geen andere oplossing meer dan in november 2013 te trachten de kerncentrale onder controle te krijgen. Let wel: deze is na de rampen in 2011 nooit meer onder controle geweest. Het is echter zodanig verergerd na een storm in 2013 dat de overheid geen andere oplossing meer ziet dan een zeer risicovolle onderneming waarbij een kernramp die overeenkomt met de ontploffing van 15000 kernwapens, het gevolg kan zijn als er iets misgaat. Wat kan men doen om zich te beschermen tegen radioactieve straling?

 

Beschermen tegen radioactieve straling?

Om je te beschermen tegen radioactieve straling zijn er een aantal richtlijnen te geven:

  • Jodium innemen tabletten of jodiumpillen 
  • Binnen blijven
  • Drinkwater inslaan
  • Voor mensen die heel dichtbij een op hol geslagen kernreactor wonen: vluchten

Jodiumpillen. hoe werken die?

Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Jodium wordt opgeslagen in de schildklier en als dit jodium radioactieve jodium is, kan het schildklierkanker veroorzaken. Jodium in tabletvorm wordt ingenomen om het radioactieve Jodium te mijden. Hoe werkt dat dan? De schildklier slaat Jodium op. Bij een kernramp slaat de schildklier dus radioactief jodium op. Slik je voor die tijd echter niet radioactief Jodium, dan slaat de schildklier dat op. Het radioactieve Jodium kan dan niet meer opgeslagen worden want de schildklier heeft al voldoende Jodium opgeslagen dankzij Jodiumpillen.

 

Kerncentrale Japan

Over de kerncentrales in Japan is al veel geschreven en er zal nog veel over geschreven worden. Men heeft de situatie niet onder controle kunnen krijgen en het is in 2013 nog verder verslechterd. Men wil loodstaven plaatsen tussen de radioactieve staven in de hoop een nog grotere ramp te voorkomen. Radioactief water komt in zee terecht. De koeling werkt namelijk niet. In november 2013 is men van plan 1000 radioactieve staven te verplaatsen, dit moet gebeuren terwijl de staven gekoeld worden met water. Dit moet 1000 keer goed gaan anders zijn de gevolgen niet te overzien.

 

Kan dit ook in Nederland gebeuren?

Een dergelijke ramp kan in elk land plaatsvinden waar kernreactoren staan. Fukushima is een van de ongelukken die met kerncentrales hebben plaatsgevonden. Wel zijn kerncentrales zeer goed beveiligd en het zou een direct positief resultaat hebben op de opwarming van het klimaat. daarom is een toenemend aan tal mensne voor kernenergie. Het afval kan op den duur ,misschien naar de zon gestuurd worden waar het gewoon vergaat, of het radioactieve afval kan hergebruikt wordne voor medische doeleinden. Omdat de wereld grote behoefte heeft aan minder uitstoot heeft kernergie wel een veelbelovend etoekomst. 


Tags: fukushima, november 2013, radioactieve straling, jodiumpillen, jodium, radioactiviteit
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-10-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving