aanmeld knop
dot

Blauwe Energie

aarde groen.jpg
Zonnepanelen, windmolens en aardwarmte. Deze vormen van nieuwe energieopwekking kent iedereen wel. Maar blauwe energie, het opwekken van elektriciteit d.m.v. het verschil tussen zoet en zout water is een nieuwe technologie die binnen enkele jaren steeds belangrijker kan worden.

Blauwe Energie

Energie opgewekt door het verschil tussen zout en zoet water te gebruiken, dat klinkt voor ons als Nederlanders als een erg aantrekkelijke manier om in onze energiebehoeftes te voorzien. Water zoet en zout, daar hebben we immer met onze vele riviermondingen en onze lange kust meer dan genoeg van. Maar hoe werkt deze nieuwe techniek? Hoe rendabel is het? En wanneer zullen we er als gewone consument iets van gaan merken?

 

Technieken

Om blauwe energie op te wekken kun je gebruik maken van 2 technieken, waarbij voor allebei de toepassing van membranen essentieel is. Deze technieken Osmose en omgekeerde Elektrolyse zal ik hieronder wat verder toelichten.

 

Osmose

Door zoet en zout water te scheiden door een membraan waar alleen water en geen zout doorheen kan zullen beide vloeistoffen proberen met elkaar in evenwicht te komen ( gelijke concentratie zout. ) Aan de zoute kant is hiervoor meer water nodig, het water zal door het membraan heen gaan en aan de andere kant zal er een groter volume en dus een drukverschil ontstaan. Dit drukverschil kan worden benut om energie op te wekken met behulp van een turbine.

 

osmose schema

 

Deze techniek wordt momenteel toegepast in Noorwegen bij een proefinstallatie, maar is voor energieopwekking minder interessant. Hierbij wordt meer gezien in omgekeerde elektrolyse.

 

Omgekeerde elektrolyse

Omgekeerde elektrolyse, werkt op basis van het scheiden van de positieve en negatieve ionen. Het zout in zeewater bestaat uit natriumchloride. Daarbij zijn de natriumdeeltjes positief geladen en de chloridedeeltjes negatief geladen. Er worden twee verschillende membranen gebruikt, anion- en kationmembranen. Eén laat positieve ionen door de ander negatief geladen ionen. Om de deeltjes te laten stromen wordt er aan beide zijden van het zoute water, gescheiden door de membranen, zoet water geleid. Doordat de zout concentraties in beide vloeistoffen weer in evenwicht willen komen gaan dit keer de positieve en negatieve deeltjes stromen en niet het water zoals bij de osmose techniek. Er ontstaat dan een elektrische stroom. Deze techniek biedt de meeste potentie om energie mee op te wekken.

 

Rendabel?

Momenteel is deze techniek nog niet geschikt om op grote schaal commercieel energie mee op te wekken, er word al wel gebouwd aan de eerste proefcentrale midden op de Afsluitdijk. Deze opstelling zal eerst 50 KW opwekken en later worden opgeschaald naar 200 KW. Mocht dit een succes blijken is er op de Afsluitdijk alleen al een potentieel om zo'n 200 MW op te wekken, genoeg voor alle huishoudens in Noord-Nederland. Voor het zover is zal eerst de prijs van de membranen en andere benodigde techniek ( zoals filters) flink moeten dalen. Dit is erg vergelijkbaar met de situatie van zonne-energie zo'n 20 jaar geleden.

 

De toekomst

Zoals al gezegd moet er nog veel gebeuren, proefopstellingen zullen leiden tot verdere verfijning van de technologie achter deze vorm van energie opwekking en een verlaging van de kosten. Daarnaast moet er ook nog onderzoek gebeuren naar bv het effect op vismigratieroutes. De potentie is er en volgens schattingen is het mogelijk om in 2030 in ongeveer 10-12% van onze energiebehoefte te voorzien met behulp van blauwe energie en zou deze techniek een zeer grote bijdrage kunnen leveren aan het behalen van onze milieu- en klimaatdoelstellingen.

 

toekomstbeeld afsluitdijk


Tags: blauwe energie, zeewater, zou water, milieu, duurzaam, energie, water, alternatief
Bronnen: groenkennisnet
Artikel geschreven door: Broekius.
Publicatie datum: 2013-10-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving