aanmeld knop
dot

Gezond eetschema. Werkt Gewoon

appeltje.jpg
Hoe jij je voelt en hoe het met je gezondheid gesteld is kun je beïnvloeden met gezond eten. Wat is er voor nodig om gezond te eten? Om te beginnen is vers voedsel belangrijk. Vers wil zeggen dat het onbewerkt is. Puur natuur. Verse groentes, vers fruit en verse eiwitten. Groene groentes bevatten veel vitamines en vezels, fruit bevat ook vezels en vitamines.

Back to basics

De basis van je gezondheid is jouw manier van eten. Een gezond eetschema is dus enorm belangrijk wanneer je vitaal en gezond wilt blijven of weer wat fitter wilt worden. Als je gezond bent, maar bijvoorbeeld ongezond eet, dan helpt een gezond eetpatroon om je vitaler te gaan voelen. 

 

Maar we eten toch gezond?

  • Veel mensen hebben vandaag de dag geen idee meer van wat nu wel en niet gezond is. Velen denken dat wij als Nederlanders toch al enorm ons best doen om gezond te eten en te leven. 's Morgens een flinke kom met ontbijtgranen, een paar boterhammen als lunch en 's avonds aardappels, groente en vlees is nog steeds de basis voor veel Nederlandse gezinnen en dit komt door de overtuiging dat een gezond dieet er zo uit hoort te zien. Daarbij komen natuurlijk nog de nodige marketingtrucs en mooie reclamecampagnes om de vaak zeer slechte en ongezonde producten aan te prijzen als gezond. Hierdoor weten zelfs ouders met goede bedoelingen niet meer wat nu echt gezond is en wat niet.

  • Ga je weleens naar de sauna, het zwembad of het strand? Ik wel, en wat me vooral opvalt is dat het merendeel toch echt overgewicht heeft en dat er hier en daar iemand rondloopt met een slank en gespierd lichaam. Hieruit mag je concluderen dat onze brood en aardappelen traditie dus blijkbaar toch niet zo goed werkt voor onze gezondheid als dat we dachten...

Verander de basis

De eerste stap in de goede richting en een veel gezondere manier van eten neem je door eens te kijken naar wat nu de basis van je dieet is. Waarschijnlijk eet je te veel koolhydraten en snelle suikers en krijg je maar beperkt verse groentes binnen. Een artikel is te kort om je volledig te leren wat je wel en niet zou moeten doen als je gezonder wilt leven maar door een aantal basisregels kun je al veel bereiken.

 

Basisregels gezonde voeding:

  • schrap ontbijtgranen (cornflakes en alle varianten). Havermoutpap met bosbessen en een schepje kaneel is supergezond als ontbijt. Lust je geen havermout? Een portie magere kwark met vers fruit kan ook heel lekker zijn.
  • Meer groente. Eet zoveel mogelijk verse groentes. Door bijvoorbeeld je broodmaaltijd als lunch te vervangen door een rijk gevulde maaltijdsalade vol met verse groente ben je echt heel goed bezig.
  • Koolhydraten uit peulvruchten. Ben je gek op brood, pasta en rijst? Ik ook, maar ik weet dat dit vooral snel opneembare koolhydraten (suikers) zijn. Om je even een vergelijking te geven: een bordje rijst, pasta of aardappelen doet hetzelfde in je lichaam als een bord gevuld met pure suiker. Als je echt niet zonder kan, kies dan altijd voor volkoren pasta of volkoren brood omdat deze iets beter voor je zijn. Uit peulvruchten kun je ook je koolhydraten halen en deze zijn altijd langzaam opneembaar en dus veel beter voor je lijf.

Zo zie je dat je met een paar veranderingen al een heel eind komt en je echt goed bezig bent om stukken gezonder te leven. 

 

Afvallen zonder dieet


Tags: gezond eetschema, dieet, gezonde voeding, afvallen, overgewicht
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: ChrisR.
Publicatie datum: 2013-11-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-02-25 11:02:30  
Seriously? Een bord met volkoren koolhydraten is hetzelfde als een bord suiker voor je lichaam? Je denkt echt dat dit net zo snel wordt opgenomen en er hetzelfde aantal voedingsstoffen in zitten? En uit het gemiddelde gewicht in de sauna kun je afleiden dat aardappels niet goed zijn? Los van het wel/niet aardappels eten; houd dit soort onzin alsjeblieft voor jezelf.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving