aanmeld knop
dot

Gevolgen rassendiscriminatie op politiek, economisch en sociaal gebied

logo-tekst.jpeg
Het eerste politieke protest was de Montgomery-busboycot in 1955. Het was een van de eerste protest die daarna voor nog meer protest zorgden tegen de racistische behandeling. Martin Luther King Jr. was een Amerikaanse baptistische dominee. Hij was een van de belangrijkste lid van de burgerrechtbeweging. Hij hoorde over de zaak van Rosa Parks, en steunde de Montgomery-busboycot.

Door zijn goede toespraken en charismatische uitstraling is zijn toespraak ‘’I have a Dream’’ vandaag de dag nog steeds bekend. Zijn filosofie sprak veel mensen aan. Er kwamen meer dan 250.000 mensen naar zijn toespraak in Washington. Martin Luther King Jr.’s filosofie was dat blanken en zwarten kunnen samenleven. Maar ook richtte hij zich op andere zaken dan de discriminatie. Hij sprak zijn mening uit over de oorlog die de Verenigde Staten aan het voeren was in Vietnam. Volgens hem was de oorlog omdat Amerikaanse Kolonies te vestigen in Vietnam.

 

Moord op Martin Luther King

  • Dit was exact een jaar voor zijn dood, hij is doodgeschoten(moord) op het balkon van het Lorraine Montel. Deze moord leidde natuurlijk voor een golf van gevoel van onbehaaglijkheid. Loyd Jowers bekende dat hij verantwoordelijk was voor de moord op Martin Luther King. Maarna een groot onderzoek bleek Loyd Jowers de moordenaar niette kunnen zijn. De familie van King dachten dat Martin slachtoffer was geworden van een samenzwering van de overheid. Toch heeft Martin Luther King wel een grote stap gezet naar de verdwijning van de discriminatie.
  • 2007, 42 jaar na de moord op Martin Luther King is Barack Obama kandidaat voor het presidentschap. Zijn grootste tegenkandidaat is Hillary Clinton. Hillary Clinton zou de eerste vrouwelijke president kunnen worden. Maar Obama won uiteindelijk verreweg de meeste voorverkiezingen. Obama won uiteindelijk de verkiezingen in 2008. De eerste ‘zwarte’ president was een feit. Dit is de grote stap definitieve op politiek gebied, die laat zien dat na een grote, lange strijd tegen discriminatie, discriminatie wel is verdreven op politiek gebied.


Economisch.


De Amerikaanse Burgeroorlog tussen het Zuiden en het Noorden kwam door de spanning tussen de Republikeinen en de Democraten, economische spanningen tussen het industriële Noorden en het zelfvoorzienend Zuiden. Ook hadden de zuidelijke staten slavernij en de Noordelijke staten niet. Het zuiden had vele meer land tot zijn beschikking. De slaven werkte op tabak- suikerriet en katoenplantages. In 1808 was er een verbod op invoer van nog meer slaven uit Afrika. Abraham Lincoln was tegen de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie. Economisch bleven zwarten achtergesteld. Zwarten hadden geen geld om een eigen boerderij te kopen en bleven dus vaak werken op het platteland als slaaf. In het begin mochten vrije zwart geen scholing volgen, zij werden uigesloten voor bepaalde beroepen. Sommige goed gestudeerde zwarten werden als nog nooit aangenomen wegen zijn zwarte huidskleur. Toen de Verenigde Staten meer moderniseerden op alle andere vlakken, zoals sociaal en politiek, veranderde de economische positie mee. Vandaag de dag hebben zwarte en blanke even veel kansen en rechten op economisch gebied.

 

Sociaal gebied

Op sociaal gebied was er onrust. De Jim Crow-wetten legaliseerde na 1890 de rassenscheiding. Mensen geloofde dat blanke mensen verder ontwikkeld waren. Deze wet werd in 1964 afgeschaft met de Wet op de Burgerrechten. Toch werd er in de praktijk nog steeds veel onderscheid gemaakt. Er waren voor zwarte mensen bijvoorbeeld nog steeds aparte gelegenheden en regels:

  • Restaurants
  • Parkeerplaatsen
  • Openbare toiletten
  • Scholen
  • Zitplaatsen
  • Verbod om op tv te komen.
  • Ook in het leger werden er verschillende rangen gecreëerd voor zwarten.  

Rosa Parks

Rosa Parks weigerde in 1955 haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke. Eerst kreeg zij een boete, maar nadat ze die weigerde te betalen werd zij opgepakt voor het verstoren van openbare orde. Door deze zaak ontstond er een Montgomery-busboycot, dit was het verzet tegen de rassenleer en zwarte mensen gaven niet meer hun plek op. Martin Luther King steunden de Montgomery-busboycot. In die tijd waren er veel vooroordelen: zwarten zouden zogenaamd een laag IQ hebben, de muziek was herrie en zwarten waren vies.

 

Protesten

Door al het protest voor gelijke behandeling kwam er ook langzamerhand een verschuiving bij de gedachten over zwarte mensen. Dit is wel een langzaam proces. Veel blanke steunden Martin Luter King. Ook kreeg later Obama vele steun van zowel blanke als zwarte mensen. Door de gelijken rechten die de zwarten mensen kregen hadden werden blanke mensen die discriminerend dachten in de minderheid gebracht. De discriminatie verdween langzamerhand.

 

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die het nieuws presenteerde bij een televisiestation. Nu is zij uitgegroeid tot een van de beroemdste en invloedrijkste mensen op de wereld. Op muziek hebben zwarte mensen ook altijd veel invloed gehad, denk aan Jazz, Blues, Reggae, Soul en HipHop bijvoorbeeld.

 

Barack Obama

Ook kreeg Amerika de eerste zwarte president: Barack Obama. Op sociaal gebied is er veel verandering geweest bij de gedachtegang van blanke mensen en discriminatie verdween geleidelijk. Toch zal discriminatie onder mensen in het algemeen, nooit helemaal verdwijnen.

 

Gevolgen

De gevolgen van de rassen discriminatie op de politiek, economie en sociaal gebied is altijd een wissel werking geweest. Als er meer economische vrijheid is voor zwarten komt er ook meer gelijke rechten op sociaal gebied dat leid tot meer politieke gevolgen. Het is moeilijk te bepalen wanneer de discriminatie totaal verdwijnt. Dit is moeilijk te vaststellen omdat het een invloed heeft op het ander. De verdwijning van de discriminatie is een langzaam proces geweest. Gelukkig hebben vandaag de dag zwarte mensen zoveel rechten en kansen als blanke mensen.


Tags: rassendiscriminatie, Marten Luther King, zwart, blank
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-11-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving