aanmeld knop
dot

Kosten nieuwe kozijnen

Kunststof kozijnen.jpg
Het is november 2013 en langzamerhand krabbelt de Nederlandse bouw- en woningmarkt uit het nog altijd diepe dal, dat komt echter niet door recent genomen maatregelen als het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten bij onderhoud en renovatie. Toch gaan we bij dit artikel dieper in op deze tijdelijke maatregel en zal het effect van deze maatregel op de aanschaf van nieuwe kozijnen worden toegepast.

Verlaagd btw-tarief

Het btw-tarief op arbeidskosten bij onderhoud en renovatie aan woningen die minimaal 2 jaar oud zijn is sinds 1 maart 2013 van kracht. Waar normaal gesproken een btw-tarief van 21% moet worden gehanteerd door de aannemer, mag nu worden gerekend met een tarief van 6%. Niet alle kosten mogen worden toegeschreven aan arbeidskosten, tot 40% van de kosten kan worden opgevoerd als arbeidskosten, bij een dakkapel is dat bijvoorbeeld 55%.

 

Prijzen kozijnen

Je kunt meerdere methoden gebruiken op de kosten van kozijnen te bepalen. Enerzijds kan je de kostprijs van alle losse kozijnen bij elkaar optellen, de montagekosten en winstmarge toevoegen en je hebt de kosten van de kozijnen. Het is eenvoudiger om gebruik te maken van de vierkante meterprijs, deze methode is enkele jaren geleden geïntroduceerd door de Vereniging Kunststof Gevelelementen. De VKG is de branchevereniging voor kunststof kozijnleveranciers en heeft onderzoek laten doen naar de aanschafkosten van kozijnen en de onderhoudskosten, de kosten hebben zij laten uitdrukken in een vierkante meterprijs.

 

De vierkante meterprijs bevat naast de kostprijs van de kozijnen, ook montagekosten, een winstmarge voor de kozijnleverancier en btw. Kunststof kozijnen hebben een vierkante meterprijs van € 720, waar houten kozijnen 15% meer kosten en een vierkante meterprijs hebben van € 825, terwijl aluminium kozijnen € 865 per vierkante meter kosten, hetzij een verschil van 20% ten opzichte van kunststof kozijnen. Voor alle duidelijkheid het betreft hier alleen nog de aanschafkosten.

 

Kosten onderhoud kozijnen

Veel mensen vergeten rekening te houden met de onderhoudskosten van kozijnen, de onderhoudskosten van kunststof en aluminium kozijnen zijn weliswaar laag, maar niet verwaarloosbaar en dat geldt al helemaal niet voor de kosten voor onderhoud van houten kozijnen. De onderhoudskosten van houten kozijnen, uitgedrukt in een vierkante meterprijs bedragen € 570, van aluminium kozijnen bedragen deze kosten € 95 en van kunststof kozijnen € 120. De onderhoudskosten van houten kozijnen bestaan uit minimaal twee schildersbeurten en eenmaal vervanging van het hang- en sluitwerk.

 

Effect lagere btw-tarief op kozijnen

Op een treurige herfstdag besluit je de kozijnen van zowel de voor- als achtergevel te vervangen. De voorgevel heeft een deurkozijn van 1,2 bij 2,1 meter en drie raamkozijnen van 1,5 bij 1,5 meter. De achtergevel heeft een deurkozijn met dezelfde afmetingen, twee raamkozijnen van 1,5 bij 1,5 meter en een raamkozijn van 1,4 bij 1,8 meter. Het totale aantal vierkante meters bedraagt daardoor 18,81. De houten kozijnen moeten worden vervangen door kunststof kozijnen, waardoor de totale kostprijs uitkomt op € 13.543,20, gerekend met de vierkante meterprijs methode. Wat kosten deze kunststof kozijnen met 6% btw tarief.

 

De kostprijs van de kozijnen is exclusief btw € 11.192,73 en 40% mag worden toebedeeld aan arbeidskosten, dat is € 4.477,09.

  • 6% btw tarief is € 4.477,09, inclusief btw € 4.745,72.
  • 21% btw tarief is € 6.715,64, inclusief btw € 8.125,92.

De kunststof kozijnen kosten in totaal € 12.871,64 dat neerkomt op een besparing van afgerond € 700, dat is ongeveer 5%.


Tags: kozijnen, kunststof kozijnen, kozijnen prijzen, kozijnen kosten
Bronnen: kozijnen-prijzen-vergelijken.nl
Artikel geschreven door: Maurice.
Publicatie datum: 2013-11-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving