aanmeld knop
dot

Doe het zelf klussen in huis

sfeerfoto-ster.jpg
Klussen in huis. Iedereen kan het met de goede instructies en tekeningen. Je denkt dat je twee linkerhanden hebt maar de meeste mensen kunnen meer zelf doen dan ze denken. Waarom ook niet? Het kan je bakken met geld besparen! Klussen is vaak een kwestie van goed lezen, goed kijken, eventueel advies inwinnen, en gewoon beginnen.

Klussen. Ik ken veel mensen om me heen die denken dat ze klusjes in huis niet zelf kunnen oplossen. Ze zeggen dan dat ze twee linkerhanden hebben. Onzin vind ik, klussen kan iedereen met de juiste instructies, gereedschap en tekeningen. Je moet gewoon de wil hebben om het goed aan te pakken. Klussers met twee linkerhanden bestaan wel, maar dat zijn dan eigenlijk altijd mensen die niet de moeite nemen om zich te verdiepen in een klus. 

 

De meeste klussen in huis zijn prima zelf te doen zoals:

 • kitten

 • stopcontact vervangen

 • verlaagd plafond maken

 • schilderen

 • behangen

 • laminaat leggen

 • wand plaatsen

 • stukadoren

 • tegelen

Waarom een dure klusjesman of een bedrijf inhuren als je het zelf kan uitvoeren? Het kost je een hoop geld als er een monteur langs moet komen om een stopcontact te vervangen. Dit kost je al snel voorrijkosten, een duur stopcontact en de tijd die hij of zij er mee bezig is. Schrik niet als je hiervoor 100,- euro betaalt. Als je het zelf oplost heb je alleen de kosten van het stopcontact en zo bespaar je al snel 70 euro van je geld. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld, maar zo kan je zien dat er veel vaak onnodige kosten voorbij komen, terwijl het door jezelf op te lossen is. Mits je uiteraard de juiste instructies opvolgt en geschikt gereedschap gebruikt.

 

Gereedschap

Gereedschap heb je in alle soorten en maten. Als je 1 keer per jaar een schroevendraaier gebruikt is het onnodig om er 1 aan te schaffen voor een hoop geld. Je kan bijvoorbeeld ook in de euro bak bij de plaatselijke bouwmarkt kijken voor een goedkope. De mensen die hun eigen badkamer gaan tegelen, huren vaak een tegel snij/zaagmachine voor veel geld in de week, terwijl het soms goedkoper is om er 1 te kopen. Let goed op wat je uitgeeft en waaraan je het uitgeeft. Goedkoop is duurkoop gaat vaak ook op bij gereedschap. Maak daarom een goede overweging voordat je wat koopt. Stem alles af op de hoeveelheid van gebruik. 

 

Tekeningen/instructies

Als je thuis gaat klussen en je hebt ergens weinig of geen verstand van, ga dan niet zomaar iets proberen. Dit ''proberen'' gaat vaak gepaard met een hoop geklungel of een slecht (niet naar je zin) eindresultaat. Daarbij is het ook gevaarlijk om zomaar wat te doen! Je wilt niet onder stroom komen te staan of stel dat er bijvoorbeeld een plafond naar beneden komt vallen. Zoek naar stap voor stap instructies of tekeningen voor het gene dat je wilt maken, repareren of vervangen. Zo kom je het snelst en makkelijkst bij een goed eindresultaat en zal je het de keer erop nog eens doen. 

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding helpt je de klus makkelijker te volbrengen. Zorg voordat je ergens aan wilt beginnen dat je alles in huis hebt wat je nodig denkt te hebben. Plan je klus. Als je bijvoorbeeld een stopcontact gaat vervangen heb je al een hele planning nodig. Bijvoorbeeld:

 • Zorg dat je een voltmeter(multimeter), kniptang, striptang, schroevendraaier en het nieuwe stopcontact bij de hand hebt. Vergeet ook niet een aansluit instructie want, de kleuren moeten wel op de juiste plek zitten om kortsluiting te voorkomen.

 • Zet de groep(stroom) uit van het desbetreffende stopcontact(meet dit na)

 • Verwijder het oude stopcontact

 • Kijk of de draden niet ingekerfd zo ja knip er een stukje af en strip ze opnieuw, dit om breken van de draden te voorkomen.

 • Monteer het nieuwe stopcontact. Let hierbij goed op de kleuren! 

 • De spanning kan weer aan. Meet na of deze goed werkt.

Dit is op zich een simpele klus, als je maar weet wat je moet doen. De ene klus is makkelijker als de andere zorg dat je altijd duidelijk hebt wat je wilt gaan doen of dit nou een makkelijke of een moeilijkere klus is.

 

Ik hoop dat ik  je met dit artikel geholpen heb om sommige klussen in huis zelf te doen uitvoeren. Kijk voor meer waardevolle hulp bij zelf klussen eens bij dit zelf klussen leren meer dan 10.000 bouwtekeningen


Tags: doe het zelf, klussen leren, klusjes, tegelen, klusjesboek, bouwtekeningen
Artikel geschreven door: PelsOnline.
Publicatie datum: 2013-11-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving