aanmeld knop
dot

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

dreamshuisje.jpg
Zoals algemeen bekend resulteert het plaatsen van een dakkapel in ruimtewinst en een lichtere (zolder)kamer. Je hebt verschillende soorten dakkapellen, zoals een dakkapel met platdak, een sleepdakkapel en nokverhogende varianten als een verlegde nokdakkapel en nokverhoging, de vraag is: “hoe worden deze dakkapellen eigenlijk geplaatst?”.

Twee methoden

Een dakkapel kan ter plaatse worden opgebouwd, dan spreek je over een traditionele dakkapel of dakopbouw, maar een dakkapel kan ook prefab worden geplaatst, hetzij een prefab dakkapel. Ongeveer 30 jaar geleden werden alle dakkapellen nog op het dak opgebouwd, het was traditioneel werk, vandaar de naam traditionele dakkapel. Tegenwoordig gebruikt iets minder dan helft van de dakkapelleveranciers nog deze methode. Leveranciers als Klaassen dakkapellen en Klok dakkapellen maken nog gebruik van de traditionele methode.

 

Andere grote leveranciers als Ruiter dakkapellen en Kapdak maken gebruik van de prefab methode. De dakkapel wordt in de fabriek van de dakkapelleverancier geprefabriceerd en wordt met een kraan op het gat in het dak geplaatst. Over het algemeen is de prefab methode iets sneller, maar ook iets duurder, dat komt doordat de kraan moet worden gehuurd voor een bepaalde periode.

 

Werkwijze

In eerste instantie lijkt de werkwijze van een traditionele dakkapel op de werkwijze van een prefab dakkapel, want op de dag dat de dakkapel wordt geplaatst, worden eerst de dakpannen verwijderd, wordt een gat in het dak gezaagd naar de maten van de dakkapel en worden enkele steunbalken vakkundig gedemonteerd. Bij een traditionele dakkapel wordt echter meer gebruik gemaakt van de oude steunbalken, waar bij een prefab dakkapel vaak hele nieuwe balken worden geplaatst. Men zou kunnen stellen dat een traditionele dakkapel beter aansluit op de oorspronkelijke constructie van het dak.

 

Prefab Dakkapel

Een prefab dakkapel wordt op het gat in het dak geplaatst en vastgeschroefd aan het dak en vormt theoretisch nooit één geheel met het dak, terwijl een traditionele dakkapel verweven wordt met het dak. Bij een traditionele worden ook onderdelen geprefabriceerd, zoals de zijwanden en het kozijn, maar de onderdelen worden ter plaatste op maat gemaakt. Het is dan ook begrijpelijk dat het plaatsen van een traditionele dakkapel meer tijd in beslag neemt. Overigens is het eindresultaat van een traditionele en prefab dakkapel hetzelfde, tenminste wat betreft het uiterlijk.

 

Dakkapel kosten

De meeste mensen kiezen voor een prefab dakkapel, omdat zij denken dat een traditionele dakkapel niet binnen 1 dag kan worden geplaatst, dit is echter een misverstand, want ook traditionele dakkapellen kunnen binnen 1 dag worden gerealiseerd. Een prefab dakkapel is doorgaans 5% duurder, dat komt zoals gezegd door de kraan die moet worden ingehuurd. Zowel een dakkapel met platdak, sleepdakkapel, verlegde nokdakkapel als nokverhoging kan traditioneel en prefab worden geplaatst. Polyester dakkapellen kunnen alleen via de prefab methode worden geplaatst.


Tags: dakkapel, dakkapellen, plaatsen, prefab dakkapel, dak kapel, dakopbouw
Bronnen: dakkapelopmaat.nl
Artikel geschreven door: Maurice.
Publicatie datum: 2013-11-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving