aanmeld knop
dot

Tabouret onmisbaar op basisschool

Baas.jpg
Het is algemeen bekend dat er bij leerkrachten naast psychische ook veelvuldig lichamelijke klachten voorkomen. Zelfs dermate ernstig dat er een ziekmelding volgt. Gelukkig is hier de laatste jaren serieus aandacht voor en worden leerkrachten geïnformeerd en geadviseerd hoe dit zoveel mogelijk te voorkomen.

In sommige beroepsgroepen heeft men door de aard van de werkzaamheden meer kans op lichamelijke klachten dan gemiddeld. Denk maar eens aan de kappersbranche waar de medewerkers vrijwel de gehele dag dezelfde handelingen moeten verrichten en regelmatig werken met chemische producten zoals haarverf. Volgens onderzoek van de arbeidsinspectie hebben veel kappers last van huidklachten, RSI en rugklachten.

 

Leerkrachten

In het onderwijs is het een bekend gegeven dat veel leerkrachten gebukt gaan onder emotionele spanningen die leiden tot overspannenheid. Onderbelicht tot voor kort waren de lichamelijke klachten. Zeker psychische klachten kunnen lijden tot lichamelijke maar wat dacht u van langdurig in dezelfde houding staan of zoals in het basisonderwijs regelmatig voorkomt een gebukte houding als de leerkracht de lesstof nog eens uitlegt aan een laag tafeltje bij een leerling. Op het eerste gezicht vrij onschuldige bewegingen waar op zich niet zoveel mis mee is, totdat je dit regelmatig meerdere keren per dag herhaalt. Dan kan dit in sommige gevallen wel degelijk leiden tot vervelende lichamelijke klachten.

 

Lichamelijke klachten

Hoe kun je dit voorkomen? We zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde en de één zal er gevoeliger voor zijn als de ander maar het is erg belangrijk om je als leerkracht bewust te zijn van je houding en bewegingen tijdens de lessen. Langdurig in dezelfde houding werken of met grote regelmaat diep te bukken om een leerling iets persoonlijk uit te leggen zoals in het basisonderwijs nog wel eens voorkomt is niet aan te raden. In zijn algemeenheid is het voor een ieder belangrijk dat je afwisselend bezig bent zonder langdurig in dezelfde houding te werken, want dit kan leiden tot ongewenste lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld rug- en nekpijn. Voor leerkrachten in het basisonderwijs komt hier het regelmatig bukken nog eens bij. Dit is eenvoudig te voorkomen door een tabouret of zadelkruk te gebruiken zodra je een leerling persoonlijke aandacht wilt geven. Op deze wijze voorkom je dat je de rug verkeerd belast en verminder je de kans op vervelende klachten.

 

Tabouret of zadelkruk

Wat is voor u de verstandigste keuze? Een tabouret of zadelkruk. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst de verschillen tussen een tabouret en een zadelkruk duidelijk maken. Op het eerste gezicht hebben beide meubelstukken namelijk veel gemeen. Beide producten hebben als basis een voetkruis met vijf poten en hieronder meestal wieltjes (wieltjes zijn zeker in de klas aan te bevelen boven glijdoppen). Tevens kan de zithoogte van een tabouret en van de zadelkruk traploos versteld worden door een gasveer. Het essentiële verschil zit in de zitting. Een tabouret heeft over het algemeen een ronde of gewelfde zitting terwijl de zadelkruk een zitting in de vorm van een (paarden) zadel heeft. Kenmerk van de zitting van een tabouret is dat deze comfortabel en prettig zit maar minder geschikt is voor langdurig gebruik. De zadelzitting van een zadelkruk heeft een ergonomische vormgeving en zorgt ervoor dat u in een natuurlijke en gezonde houding plaatsneemt waardoor uw bekken automatisch in de juiste positie worden geplaatst. Hierdoor wordt afknelling van de bovenbenen voorkomen.

 

Een leerkracht zal na alle waarschijnlijkheid niet langdurig bij een leerling plaatsnemen om iets uit leggen en zo moeten we tot de conclusie komen dat bij juist gebruik, zowel een tabouret als zadelkruk geschikt zijn en veel lichamelijke klachten bij leerkrachten kan voorkomen.

 

Koop bij een specialist

Het aanbod tabourets en zadelkrukken is enorm en het is dan ook niet gemakkelijk om hierin de juiste keuze te maken. Het is dan ook verstandig om uw aankoop te doen bij een specialist die u van advies kan voorzien, zodat u geen spijt van uw aankoop krijgt.

 

Goedkopetabouret is de specialist in tabourets en zadelkrukken en levert haar producten al jaren aan een groot aantal afnemers in de medische-, beauty- en kappersbranche.


Tags: tabouret,zadelkruk,zadelstoel, lichamelijke klachten, onderwijs, rugpijn, stoel
Artikel geschreven door: Goedkopetabouret.
Publicatie datum: 2013-11-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving