aanmeld knop
dot

Kenmerken van liegen

logo-tekst.jpeg
Kenmerken van liegen. Kenmerken van liegen - lichaamstaal spreekt de waarheid Liegen doen we allemaal wel eens. Gemiddeld schijnt een mens zelfs meerdere malen per dag een grote of kleine leugens te vertellen, maar in de meeste gevallen gebeurt dit zonder dat anderen het in de gaten hebben.

Met die wetenschap in het achterhoofd zou het een goede zaak zijn als we zouden kunnen vaststellen wanneer iemand niet helemaal de waarheid spreekt. Voor wie hier meer inzicht in wil ontwikkelen zijn er bepaalde aanwijzingen waaraan men het liegen herkennen kan. Omdat iemand die liegt uiteraard niet geneigd is om daarvoor uit te komen, zijn we voor het vinden van de kenmerken van het liegen aangewezen op de lichaamstaal.

 

Liegen herkennen aan de ogen

De ogen zijn de spiegel van de ziel, zo luidt de zegswijze, en zij kunnen dan ook als graadmeter fungeren om het leugenachtige karakter van een antwoord of mededeling te doorzien.

  • Op het moment dat iemand een leugen vertelt, zal deze doorgaans namelijk proberen om direct oogcontact te vermijden. Degene die liegt doet dit onbewust, maar voor de sceptische toehoorder mag het duidelijk zijn dat de liegende partij waarschijnlijk al te creatief met de waarheid omspringt.
  • Hoe letterlijk dit wordt gedaan, blijkt uit het feit dat een leugenaar veelal naar rechtsboven kijkt. Dit afdwalen met de ogen houdt verband met de rechterhersenhelft, dat de creatieve breinwerking stimuleert. Iemand die liegt creëert hiermee een eigen waarheid en visualiseert deze vervolgens om een wenselijk antwoord te kunnen formuleren.

De handen verbergen de waarheid

Het is niet per se zo, dat nervositeit of het met de handen trommelen op of rommelen aan voorwerpen een teken is dat iemand een leugen vertelt. Zeker mensen die gewend zijn om te liegen, zullen dit opvallende gedrag liever vermijden en er vooral voor zorgen om niet onzeker of zenuwachtig over te komen. Wat wel kan voorkomen bij notoire leugenaars die de waarheid proberen achter te houden is het aanraken van het eigen gezicht met de handen.

  • Vaak brengt men de hand dan naar de buurt van de mond, maar ook het wrijven van of in de ogen en het aanraken van een van de oren kan erop duiden dat iemand op dat moment liegt.

Dergelijke subtiele gebaren worden geschaard onder de horen-zien-zwijgen signalen die leugenaars afgeven.

 

Voorzichtigheid geboden bij duiding kenmerken liegen

Het herkennen van een leugen is veelal een combinatie van intuïtie, het hebben van een gegronde reden tot achterdocht en het duiden van lichaamstaal. Het niet in de ogen willen kijken van de gesprekspartner of het aanraken van het eigen gezicht kan vanzelfsprekend ook andere oorzaken hebben. Neem dus de nodige voorzichtigheid in acht voordat u iemand op grond van dit soort kenmerken als leugenaar bestempelt.


Tags: kenmerken van liegen, hoe zie je of iemand liegt, liegen herkennen
Artikel geschreven door: casinospelleninfo.
Publicatie datum: 2013-11-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving