aanmeld knop
dot

Hypotheek. Welke hypotheekvorm kies je?

dreamshuisfree_7628577.jpg
Een huis kopen kost een hoop geld. Vrijwel alle mensen moeten geld lenen om een huis te kunnen betalen. Er zijn veel verschillende hypotheekvormen. Voordat je huis koopt verdiep je je dan ook meestal in hypothecaire leningen. Bij een hypothecaire lening is het huis het onderpand voor de bank.
ComputerComputer

Een huis kopen is aantrekkelijk. Je betaalt geen huur maar je je lost maandelijks af bij de bank. De meeste mensen kunnen geen huis kopen en het contant betalen. Veel mensen kunnen wel een (kleine) aanbetaling doen. Als je dus wat geld gespaard hebt en je wilt een huis kopen kan je er voor kiezen om een deel aan te betalen.

 

Waarom een Hypothecaire lening?

Als een bank of een andere geldverstrekker geld uitleent om een huis te kopen, wil de geldverstrekker wel zeker weten dat hij het geleende geld weer terugkrijgt als de lener het huis niet meer kan bekostigen. Het kan voorkomen dat mensen de aflossing niet meer betalen kunnen, en als de schulden dan te hoog oplopen kan de geldverstrekker het huis opeisen. Het wordt dan verkocht en op die manier krijgt de bank (bijvoorbeeld) het geleende geld weer terug.

 

Rente

Als je geld leent betaal je niet alleen dat bedrag terug maar ook de gangbare rente over dat bedrag. Rente kan behoorlijk oplopen. Je leent tegen een bepaalde rente en kunt de rente voor een bepaalde periode vastzetten. Het is altijd zinvol om je goed te verdiepen in de verschillende aanbiedingen die er zijn. Als je de rente zolang mogelijk vastzet weet je voor een bepaalde periode precies waar je aan toe bent. Het nadeel is dat de rente vaak wat hoger is naarmate je die voor langere tijd vastlegt. Het voordeel is dat je niet te maken krijgt met stijging van de rente.

 

Lenen en aflossen, hoe lang?

De meeste hypothecaire leningen lopen gedurende een looptijd van 20 of 30 jaar.  Over de lening betaal je dus rente. De rente moet je zien als een soort verdiensten voor de financier bovenop de lening, de bank verdient voornamelijk aan de rente.

 

Huis gekocht? Bijkomende kosten

Als je een huis koopt komen er meestal nog heel wat kosten achteraan. Het huis is meestal niet helemaal je smaak en dus heb je geld nodig om het op te knappen.

 

Geld lenen van vrienden of familie

Als je geld wilt lenen van familie of vrienden, om een huis te betalen of aan te betalen, gaat het meestal om grote bedragen. Je hebt dan geen rente te betalen dus het is de goedkoopste manier van lenen.

 

Informatie

Als je een huis koopt en leent geld bij een bank of andere geld verstrekker, dan onderteken je voor de rechten en plichten die komen kijken bij een financiële verplichting. Het is van groot belang dat je de overeenkomst goed begrijpt en dat je je verdiept in de gevolgen van de verplichtingen. Voorkom verassingen en onderteken nooit een overeenkomst die je maar gedeeltelijk begrijpt.

 

Laat je goed informeren

Als je een hypotheek afsluit ga je een belangrijke financiële verplichting aan die zo goed mogelijk moet passen bij jouw situatie. Neem daarom de tijd om de hypotheekofferte en de voorwaarden goed door te lezen zodat weet wat er precies wordt bedoeld. Als je iets niet snapt, vraag het dan na. Teken nooit een overeenkomst die je niet helemaal begrijpt.


Tags: huis kopen, hypothecaire lening, bank, aflossing, rente
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-12-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving