aanmeld knop
dot

Geld lenen bij vrienden of familie

logo-tekst.jpeg
Geld lenen bij familie en vrienden, wat zijn de voor en nadelen. Op zich spreken de voor en nadelen van geld lenen bij vrienden of je familie, voor zichzelf. Over een lening bij bekenden betaal je in principe geen rente en de druk om snel terug te betalen kan verlaagd worden. De consequenties van niet tijdig aflossen zijn anders.
ComputerComputer

Geld lenen bij een bank of andere officiële geldverstrekker is duur en strikt. Je moet je aan de op papier vastgelegde afspraken houden wat terugbetalen (wat aflossen betreft) anders kom je gemakkelijk in de financiële problemen. Lenen van familie of vrienden is een stuk goedkoper, maar daar kleven weer andere risico's aan. Wat is wijs?

 

Lenen van je familie

Als je geld leent van je familie, en je bent in staat om netjes op tijd terug te betalen, is er niks aan de hand. Je leent, je maakt afspraken, je zet die eventueel op papier om achteraf problemen te voorkomen, je betaalt netjes op tijd af en je hebt een goedkope lening gehad. Heb je echter moeite om op tijd terug te betalen, of je houdt je niet aan de gemaakte afspraken, dan kan het veel spanningen geven in de familierelaties en ook tot ruzies aanleiding geven. Om sommige dingen maken mensen meer ruzie dan om andere dingen, en geld en bezit hoort daar zeker bij.

 

Ruzie om geleend geld voorkomen

Om ruzie te voorkomen bij het lenen van geld bij familie of vrienden is het verstandig om gemaakte afspraken op papier te zetten en je aan de afspraken te houden. Als het om relatief kleine bedragen gaat, bijvoorbeeld minder dan 2500,-, kan je samen afspreken wat de wensen zijn. De persoon die het geld leent kan aangeven binnen welke tijd hij/zij het geld weer terugbetaald wilt hebben en de lener kan aangeven binnen welke tijd hij/zij denkt het weer terug te kunnen betalen. Als de persoon die het geld leent veel financiële problemen heeft, is het toch verstandig om maandelijks een bedrag terug te verwachten. OP de lange termijn schuiven is meestal niet zo handig want terugbetalen komt nooit goed uit.

 

Wel doen als je leent

  • afspraken op papier zetten
  • je aan de afspraken houden
  • maandelijks een vast bedrag terug betalen

Wel doen als je uitleent

  • Afspraken op papier zetten
  • Maandelijks een vast bedrag terug verwachten
  • Als de lener zich aan de gemaakte afspraken houdt, je niet bemoeien met hun overige patroon van geld uitgeven. 

Groot bedrag lenen?

Als je een groot geldbedrag bij familie of vrienden leent, hou er dan rekening mee dat je misschien wel jarenlang bij hen in de schuld zal staan. Dit kan voor spanningen binnen de relaties zorgen. Ook kunnen onverwachtse gebeurtenissen in het leven tot veranderingen leiden, zoals overlijden of ziekte. Maar als de persoon die jou het geld uitleent rijk genoeg is en ieder houdt zich aan gemaakte afspraken, dan hoeven er natuurlijk helemaal geen problemen uit voor te komen. Het grote voordeel van geld lenen bij familie of vrienden is natuurlijk dat je geen rente betaalt, of in elk geval niet aan een bank.

 

Lenen met rente bij vrienden

Kan je ook lenen met rente bij vrienden of familie? Peer-to-peer lenen. Het komt wel voor dat ook familie en vrienden rente willen, dan maken ze wat winst op het geleende geld en de rente is dan de beloning voor het lenen. Als je het daar samen over eens bent zet dan ook dat op papier.


Tags: lenen bij familie of vrienden, lenen zonder rente, geld lenen
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-12-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving