aanmeld knop
dot

Tuinmeubelen en materialen

bloemen.jpg
Tuinmeubelen worden gemaakt met veel verschillende materialen. Wat voor materialen zijn er eigenlijk? Alle materialen hebben eigen karaktereigenschappen, zoals uitstraling, duurzaamheid, comfort, maar ook het onderhoud verschilt. Er bestaan tuinmeubels van vlechtwerk, aluminium, hardhout of ander hout, RVS, Outdoor stof en natuurlijk van kunststof.

Vlechtwerk tuinmeubelen

Vlechtwerk tuinmeubelen worden ook wel Wicker tuinmeubelen genoemd. Wicker is niets meer of minder dan de Engelse term voor vlechtwerk. De kwaliteit van vlechtwerk wordt bepaald door de vorm en dikte. We onderscheiden plat, half rond en rond als vorm en diktes variëren van 3mm tot soms wel 10mm. Het vlechtwerk met een hogere kwaliteit is vaak door en door gekleurd, dat wil zeggen dat alle vezels dezelfde kleur hebben en niet alleen de toplaag. Als er dan een scheurtje ontstaat, valt deze minder op.

 

Onderhoud vlechtwerk: Vlechtwerk kan gemakkelijk onderhouden worden met een vochtige doek en wanneer nodig, zijn er nog speciale reinigers te verkrijgen.

 

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium wordt veel gebruikt bij tuinmeubelen, omdat het weinig weegt en onderhoudsvriendelijk is. Aluminium wordt vaak gebruikt voor frames van bijvoorbeeld houten of vlechtwerk tuinmeubelen, maar het wordt ook veel toegepast voor de afwerking. Aluminium geeft een tuinstoel of tafel een moderne uitstraling. Aluminium kan ook gecoat worden, dit heeft als voordeel dat het materiaal dan nog beter wordt beschermd. Deze coating kan ook een kleur krijgen, bijvoorbeeld wit of antraciet. Aluminium kan worden onderhouden met een vochtige doek.

 

Onderhoud Aluminium: Als aluminium dof wordt na een paar jaar, zijn er speciale polishers te verkrijgen om het weer mooi te maken.

 

RVS/Stalen tuinmeubelen

Roest Vast Staal wordt veel gebruikt bij klassieke tuinmeubelen met sierlijke vormen. RVS is onderhoudsvriendelijk en de tuinmeubelen zijn stevig. RVS tuinmeubelen wegen vaak relatief zwaar. Staal wordt ook veel gebruikt in combinatie met andere materialen zoals glas, hout of textileen.

 

Onderhoud RVS: Na enkele jaren kunnen er soms roestplekjes ontstaan óp (en niet in) het RVS. Deze kunnen makkelijk worden verwijderd met een RVS reiniger of roest verwijderaar.

 

(Hard)hout tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen kunnen lang mee gaan, maar hebben wel relatief veel onderhoud nodig. Hout kan verweren en moet daarom worden beschermd. Sommige houtsoorten zijn juist bedoeld om te verweren, zoals teak hout, er zijn zelfs middelen verkrijgbaar om het proces te versnellen.

 

Onderhoud:  Bij houten tuinmeubelen is het niet goed om er een beschermende hoes overheen te leggen. Het vocht kan dan niet meer weg en het verweringsproces wordt versneld.

 

Outdoor stof tuinmeubelen

Outdoorstof is geschikt om buiten te laten staan en kan tegen diverse weertypen. Dus geen kussenboxen meer met losse kussens, maar gewoon de set laten staan tijdens de buien. Het water trekt door de speciale stof en schuimlaag heen en na ongeveer 30 minuten kunt u er weer op zitten!

 

Onderhoud: Met een vochtige doek of spons maakt u de stof makkelijk weer schoon.

 

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen bestaan al heel lang. Kunststof heeft vele voordelen, het is goedkoop te maken, onderhoudsvrij en sterk. Bovendien gaan kunststof tuinmeubelen jaren mee, dus het is ook nog duurzaam. Sinds enkele jaren is er een nieuwe kunststof op de markt, genaamd Polywood. Dit kunststof heeft de vorm en uitstraling van hout, met alle voordelen van kunststof.

 

Onderhoud: er zijn speciale middelen verkrijgbaar om kunststof meubels te onderhouden.

 

In de winter

Het is voor tuinmeubelen altijd het beste als deze tijdens de winter worden opgeslagen op een droge plaats. Dit geldt voor alle materialen. Het is niet noodzakelijk, maar verlengd de levensduur van de tuinmeubelen aanzienlijk.

 

Bouwtekeningen nodig?
Zelf een keuken bouwen?


Tags: Vlechtwerk tuinmeubelen, aluminium, outdoorstof tuin bankstel, hardhout tuinstoelen, kunststof tafel, rvs tuinmeubelen
Bronnen: favorietxl.nl
Artikel geschreven door: Tuinset.
Publicatie datum: 2014-01-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving