aanmeld knop
dot

Is water gezond?

Hawaii.jpg
Alle levensvormen hebben water nodig om te kunnen bestaan. Als u een paar minuten naar een druppel water kijkt, een mooie waterdruppel op een groen blad aan een boom, of naar een waterdruppel onder een microscoop, dan ziet u water wat al zolang bestaat als de aarde zelf. Water bestaat uit atomen, een zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Het verandert continu van plaats en van vorm. Het is mist geweest en ijs en sneeuw en dauw en regen.

Als u een waterdruppel van dichtbij bekijkt, staat u er dan wel eens bij stil dat u feitelijk naar een stukje hercirculatie kijkt? De waterdruppel die u bewonderd is immers niet nieuw. De druppel water die u bewonderd is wellicht schoon en helder en fris, maar de inhoud van die mooie heldere waterdruppel bestond al toen onze planeet nog geen leven bevatte. En de inhoud van die waterdruppel bestond nog steeds toen er dinosauriërs waren en ervan dronken. Elke waterdruppel heeft een lange reis door de tijd achter de rug. Het water is verdampt en opgestegen, neergevallen als regendruppel, opgedronken door levensvormen, planten en dieren, en daarna weer vrij gekomen en hij heeft de aarde steeds opnieuw bewaterd. Na enige tijd is de druppel weer verdampt en opnieuw opgestegen naar de wolken, daarna is hij misschien als regen of mist of sneeuw of hagel weer naar de aarde teruggekeerd. Hij heeft planten gevoed en meren en rivieren helpen vullen. Hij is weer opgedronken door dieren, of door warmte veranderd in dauw, of gemaakt tot onderdeel van mist of van wolken. Zo is het met water, altijd in beweging.

 

 

Wat is water?

 

De bloedsomloop van de aarde is gevuld met water. Elke druppel is een eeuwenoud stukje geschiedenis van de aarde. Het water van nu heeft zeeën gezien, reizen over de wereld gemaakt, lichamen van de dood gered, planten laten groeien en vissen omhelsd. Het heeft deel uitgemaakt van ontelbare levensvormen. Water is het meest gerecyclede product op aarde, en de bron van leven. Niet zo vreemd dus dat mensen zelfs liefde kunnen opvatten voor water.

 

Wat doet water met ons?

Water is een belangrijke kracht in ons leven. Vrouwenlichamen bestaan voor ongeveer de helft uit water, mannenlichamen bevatten ongeveer 65 % water. Ondanks dat er van nature al zoveel vocht in ons lichaam zit, moeten we dagelijks voldoende water drinken. Het is essentieel om het lichaam goed te laten functioneren. Gezond en fris water heeft een positief effect op ons lichaam.

  • Het voorkomt uitdroging
  • Het houdt het lichaam in goede conditie
  • Het helpt het lichaam te ontdoen van afvalstoffen
  • Het koelt ons af
  • Het beschermt ons tegen veroudering en verzwakking
  • Het helpt om gewicht te verliezen
  • Het geeft ons kracht
  • Het zorgt ervoor dat ons voedsel bestaat
  • Het reinigt ons

Hoeveel water drinken?

Als u ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt, geeft u uw lichaam de dagelijkse hoeveelheid vocht die u nodig heeft om uw lichaam fit te houden. Water is echter geen medicijn, het is een noodzakelijk bestanddeel van vrijwel alle levensvormen, om deze zo gezond mogelijk te houden.

 

Uitdrogingsklachten

Als mensen uitgedroogd zijn kunnen zij zeer vervelende klachten krijgen, zoals:

  • Duizelig
  • Misselijk
  • Krachteloos
  • Hoofdpijn
  • Uitputting (algemeen)

Mensen die bijvoorbeeld een avondje alcohol hebben gedronken, kunnen last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Men noemt dat dan een kater, maar feitelijk is het uitdroging, want van drankjes met alcohol drinken droogt het lichaam snel uit. Een paar glazen water drinken om de kater te bestrijden doet dan vaak wonderen.

 

Veel water drinken?

Veel water drinken, wat houdt dat nou eigenlijk in? U kunt namelijk ook te veel water drinken. In extreem zware omstandigheden waarbij veel gezweet wordt, en waarbij dus ook veel natrium uit het lichaam wordt afgevoerd, kan te veel drinken gevaarlijk zijn. Men ziet dit soms bij marathonlopers, die een watervergiftiging kunnen krijgen als er te veel water wordt gedronken en de balans tussen vocht en zouten in het lichaam verstoord is geraakt. Het water is dan echter niet zozeer ongezond, maar de situatie waarin de marathonloper zich bevindt is dat wel. Overdreven veel water drinken kan dan leiden tot watervergiftiging, maar te weinig water drinken kan dan leiden tot uitdroging.

 

Aanbevolen

Hoeveel water per dag is gezond? Als u veel transpireert (bijvoorbeeld door intensief sporten, of u bevindt zich bijvoorbeeld in een erg warm land) dan heeft u meer water nodig dan gemiddeld. Bij normale dagelijkse inspanning in gewone omstandigheden, is 1,5 a 2 liter water per dag echter de aanbevolen hoeveelheid. Dorst is een goede graadmeter, en puur natuur. Hebt u dorst? Drink dan water. Te veel water drinken is niet gezond. Voldoende water drinken is wel gezond. Het water moet natuurlijk wel schoon zijn.

 

Ook leuk om te lezen:

Hoe maak je zelf rozenwater?


Tags: water, ontstaan, gezond, drinken, vocht
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2014-01-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving