aanmeld knop
dot

Zwangerschapstest, vanaf wanneer kan je testen?

davinci.jpg
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Er zijn tegenwoordig enorm gevoelige zwangerschapstesten verkrijgbaar. Als er een kans bestaat dat je zwanger bent wil je dat immers graag zo snel mogelijk weten.

Ben ik zwanger? Zo snel mogelijk weten

Als er een kans bestaat dat je zwanger bent dan wil je dat eigenlijk altijd zo snel mogelijk weten. Of het gewenst is of niet, het is van belang dat je het snel weet. Er is tegenwoordig en test die dus heel snel kan aangeven of er sprake is van zwangerschap. Alle zwangerschapstesten meten HCG in de urine van een vrouw. HCG is een hormoon dat in kleine hoeveelheden aanwezig is als je niet zwanger bent, maar de hoeveelheid neemt snel toe als je wel zwanger bent. HCG wordt aangemaakt wordt door een bevrucht eitje (embryo). Het is dus echt een stof die men in grotere hoeveelheden aantreft bij zwangere vrouwen in het bloed en in de urine. Vrijwel alle zwangerschapstesten kunnen de hoeveelheden HCG in de urine van een zwangere vrouw 'pas' meten vanaf het moment dat je overtijd bent, maar de Vroege Zwangerschap Thuistest, kan kleinere hoeveelheden HCG meten dan gewone testen. Gebruik wel altijd ochtendurine om de zekerheid van de uitslag zo groot mogelijk te maken.

 

Test aflezen, zwanger of niet?

Hoe weet je of je zwanger bent? Als de test nadat deze tot aan het streepje in urine is gedompeld, kan je de test na 5 minuten aflezen. Het resultaat lees je als volgt af:

  • 2 strepen = een positieve uitslag dus je bent zwanger
  • 1 streep = een negatieve uitslag dus je bent niet zwanger
  • 0 streep = je hebt iets niet goed gedaan en de test is mislukt en dus weet je niet of je zwanger bent

Als je de gebruiksaanwijzing goed leest is de test gemakkelijk uit te voeren.

 

Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen kunnen behoorlijk misleidend zijn en je op het verkeerde spoor zetten. De verschijnselen lijken namelijk erg veel op de symptomen die je hebt vlak voordat je ongesteld moet worden.

  • gevoelige borsten
  • trekkend gevoel in je buik
  • vaker plassen
  • misselijkheid

Zwangerschapstesten kon je vroeger pas doen zodra je overtijd was. tegenwoordig is er een zeer snelle thuistest die al voordat je menstruatie wegblijft kan aantonen of je zwanger bent, namelijk al tien dagen na het onbeschermde vrijen. Dit is dus ruim voordat je over tijd bent. Hoe werkt deze snelle zwangerschapstest?

 

Wat is een vals-negatieve testuitslag?

Een vals negatieve test is de uitslag van een test die negatief is (in dit geval dus als uitkomst: Niet zwanger dus 1 streep) terwijl later zou kunnen blijken dat je toch zwanger bent. Dit ligt niet aan de test (als je die goed hebt uitgevoerd) maar aan het HCG gehalte in je urine. Als je te vroeg test is het HCG gehalte namelijk nog niet hoog genoeg. Een vruchtje heeft een bepaalde tijd nodig om meetbare stijging van het HCG aan te maken. De snelle zwangerschapstest is uiterst gevoelig voor HCG maar kan vanaf 12 mIU/ml meten. Bij de geringste twijfel is het daarom raadzaam om (met nadruk als je als je overtijd zou zijn) alsnog een zwangerschapstest te doen. De snelle thuistest is vooral bedoeld om in een vroeg stadium te weten te komen of je zwanger bent. Een gewone zwangerschapstest is ter controle raadzaam.


Tags: zwangerschapstest, snelle zwangerschapstest, zwangerschapsverschijnselen
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-01-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving